1515

Erika Ullberg: M-styret öste vårdpengar på marknaden

REPLIK. Man måste kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt. Jag avvisar vinsttak i vården eftersom det är en långt mer komplex och kapitalintensiv verksamhet än skolan och omsorgen, där en begränsning av vinstuttaget kan vara motiverad. Jag inspireras av den framgångsrika och värdefulla verksamhet som Capio bedriver vid S:t Göran, men jag är också medveten om hur väl det sjukhuset fungerade innan driften upphandlades.

Erika Ullberg.
Erika Ullberg.Bild:TT och ERIKA ULLBERG

Jag ser med stor spänning på de möjligheter som digitaliseringen medför i fråga om exempelvis videosamtal mellan patient och läkare. Men jag ser också risken att kryphål i utomlänsavtalet för läkarbesök hos digitala vårdgivare hotar finansiering, kontinuitet och sammanhållna vårdkedjor. Vårdkonsumtionen riskerar att förändras på ett sätt som i praktiken fördelar om resurser från patienter med stora behov till patienter med mindre. Det vore inte resurseffektivt.

Jag välkomnar den mångfald och innovation som privata aktörer tillför, men säger nej till fri etableringsrätt inom ständigt fler specialistvårdsområden och till fri dragningsrätt på skattemedel. Och jag ser att även verksamheter i offentlig regi kan gå i bräschen för nya arbetssätt och ny teknik, som snabbspår för äldre på akuten i Norrtälje och AI-stödd röntgenanalys på Danderyds sjukhus.

På samma sätt delar jag oron hos Capios Thomas Berglund och Michael Wolf (Di 8/12) för kostnads- och produktivitetsutvecklingen i svensk vård, samtidigt som jag är medveten om att orsakerna till problemen skiftar mellan regioner. Stockholms län har ett bitvis mycket ansträngt läge trots att landstinget är landets överlägset rikaste. Anledningen är att Moderaterna drivit sin politik med uppstyckning av vården i vårdmarknader så långt. De har låtit sina skygglappar skymma sikten, och agerat pro-business i stället för pro-market.

Detta har utarmat den tunga sjukhusvården på resurser och personal. Eftersom Moderaterna öst pengar över sina vårdmarknader har de privata vårdbolagen där kunnat ge betydligt bättre villkor än sjukhusen: högre lön och arbete endast under dagtid. Det har förstås gjort det svårare att behålla personal i den underbetalda och överbelastade sjukhusvården – man är naiv om man inte ser det.

Den av Capios poänger som jag vill instämma starkast i är den om vikten av att mäta resultat och utvärdera verksamheten för att förbättra den. Länge var detta underprioriterat, och inte minst mitt eget parti medskyldigt till. Sedan slog pendeln över och vi fick New Public Management som dränkt välfärdens medarbetare i rapporteringskrav och lett till överdriven politisk detaljstyrning. Framgent måste vi låta verksamheterna mäta de parametrar som de själva finner meningsfulla för sin verksamhetsutveckling. I det avseendet – men utan att släppa det övergripande ansvaret eller tappa bort kärnvärden som jämlikhet – kan politiken faktiskt behöva ta ett steg tillbaka.


Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd (S) i Stockholms läns landsting


Läs Erika Ullbergs första debattinlägg här.

Läs svar från Capio här.


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Innehåll från TaniumAnnons

Skaffa full visibilitet i företagets nätverk – med Tanium

Enligt beräkningar kommer det vid 2025 att finnas 75 miljarder endpoint-enheter uppkopplade till företagsnätverk. Detta ställer komplexa krav på hantering och skydd av verksamhetskritiska data. Trots detta finns det stora brister hos många företag vad gäller endpoint-hantering, säkerhet och visibilitet. 

Läs mer om utmaningarna med endpoint-säkerhet

Sedan Tanium startades av far och son 2008, har företaget arbetat utifrån en enda målsättning; att utveckla och förädla ny arkitektur som möjliggör bättre nätverksvisibilitet och enklare och säkrare hantering av verksamhetskritiska data. I takt med att distansarbete och antalet endpoint-enheter ökar blir detta en affärsavgörande fråga för många företag. 

– Tanium är en plattform för klientadministration som är inriktad på hantering av Säkerhet, Risk & Compliance och IT Operations utifrån samma datakälla med endast en klient och väldigt lite infrastruktur. Plattformen är baserad på öppna API:er och kan kompletteras med moduler efter behov så kunden kan växa med Tanium och dessa moduler. Det spelar ingen roll om man har sina klienter och/eller servrar on-premise eller i molnet – med Tanium kan man managera dem i nästintill realtid, med full visibilitet och minimal infrastruktur, berättar Arash Serpoushan, regionchef för Norden och Baltikum.

Vad omfattar Tanium?  

Kontrollerar viktiga parametrar

Med andra ord möjliggör Tanium komplett kontroll och översikt på var alla enheter finns samt vilka som har åtkomst till nätverket och använder enheterna, oavsett om det rör sig om 100 eller en miljon endpoints. Dessutom visar plattformen hur enheter och användare möter företagens säkerhetsstandarder vad gäller exempelvis patchning, installerade mjukvaruprogram och användarrättigheter. 

– Detta är ovärderlig information. I våra samtal med kunder ser vi att företag har mellan 10 och 15 procent fler enheter som kopplar upp sig mot nätverket än vad de ansvariga tror. Har man då 50 000 enheter i sitt nät, kan det röra sig om 7 500 extra maskiner – en enorm säkerhetsrisk. Tanium bryr sig inte om var användarna sitter; har de tillgång till internet kontrollerar plattformen samtliga viktiga parametrar innan de släpps in på nätverket, betonar Peter Lamber, ansvarig för Taniums ekosystem av partners.

Se Tanium in action 

Behöver bara 15 sekunder

Tanium utmärker sig dock på ytterligare vis. Plattformen fungerar som ett övergripande paraply, vilket omfattar företagets existerande infrastrukturer och verktyg. Därmed samlas automatiskt all data från samtliga verktyg i ett och samma gränssnitt – på 15 sekunder. 

– Med traditionella strukturer kan det i värsta fall ta dagar, eller till och med veckor, att få den information man efterfrågar. Med Tanium får man snabbt tag på det man behöver och kan uppdatera lika snabbt tillbaka, så att man motverkar risken för datasilos. Det säger sig självt att detta innebär en stor fördel, inte minst då man säkerställer att beslut fattas utifrån korrekta och aktuella data, betonar Arash.

Detektera, agera och stoppa

Möjligheten att snabbt visualisera och accessa relevant information innebär således omfattande vinningar för företag – plattformens automatiserade funktioner, i kombination med ett gemensamt gränssnitt och den minimala infrastrukturen, bidrar till en värdefull samsyn bland medarbetarna och därutöver till att livslängden på företagets enheter förlängs avsevärt. 

– Detta medför en kraftig förenkling av IT-miljö och processer, som ger förmågan att inte bara detektera, utan också agera och stoppa incidenter. Detta är ett vinnande koncept, något som bevisas av att efterfrågan på våra lösningar har ökat kraftigt det senaste året. Vi har också utökat vår personalstyrka från 6 personer till 11 personer under året som gått, så det är en spännande utveckling, avslutar Peter.

Läs mer om Tanium här 

Eller kontakta Exclusive Networks. 

Exclusive Networks är en global värdeadderande distributör med fokus på IT-säkerhet, datacenter och molnlösningar. 

Låt Exclusive Networks vara din startpunkt – vi hjälper dig! 

 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?