Annons

Ett fossilfritt lantbruk

Trots att vi har ett av världens mest klimatsmarta och hållbara jordbruk så pressas svenska bönders ekonomi av låg lönsamhet. För att klara omställningen till fossilfritt behöver vi politikens stöd, skriver PALLE BORGSTRÖM och SVANTE AXELSSON.

Vår färdplan har ett starkt fokus på vad den enskilde lantbrukaren själv kan göra på gårdsnivå för att fasa ut användningen av fossil energi, skriver Palle Borgström, LRF, och Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige.
Vår färdplan har ett starkt fokus på vad den enskilde lantbrukaren själv kan göra på gårdsnivå för att fasa ut användningen av fossil energi, skriver Palle Borgström, LRF, och Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Sveriges bönder är först i världen med målet om fossilfri livsmedelsproduktion till 2030. Redan i dag är svenskt lantbruk den producerande bransch som har mest förnybart inblandat i bränsletankarna. Få andra branscher kan stoltsera med att ha en fjärdedels fossilfrihet i sin energikonsumtion. 

Lantbruket har en nyckelposition i omställningen till ett hållbart samhälle. På våra åkrar och i våra skogar, växer de råvaror som kan möjliggöra en utfasning av fossilberoendet. Med rätt utformade och långsiktiga politiska reformer kan omställningen göras samtidigt som lantbrukets konkurrenskraft stärks. 

LRF har därför tillsammans med våra organisationsmedlemmar Lantmännen, Arla och HKScan arbetat fram en plan för fossilfritt lantbruk inom ramen för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige. Vi erbjuder oss att kroka arm med resten av samhället för att skapa en fossilfri framtid. 

Allt vi gör och konsumerar påverkar klimat och miljö på olika sätt, även matproduktion. Samtidigt är lantbruket en enorm tillgång i klimatarbetet. Bönder arbetar med fotosyntesen varje dag. Vi är en av få näringsgrenar som binder koldioxid samtidigt som vi producerar mat, virke och håller landskapen öppna. 

Men samtidigt är vi en bransch som till stor del är beroende av fossil energi. Arbetsmaskiner, teknik och uppvärmning är viktiga verktyg i ett modernt jordbruk och de kräver energi. Nu vill vi ställa om och vi har stora möjligheter att framställa förnybara drivmedel och energi – men utvecklingen försvåras eftersom de politiska incitamenten inte är på plats. 

Nu är det hög tid att visa hur lantbruket och samhället tillsammans ska öka produktionen av svensk förnybar energi. Vi sätter ambitiösa mål för vår sektor: 

•25 procent fossilfria inom drivmedel, värme och torkning 2020

•40 procent fossilfria inom drivmedel, värme och torkning 2025

•100 procent fossilfria inom drivmedel, värme och torkning 2030  

Vår färdplan har ett starkt fokus på vad den enskilde lantbrukaren själv kan göra på gårdsnivå för att fasa ut användningen av fossil energi. Det inkluderar drivmedel till fordon, bränsle till spannmålstorkar och uppvärmning. Färdplanen inkluderar även möjligheten att på sikt kunna välja fossilfri mineralgödsel som en del av en fossilfri livsmedelskedja. Lantmännen och Yara driver till exempel ett utvecklingsprojekt för att inom några år kunna lansera mineralgödsel som tillverkats med förnybar elektricitet istället för fossil naturgas. 

Vår framtidstro stärks av att lantbruket självt kan producera de hållbara material som ersätter plast, betong och olja. Men för att kunna förverkliga detta krävs att både politiker och konsumenter stödjer oss i arbetet för ett fossilfritt samhälle genom att ge lantbruket rätt förutsättningar. 

Trots att vi har ett av världens mest klimatsmarta och hållbara jordbruk så pressas svenska bönders ekonomi av låg lönsamhet jämfört med konkurrerande EU-länder. Varje vecka läggs tre till fyra svenska lantbruk ned av lönsamhetsskäl. Det är en utveckling som både går stick i stäv med den nationellt beslutade livsmedelsstrategin och som hindrar den fossilfria omställningen. 

Därför behöver vi politikens stöd för att kunna uppnå våra gemensamma och ambitiösa målsättningar kring klimatmålen och livsmedelsstrategin. För att stärka lantbrukets ekonomi och förutsättning behövs beslut på lokal- och regional nivå som säkrar att offentliga kök upphandlar inhemskt klimatsmart producerade livsmedel. 

På nationell nivå behövs ett antal styrmedel: 

•Biopremie – den ersättning som utgår till dieselanvändning ska också gälla för de som ställer om till fossilfria drivmedel, för att dessa inte ska missgynnas ekonomiskt.

•Stimulansåtgärder för inhemsk produktion av hållbara förnybara drivmedel.

•Ambitiös reduktionsplikt i nivå med Energimyndighetens förslag så att Sverige får stabila spelvillkor för inhemskt producerade biobränslen.

•Sträva efter utjämnade villkor kring produktion och konsumtion inom EU.

Andra EU-länders fördelaktigare produktionsstöd får inte slå ut svensk produktion (av exempelvis biogas). 

•Uttalade mål för konsumtionsbaserade utsläpp.

•Ökade satsningar på forskning och utveckling så att fossila drivmedel, olja, betong och plast kan ersättas av svenska råvaror.

Vi är redo att kavla upp ärmarna för en fossilfri framtid. Men om vi ska lyckas krävs åtgärder för stärkt konkurrenskraft och en förbättrad ställning för svenskproducerat, både när det gäller livsmedels- och energimarknaden. 

Palle Borgström, förbundsordförande LRF

Svante Axelsson, nationell samordnare Fossilfritt Sverige


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från PreciselyAnnons

Avtal på autopilot för framtidens juristavdelning

De processer och verktyg som bolagsjurister använder i avtalsarbetet har under de senaste åren utvecklats snabbt. Med en digital plattform som automatiserar avtalsprocesser vill Precisely hjälpa bolagsjurister att uppnå bättre regelefterlevnad och produktivitet. Som ett resultat får bolagsjuristen mer tid över att hjälpa sina kommersiella team att göra bättre affärer. 

Avtal utgör en trygghet. De används för alltifrån överenskommelser med leverantörer och licenser för mjukvara, till hyra av kontor och anställning av konsulter. Liksom de flesta andra aspekter av företagande har avtal och affärsjuridik gått över till att vara allt mer digitalt. 

– En av de vanligare åtgärderna för att komma ifrån traditionell avtalshantering är att många nu har digitala arkiv istället för fysiska. Endast digital arkivering påverkar dock inte avtalsflödet i sin helhet i någon större utsträckning. Det finns många områden som behöver ses över för att nå ett säkrare, effektivare och lönsammare sätt att hantera sina avtal på, betonar Nils-Erik Jansson, grundare och VD på Precisely.

Det Nils-Erik avser är exempel på funktionalitet i Preciselys plattform. Plattformen ger företag möjlighet att maximera sina avtals prestanda och låta vem som helst skapa, förhandla, digitalt signera samt följa upp avtal, utan att bolagets jurister tappar kontrollen. Idag används bolagets teknik av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD. 

– Våra kunder reducerar sina kostnader, samtidigt som de får bättre översikt. Vi har sett resultat om 30 procents minskad ledtid för avtal, och 80 procents minskad tid för att skapa avtalen, säger Nils-Erik. 

Låter bolagsjuristen fokusera på juridiken

Plattformen gör att bolagsjuristen kan fokusera på strategi och komplex juridisk analys istället för enklare frågor.

– Vi löser flera utmaningar som ofta leder till huvudvärk för bolagsjurister. Genom att definiera digitala regler utifrån befintliga policys, compliance-rutiner och avtalsmallar behöver man inte kompromissa mellan regelefterlevnad, kontroll och snabbhet. På så vis kan bolagsjuristerna fokusera på det de är bäst på – juridiskt arbete istället för pappersarbete, konstaterar Nils-Erik.

Förbättrar den juridiska upplevelsen 

Många av Preciselys kunder vittnar om att juristavdelningen har begränsade resurser i jämförelse med övriga organisationen. Det leder ibland till att bolagsjuristen uppfattas som en flaskhals. 

– En uppskattad effekt av plattformen som har blivit alltmer central är att den hjälper juristavdelningen att samarbeta bättre med sina kommersiella avdelningar. Plattformen blir bolagsjuristernas ”superkraft” och gör det möjligt för affärssidan av företaget att hantera stora delar av den standardiserade avtalsprocessen på egen hand, samtidigt som de alltid avtalar inom förgodkända regler och ramar. Det leder till att en bättre upplevelse för alla som interagerar med Legal, adderar Nils-Erik.

Framtiden för digital avtalsförhandling

Preciselys teknik möjliggör också digital förhandling, vilket underlättar när allt fler arbetar på distans. De digitala förhandlings- och samarbetsfunktionerna gör att parterna kan komma överens snabbare - med utökad spårbarhet och kontroll. Precisely banar väg för nästa generations avtalsplattform och redan idag kan avtal registreras med stöd av AI.

– Tekniken vi har utvecklat för att analysera avtal kommer i framtiden appliceras för att hjälpa våra kunder förhandla med mer kontroll och högre effektivitet. På sikt ser vi att det kommer vara möjligt att eliminera mänsklig interaktion vid förhandling av enklare avtal, avslutar Nils-Erik.

OM PRECISELY

Precisely grundades 2014 av affärsjuristerna Nils-Erik Jansson och Simon Fouladi. Bolagets prisbelönta digitala avtalsplattform hjälper bolag att förbättra sina avtalsprocesser. Idag används Preciselys plattform av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD.  www.precisely.se  

 

Mer från Precisely

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Precisely och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?