1515

Elkrisen är på allvar

REPLIK. Elkrisen i Sverige är ett faktum. Nästan dagligen nås vi av rapporter om företag som inte kan investera, om jobb som går förlorade och om hur samhällets grundläggande funktioner hotas. Allt på grund av att elsystemet inte räcker till.

VERKLIGHETSBRIST. Socialdemokraterna underskattar de stora hindren för Sveriges utveckling som elbristen utgör på både kort och lång sikt, skriver Lars Hjälmered.
VERKLIGHETSBRIST. Socialdemokraterna underskattar de stora hindren för Sveriges utveckling som elbristen utgör på både kort och lång sikt, skriver Lars Hjälmered.Foto:Hasse Holmberg

Elproblemen märks kanske tydligast när företag runt om i landet nekas uppkoppling på elnätet vid investeringar. Polykemi i Ystad överväger att lägga produktion och arbetstillfällen utomlands. Bageriet Pågen har fått lägga sina expansionsplaner på is. Branschorganisationer och elbolag vittnar om en allt mer akut situation.   

Sverige står samtidigt inför flera stora energiutmaningar på lång sikt. Utsläppen från transporter och industrier måste minska om vi ska klara klimatmålen. Elektrifieringen av fordonsflottan och industrin kräver mer el. Rapporter pekar på att Sveriges elanvändning beräknas öka med så mycket som 60 procent på 25 år.

Det här är verkligheten som Helene Hellmark Knutsson kallar ”falsk alarmism” på Di Debatt 16/10. I själva verket är det Socialdemokraterna som tappat greppet och underskattar de stora hindren för Sveriges utveckling som finns på både kort och lång sikt.    

Socialdemokraterna har höjt skatten på lokal elproduktion. Detta har gjort att elproduktion stängts ned i Malmö, Stockholm och i Göteborg. Det gör i sin tur att företag nu nekas inkoppling på elnätet. 

Sannolikt kommer det att krävas lokala elproduktionsreserver i både Stockholm och Malmö för att säkra elförsörjningen och för att lösa de problem regeringen skapat. 

Kanske tvingas även en minskad svensk elexport fram, vilket skulle vara väldigt dåligt ur miljösynpunkt. I slutändan är det hushåll och företag som får betala för regeringens misstag.

I det långa perspektivet bidrar Socialdemokraternas politik till att Sverige står dåligt rustat för att möta det snabbt växande behovet av el. Den klimatsmarta elproduktionen måste öka, och då krävs både kärnkraft och förnybar energi. Socialdemokraterna för nu en politik som resulterar i att kärnkraft stängs ned. Det leder till effektbrist och minskad elproduktion.

I stället för att på riktigt lösa samhällsproblem ägnar Socialdemokraterna nu all sin kraft åt en semantisk debatt om innebörden av begreppet elbrist samt skatteförslag som allvarligt förvärrat läget. 

Att Sverige har stora elproblem är uppenbart, och Moderaterna kommer fortsätta driva på för kortsiktiga och långsiktiga lösningar på problemet. Det vore välkommet om Socialdemokraterna gjorde detsamma.

Lars Hjälmered (M), näringspolitisk talesperson

Läs tidigare inlägg:

Eldebatten präglas av falsk alarmism 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?