Eirik Winter: Därför ska de nordiska länderna bilda en union

DEBATT. De nordiska länderna har mycket gemensamt. Om vi går samman i en union blir vår röst starkare – en nödvändighet i en osäker tid med ryskt hot, brexitoro och amerikansk protektionism. Ett förenat Norden skulle bli världens tionde största ekonomi, konstaterar Eirik Winter.

Eirik Winter.
Eirik Winter.

27 miljoner invånare, världens tionde största ekonomi, ledare inom hållbarhet och digitalisering. Global export inom shipping, energi, läkemedel, teknologi, industri, musik, telekom. En statlig investeringsfond som kontrollerar 2 procent av världens aktieinnehav. Ett samhälle som bygger på öppenhet, jämställhet, obefintlig korruption, respekt, rättsordning och tolerans.

Allt detta mot bakgrund av en allt mer splittrad värld med USA:s ”America first”, islamistisk extremism, terrorism, ett ifrågasatt EU med brexit i full gång, ett oberäkneligt Ryssland, massmigration, Kina och Indien som alltmer kommer att dominera världsekonomin. Mot denna svårbemästrade realitet krävs en samlad motvikt för våra värderingar och vår röst i norra Europas hörn.

Nordens Förenta Stater, är det en utopi?

De nordiska folken har sedan urminnes tider arbetat, konkurrerat, krigat och samverkat. Det första ”försöket” att skapa en nordisk union gjordes 1397 av drottning Margareta av Danmark, Kalmarunionen. Denna varade till 1523 då Sverige lämnade unionen i samband med att Gustav Vasa kröntes som kung. En uppvaknande nationalism i Sverige i konflikt med unionsstyret i Köpenhamn ledde till upplösningen.

Numera är Norden sammansatt av fem nationalstater och tre självstyrande områden i Åland, Färöarna och Grönland. Det nordiska samarbetet gav många praktiska resultat under senare hälften av 1900-talet, inte minst inom handel, rörlighet av varor, kapital och arbetskraft. Efter EU:s tillkomst har intresset för det nordiska samarbetet svalnat. Nordiska Rådet har närmast utvecklats till en välvillig diskussionsklubb.

I dag agerar de nordiska staterna var för sig i förhållande till EU, USA, Ryssland, FN och andra länder och organ. Är tiden inne för ett nytt, mer bestående, betydande och inflytelserikt samarbete? Om Norden skulle agera som en enhet skulle vårt inflytande öka markant till en betydligt mindre administrativ kostnad. Nordens röst skulle höras och respekteras.

Det handlar inte om en centralstyrd enhetsstat utan ett statsförbund där vart och ett av de nordiska länderna kan behålla sin särart såsom språk, traditioner och lokalstyre. Vår nordiska rättsordning och våra värderingar är stort sett identiska och med endast smärre justeringar kan en totalt enig röst representera våra medborgare i världen.

Norge och Danmark är medlemmar av Nato, Finland är det enda nordiska landet som använder euron, Sverige har besparats från krig sedan det finska kriget 1808–1809. Visst finns det skillnader, olika historia och förutsättningar.

Inget av detta handlar dock om värderingar utan om tillfälligheter eller historiska händelser. Nu måste vi se framåt och ta vårt öde i våra egna händer. Inte bara få en plats vid ”förhandligsbordet” utan med kraft vara med och direkt påverka globalt.

Vi är inte längre en grupp exotiska länder med djupa fjorder, täta skogar, blå ögon, Abba och tusen sjöar som man lyssnar artigt på men som inte har faktiskt inflytande.

Tillsammans, som United States of North, har vi ett säte vid G20, vi äger 2 procent av alla aktier globalt, vi har naturresurser i form av vatten, land, skog, råvaror. Vi är utan tvekan den mest innovativa, ekonomiskt effektiva, digitaliserade, toleranta och jämställda del av världen. Vi vill inte bara ha respekt och avund, vi vill ha reell makt och utforma vår allt mer globala gemensamma värld.

United States of North kommer att vara ett öppet samhälle. Vi välkomnar alla som vill arbeta eller studera här. Dessutom kommer vi alltid att vara ett föredöme i medmänsklighet gentemot dem som är förtryckta eller råkar ut för naturkatastrofer. Vi kommer att göra vår del och lite till inom ramen av vad som är realistiskt. Vi kommer att arbeta globalt för att konstruktivt hitta globala lösningar för flyktingkrisen.

Vi kommer att ha ett starkt, högteknologiskt försvar som bygger på neutralitet och samarbeten mot gemensamma fiender och terrorism. Cybersäkerhet är en grundpelare och stora investeringar kommer att göras. Detta kombineras med ett starkt och utbyggt infanteri, marktrupper, flotta och flygvärn. Stor satsning på drönare och elektroniskt försvar. Vi har världsledande teknologi här redan i dag. En gemensam militär ledning som är underställd unionsregeringen.

Vi kommer att fortsätta bygga vår ekonomi på innovation, export och entreprenörskap för att skapa stark ekonomisk tillväxt och arbete. Vi kommer att ha en gemensam centralbank och inom en förutsägbar framtid skapa en gemensam digital valuta för att ytterliga minska transaktionskostnader samt ge förutsättningar att skydda den nordiska ekonomiska stabiliteten globalt. Norden är redan i dag en ledare inom fin-tech och våra banker ligger i framkant av digitaliseringen. Vi kan ytterliga flytta fram våra positioner globalt.

Likt Tyskland kommer autonoma länder att fortbestå med delstatsparlament och regering i varje enskilt land. En unionsregering behövs för att sköta utrikespolitik och EU-ärenden, försvarspolitik, migrationspolitik, energipolitik och ekonomisktpolitik. En självständig gemensam centralbank. De länder som i dag är monarkier kan fortsätta att vara det.

Sätet för unionsregeringen kommer att rotera men är av mindre betydelse då cybermöten och elektronisk omröstning kommer att bli en norm i framtiden.

Förutom de fem nordiska länderna kan de baltiska länderna komma att bli inbjudna att bli en del av United States of North. Deras värderingar, geografiska läge, historia samt ekonomiska utveckling ligger allt närmare den nordiska regionen. Detta kunde också hjälpa till med försvarspolitisk stabilitet och ett mindre beroende av Natos goda minne.

United States of North kan bli en ny global supermakt ekonomiskt, moraliskt, hållbarhetsmässigt, digitalt och säkerhetsmässigt. Låt oss ta saken i egna händer och få en stark och reellt påverkade röst i den globala utvecklingen. Allt annat är småsaker.


Eirik Winter, född i Helsingfors, arbetat över 20 år i London och New York, nu verksam i Stockholm. Han är Nordenchef på Citi men skriver här som privatperson.


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?