1515
Annons

Ett historiskt misstag

Regeringens budget understryker problemen med Januariavtalet. Det har ingåtts mellan S och tre liberala mittenpartier för att hålla SD borta från makten, men saknar helt analys om hur den nationalistiska högern kommit att få nästan var femte röst, skriver Daniel Suhonen med flera på tankesmedjan Katalys.

Foto:Claudio Bresciani/TT

I en tid då arbetslösheten stiger, konjunkturen mattas av, kommuner och landsting tvingas spara på en redan svältande välfärd så genomför den socialdemokratiskt ledda regeringen stora skattesänkningar för dem med allra högst inkomster.

På sikt kan denna mycket sparsamma, nästan dumsnåla, budget visa sig vara ett historiskt misstag.

Budgeten pekar också på det stora problemet med det allmänt accepterade men av få älskade Januariavtalet. Det har ingåtts mellan Socialdemokraterna och tre liberala mittenpartier för att ge Sverige en regering och hålla Sverigedemokraterna utanför makten, men saknar helt analys om hur den nationalistiska högern kommit att få nästan var femte röst.

Låt den här budgetpresentationsdagen bli en fingervisning för partiledningen om hur resten av mandatperioden kommer att se ut om man fortsätter vika ned sig i förhandlingarna med C och L på det här sättet. Vreden över allvarliga resurs- och personalbrister i sjukvården, sönderfallande järnvägar, pensioner som dömer arbetande människor till fattigdom – inget av detta kommer att åtgärdas eller lindras av den här politiken.

Frågan de socialdemokratiska väljarna i LO-kollektivet som bar fram Socialdemokraterna i valet 2018 måste ställa sig är vad de får ut av detta? En ren högerregering hade förmodligen varit värre. Som om inte skattesänkningarna för de rikaste vore nog, fortsätter avbetalningen på statskulden hela vägen ned under skuldankaret.

Med så skriande behov av investeringar och välfärdssatsningar för att säkra personaltillgången i skolan och vården innebär den prioriteringen att vi sparar oss in i en kris.

Budgetens fördelningsprofil är så förvriden till de högsta inkomstdecilerna att regeringen verkar ha avstått från att räkna fram gini-koefficienten, alltså måttet på inkomstojämlikhet. Resultatet hade med stor sannolikhet varit pinsamt.

Samma sak med arbetslöshetsmåttet. Arbetarpartiet har ingått en ringdans med partier som gör att Stefan Löfvens övergripande löfte om EU:s lägsta arbetslöshet inte längre kan nås. Tvärtom ser det ut som om vi är på väg att placera oss bland dem med högst arbetslöshet. Då slaktas Arbetsförmedlingen och auktioneras ut till privata aktörer. Att budgeten innebär en viss uppräkning av arbetsmarknadspolitiken gentemot den tidigare nedskärningen som beslutats av M-KD-SD är knappt plåster på såren.

Allvarligast är kanske ändå den pågående välfärdskris som nu kommer att brisera i landets kommuner och regioner. Samtidigt som staten går med massiva överskott hålls vårdavdelningar stängda, människor föder i bilar på väg till avlägsna sjukhus och äldreomsorgens personal går på knäna. Många expertekonomer befarar att vissa kommuner snart kommer att behöva akut statligt stöd för att undvika att behöva ställa in betalningarna.

Vi har en allvarlig välfärdskris som en S-ledd regering har allt folkligt stöd i världen att prioritera framför nästan allt annat. Framför allt före stora skattesänkningar till högavlönade. Kommunerna och regionerna behöver permanenta kraftigt höjda statsbidrag på mångdubbelt mer än den handfull miljarder regeringen nu skjuter till. I stället för att ge kommunerna ett rejält handtag får de nu en skärv som kan förväxlas med växelmynt sett till storleken på den offentliga sektorns ekonomi.

Att sätta i gång stora infrastrukturprojekt och byggande för att överbrygga en kommande lågkonjunktur hade också varit en mycket angelägen åtgärd som regeringen i stort sett avstår från. När nedgången verkligen kommer kan det mycket väl vara för sent på grund av de långa ledtider som infrastrukturprojekt och byggprojekt behöver.

Fyra partier har bundit sig till varandra för att hindra högernationalismen i form av Sverigedemokraterna att vinna makt och inflytande. Vägvalen i denna budget kan komma att visa sig ödesdigra inför valet 2022.


Daniel Suhonen chef fackliga idéinstitutet, Katalys Enna Gerin biträdande chef och utredare, Katalys Kalle Sundin utredare ,Katalys Balder Bergström utredare, Katalys


V till attack: ”Högavlönade män i Djursholm vinnare”

Finansminister Magdalena Anderssons budgetproposition fick Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson att se rött. ”I Socialdemokratins Sverige sliter underbetalda kvinnor i välfärden ut sig medan högavlönade män får stora skattesänkningar.”

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Ulla Andersson kommenterar regeringens budgetproposition under en pressträff i riksdagens presscenter i Stockholm
Vänsterpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Ulla Andersson kommenterar regeringens budgetproposition under en pressträff i riksdagens presscenter i StockholmFoto:Jessica Gow/TT

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson gick till hårt angrepp mot den rödgröna regeringens budget, som förhandlats fram med stöd av Centerpartiet och Liberalerna.

”Det här är en budget där de högavlönade männen i Djursholm är vinnare.  Det var de som drog vinstlotten, nitlotten drog undersköterskan, den gamla i hemtjänsten och barnen i förskolan”, sade Ulla Andersson.

Det var en rejält laddad Ulla Andersson som klev in i pressrummet på Riksdagen under onsdagsförmiddagen. Hon talade i stora och starka ord om de skattesänkningar som den rödgröna regeringen, med stöd av L och C nu lagt fram.

Främst var det fördelningseffekterna där den slopade värnskatten, en kostnad på drygt 6 miljarder kronor, gör att män med mycket i plånboken gynnas mest som retade Vänsterns ekonomisk-politiska talesperson.

”I Socialdemokratins Sverige sliter underbetalda kvinnor i välfärden ut sig medan högavlönade män får stora skattesänkningar”, sade Ulla Andersson.

Ulla Andersson satte näringslivsprofiler mot arbetstagare i välfärden mot varandra i sina exempel. Bland annat fick Volvos vd Martin Lundstedt sig en känga under presskonferensen.

”Medan Volvos vd Martin Lundstedt får 2,5 miljoner i skattesänkning, ja det får Annie Lööf och Nyamko Sabuni också, så spars det alltså på gamla och barn”, sade hon och fyllde i:

”Den ekonomiska eliten vann på 'walk over' mot äldreomsorgen.”

På frågan om budgeten innebär att Vänsterpartiet ska göra verklighet av sina återkommande hot om att fälla regeringen, svarade Ulla Andersson att det inte är aktuellt.

”Vänsterpartiet har sagt att om regeringen inför marknadshyror och inskränkningar i LAS (Lagen om anställningsskydd reds anm.) så är vi beredda att fälla regeringen.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?