Annons

Engelska Skolan: Kritiken gällde politiker – inte Jonas Vlachos

REPLIK. På fredagens Di Debatt svarade professor Jonas Vlachos på Barbara och Hans Bergströms debattartikel angående påstådda glädjebetyg på Engelska Skolan. Statistik behöver förenas med kännedom om vad som sker i skolans vardag, skriver Barbara och Hans Bergström i en slutreplik.

INGEN MOTSÄTTNING. Vi instämmer helhjärtat med Jonas Vlachos rörande behovet att göra något radikalt åt dagens brister i mätning och betyg, skriver Barbara och Hans Bergström.
INGEN MOTSÄTTNING. Vi instämmer helhjärtat med Jonas Vlachos rörande behovet att göra något radikalt åt dagens brister i mätning och betyg, skriver Barbara och Hans Bergström.Bild:Hossein Salmanzadeh

Vår artikelDi Debatt 4 juni handlade inte om Jonas Vlachos (Di Debatt 7/6) utan kommenterade de politiker som genast utnyttjade hans rapport för illa underbyggd politisk propaganda. Statsministern påstod till exempel i tv:s Aktuellt 30 maj om betygsinflation: ”Här finns ett tydligt samband; man lockar till sig så många elever som möjligt för att göra stora vinster”.

Detta är fullständigt ogrundat. Kunskapsskolan, Academedia och Internationella Engelska Skolan är seriösa skolorganisationer, som arbetar hårt med kvalitet och som är beroende av gott rykte för hederlighet. Våra djupt engagerade lärare skulle aldrig låta sig korrumperas till att sätta betyg de inte kan försvara professionellt. Det entydiga direktivet från huvudmannen är att sätta korrekta betyg och att stå emot yttre påtryckningar.

Det var lite synd att Jonas Vlachos rapport kom mitt i den politiskt febriga uppmarschen för riksdagens Reepalu-omröstning. Jonas Vlachos är en skicklig forskare och ekonometriker och hans analyser är värda seriös begrundan. Den del där IES ser anledning att skärpa kvalitetskontrollen mot bakgrund av rapporten gäller betygsättningen i de ämnen som saknar nationella prov och därmed ankare: bild, musik, slöjd, idrott och hemkunskap. Direktiv om detta har gått ut våra rektorer.

IES har många entusiastiska lärare i ämnen som musik och bild, ofta med anglosaxisk bakgrund. När det förenas med lugn studiemiljö kan resultaten bli goda, även när dessa ämnen inte bildar skolans ”profil”. Men betygsättningen i de här ämnena har nog inte hårdgranskats på samma sätt som i ämnen med jämförelsemått och varierar därför mer mellan skolorna. Vi tar till oss det.

Statistik behöver förenas med kännedom om vad som sker i skolans vardag. Både Kunskapsskolan och IES har ambitiösa system för att ge elever knuff och stöd för att lyfta dem ända mot slutet av nian. De muntliga delarna av de nationella proven i nian genomförs i november/december. De skriftliga proven i ett ämne som svenska genomförs i början av mars. Då är det nästan tre månader kvar tills betygen sätts. I en skola med ambitioner används även denna rätt långa tid för att lyfta eleverna. Detta är något annat än ”betygsinflation”, som rimligen ska definieras som betyg som saknar täckning i kunskap.

Vi instämmer helhjärtat med Jonas Vlachos rörande behovet att göra något radikalt åt dagens brister i mätning och betyg. Allt startar med att skriva kursplaner som har ett verkligt innehåll. Utan det går det inte att formulera vettiga betygskriterier. Man kan inte mäta vad som saknar tydligt innehåll. Sedan gäller det att integritetssäkra själva systemet, via digitala prov (säkrade mot fusk) och extern rättning.

Vi kan också se att det finns en betydande felkälla i att många huvudmän låter en stor andel av sina elever smita undan från att alls göra de nationella proven. Det förrycker förstås alla jämförelser.

I ett lugnare debattklimat, när valfebern är övervunnen, borde det gå att grundligt reformera systemet, med start i kursplanerna. Men då får inte skandalen från 2007 hos Skolverket upprepas, med postmodernister som saboterar en klar beskrivning av kunskapskraven.

Barbara Bergström
Hans Bergström
Barbara Bergström är grundare av Internationella Engelska Skolan

Läs Jonas Vlachos artikel här.

Läs Barbara och Hans Bergströms första artikel här.


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Innehåll från RoboMarketsAnnons

Hävstångshandel med låga transaktionskostnader

Maximilian Ström, kundansvarig på RoboMarkets Sverige.
Maximilian Ström, kundansvarig på RoboMarkets Sverige.

Allt fler erfarna traders handlar CFD:s och det är lätt att förstå varför då fördelarna är många. Via tradingmäklaren RoboMarkets får man dessutom bra villkor, åtkomst till över 12 000 instrument och låga avgifter.

RoboMarkets grundades 2012 och fick licens som europeisk mäklare 2013. För ett år sedan etablerade de sig även i Sverige.

– Det har aldrig varit enklare att komma i gång med CFD-handel än nu. Vi har lokal kundsupport på svenska och finns tillgängliga dygnet runt, säger Maximilian Ström, kundansvarig på RoboMarkets Sverige.

CFD:s (Contracts for Difference) är ett derivatinstrument som gör det möjligt att ta positioner utan att köpa eller sälja den underliggande tillgången. I stället spekulerar man i om det underliggande priset går upp eller ned. 

Att underlätta för rutinerade traders att handla med CFD:s till bra villkor är kärnan i RoboMarkets affär. 

– Vi erbjuder över 12 000 olika instrument, främst via CFD:s. Det är allt från index, råvaror, krypto och valutapar, till europeiska och amerikanska aktier samt även amerikanska ETF:s. Vi erbjuder enkel exponering mot tillgångar som annars kan vara svåra att komma åt till bra villkor, säger Maximilian Ström.

Hävstångseffekt med CFD:s

En annan anledning till att CFD-trading är en populär mix i erfarna investerares portfölj är hävstången. Eftersom man endast behöver sätta in en procentandel av det fulla värdet i den öppnade positionen, kan man uppnå önskad exponering med begränsad kapitalinsats.

– Hos oss kan man alltid välja vilken maxnivå man vill ha på hävstången, om man ens vill ha någon. Det är viktigt att man känner sig trygg med sin investering. Är man snarare ute efter att minimera förlust kan man alltid använda CFD:s för att hedga sin portfölj, exempelvis inför specifika event som bolagsrapporter eller väntade makrosiffror, säger Maximilian Ström.

Öppna ett handelskonto hos RoboMarkets  

Låga transaktionskostnader och möjligheten att ta korta positioner

Utöver tillgången till hävstång finns det flera fördelar med CFD:s. Dels möjligheten att enkelt kunna ta både korta och långa positioner, dels går många CFD-instrument att handla utanför börsernas öppettider.

– I Sverige kan du ofta ta korta positioner direkt via aktien. Men vill du göra det på exempelvis den amerikanska marknaden kan det vara klurigare, eftersom många svenska mäklare inte erbjuder det. Sedan MiFID2 och PRIIP introducerades vid årsskiftet 2018 är det även svårt att få exponering mot amerikanska ETFs. Det är dock enkelt via CFD:s hos RoboMarkets, säger Maximilian Ström.

Utöver ovan nämnda fördelar nämner Maximilian Ström ytterligare en, som kanske är den viktigaste för kunderna hos RoboMarkets: den låga transaktionskostnaden.

– Vi erbjuder till exempel en halv punkt i spread på DE40 (DAX40 index) och 0.1 pips på valutaparet EURUSD. Dessutom har vi riktigt bra villkor på kryptovalutor via CFD:s. Därtill kan du som kund hos oss enkelt minimera dina växlingsavgifter genom att öppna tradingkonto i EUR eller USD. Specifikt för DE40 kan man även handla utan ränteavgift fram till årsskiftet.

Läs mer om RoboMarkets villkor här 

Om RoboMarkets:

Bolaget representeras i Sverige av RoboMarkets Nordic AB som är ett dotterbolag till RoboMarkets Deutschland GmbH med huvudkontor i Frankfurt. RoboMarkets Deutschland övervakas av den tyska federala finansinspektionen (BaFin) och det svenska bolaget är registrerat hos Finansinspektionen som anknutet ombud (tied agent). 

Riskinformation: 

CFD:s är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstångseffekten. 74–89 procent av alla icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlorapengar. Om den med CFD förenade risken upplevs som komplicerad för dig, sök oberoende råd.

 

Mer från RoboMarkets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RoboMarkets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera