Annons

En ny globalisering

DEBATT. Coronakrisen har kortslutit globaliseringen. För att återställa den behövs en ny ansats som minskar risken för såväl protektionism som pandemier. Vi föreslår en strategi som bygger på fyra delar, skriver bland andra Ewa Björling, tidigare handelsminister.

PROTEKTIONISM. De handelshinder som rests på grund av coronapandemin skadar samhället på flera sätt.
PROTEKTIONISM. De handelshinder som rests på grund av coronapandemin skadar samhället på flera sätt.Foto:Martin Meissner

Öppenhet och frihandel är avgörande för att bekämpa coronapandemin och för att få de ekonomiska hjulen att rulla igen. Men för att lyckas återställa frihandel och globalisering behövs en ny ansats – ett ”ekonomiskt vaccin” – som minskar risken för såväl protektionism som pandemier.

Coronakrisen har kortslutit globaliseringen. En delförklaring till den ekonomiska härdsmältan är politiska åtgärder som minskar handeln och slår sönder företags globala värdekedjor. De gräns- och handelshinder som rests gör stor skada på flera sätt. Samtidigt som många länder skriker efter medicinsk utrustning försvåras och fördyras importen. Produktion inom industrin stoppas då nödvändiga komponenter och insatsvaror inte längre kan importeras.

Svenska företag är stora förlorare på den minskade handeln eftersom de tillhör världens mest internationaliserade. Regeringen bör ta ledartröjan för att omstarta ekonomin genom att åter öppna upp för och främja global handel och investeringar. För att lyckas krävs både krafttag och nytänkande. Målet måste vara att utforma ett system som både minskar handelshinder och risken för nya pandemier. Vi föreslår en strategi som bygger på fyra delar.

1. Återställ öppenheten. Sverige bör driva på för att EU ska montera ned de gräns- och handelshinder som uppförts. EU har aldrig i fredstid varit viktigare än nu. Trots detta har handeln inom EU begränsats och vissa medlemsländer har till och med rapporterats förhindra leverans av exempelvis skyddsmasker inom EU. Dessutom har EU infört begränsningar för export till övriga världen. Agerandet riskerar att bli ett olyckligt prejudikat för framtida handelsstopp även på andra varor. EU:s grundläggande friheter behöver skyndsamt återställas och EU-marknaden öppnas upp mot omvärlden.

2. Inför ett frihandelsavtal som hjälper mot pandemier. Sverige och EU bör ta initiativ för ett nytt frihandelsavtal som avskaffar länders tullar och övriga handels- och investeringshinder på läkemedel. Det måste även gälla medicinsk utrustning som används för att förhindra eller bekämpa pandemier. Skyddsutrustning i olika former som importeras från Kina, beskattas vid vår gräns med mellan 2 och 12 procent. Dessa tullar slår mot sjukvårdens kapacitet.

De avtal som sedan tidigare finns på området är förlegade och innefattar för få varor och tjänster. De omfattar inte heller tillräckligt många länder. Länder på olika utvecklingsnivå och i olika världsdelar måste ingå i detta nya avtal.

3. Skärp kraven. Möjligheterna att ställa hårdare krav på länder att leva upp till epidemiologiska standarder och åtaganden bör förstärkas inom ramen för olika handelsavtal. Ett sätt att åstadkomma detta är att vidga begreppet hållbarhet till att även innefatta aspekter som tydligare rör folkhälsa och epidemiologiska risker.

Det behövs tydligare sanktionsmetoder mot länder som inte i tillräckligt hög utsträckning minimerar risken för pandemier. Sådana straffåtgärder får inte bli ett svepskäl för protektionism. Ett närmare samarbete mellan WHO och WTO, ökat internationellt erfarenhetsutbyte och vid behov tekniskt bistånd till fattiga länder kan undvika detta.

4. Introducera nya filter. Nya metoder för att minska risken för smittspridning kopplat till internationell rörlighet och handel behöver införas. Sverige bör inom EU driva på för att nya mekanismer och instrument införs som säkrar EU:s yttre och inre gränser från smittspridning. Det innebär exempelvis att introducera värmekameror vid europeiska flygplatser och gränspassager. För att undvika krångel och administration måste digitaliserings- och automatiseringsförmågan tillvaratas. Arbetet för att stävja hälsovådlig handel med vilda djur behöver också intensifieras.

Som ett litet och öppet land är det helt avgörande för Sverige att snabbt starta om och uppgradera globaliseringen på ett nytt och ansvarsfullt sätt. Bara så kan Sveriges fortsatta välstånd säkras.

Ewa Björling, Med dr, docent i virologi, tidigare handelsminister (2007-2014)

Andreas Hatzigeorgiou, Fil dr i nationalekonomi, vd Stockholms Handelskammare

Magnus Lodefalk, Docent i nationalekonomi, Handelshögskolan vid Örebro Universitet samt forskningsinstitutet Ratio

Fredrik Sjöholm, Professor i internationell ekonomi, Ekonomihögskolan vid Lunds Universitet samt Institutet för Näringslivsforskning


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?