ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

EU kan inte backa in i framtiden

  • MINDRE KONKURRENS. Frankrikes ambassadör understryker att EU måste skyddas från strategiska rivaler. I praktiken innebär det förslag som en preferens för europeiska företag i offentliga upphandlingar och ett fransk-tyskt manifest för europeisk industripolitik, skriver Timbros Karin Svanborg-Sjövall och Emanuel Örtengren i en replik. Foto: Björn Larsson Rosvall

REPLIK. Den franska ambassadören David Cvach påpekar mycket riktigt att Frankrikes mål med EU-samarbetet inte är att upplösa Europas nationalstater. Ambassadören bemöter dock inte den mer sakliga kritiken mot den franska visionen för Europas framtid, skriver Karin Svanborg-Sjövall och Emanuel Örtengren, Timbro.

I sin debattartikel (18/3) menar Frankrikes ambassadör David Cvach att begrepp som federalism och överstatlighet används av dem som vill avleda från den större frågan om Europas framtid. Ambassadören förbiser emellertid att den kritik som riktats mot Frankrikes vision för Europa handlar om mer än invändningar mot överstatlighet. Det finns också saklig kritik mot politikens innehåll, som grundar sig i att flera franska förslag slår hårt mot den öppenhet som gjort länder som Frankrike och Sverige framgångsrika. 

Ambassadören understryker att EU måste skyddas från strategiska rivaler. I praktiken innebär det förslag som en preferens för europeiska företag i offentliga upphandlingar och ett fransk-tyskt manifest för europeisk industripolitik. Frankrike och Tyskland vill bland annat skriva om EU:s konkurrensregler för att möjliggöra sammanslagningar som kan skapa europeiska motsvarigheter till de amerikanska och kinesiska storföretagen. 

Framtidens tekniker – inklusive artificiell intelligens, 5g och grön energi som ambassadören nämner – utvecklas dock bäst genom riktig konkurrens mellan en mångfald av aktörer. Att underlätta politiskt motiverade företagssammanslagningar och protektionism skulle slå hårt mot Europas innovationsförmåga och välstånd. I stället för att satsa på en europeisk industripolitik borde Frankrike ansluta sig till de 17 EU-länder, inklusive Sverige, som vill lägga fokus på att utveckla EU:s digitalisering och tjänstesektor. 

EU:s franske grundlagsfader Jean Monnet noterade att samarbetet mest utvecklades genom nederlag, och att det var anmärkningsvärt att medlemsländerna trots dessa nederlag återvänder till förhandlingsbordet. EU kommer att överleva även Brexit och vårens Europaparlamentsval. Då är den stora frågan vilken politisk riktning unionen tar. Förhoppningsvis kommer Frankrike och Sverige tillsammans att verka för ett Europa som präglas av öppenhet. 

Karin Svanborg-Sjövall, vd Timbro

Emanuel Örtengren, projektledare för Timbros program Ett frihetligt Europa

Läs tidigare inlägg: 

Frankrikes ambassadör: Suveränitet uppnås genom mer EU-samarbete 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer