1515

Diskriminera inte Gotland

DEBATT. När det svenska samhället försiktigt ska öppna upp igen bör vi göra det som ett land. Låt samma regler gälla i hela Sverige. Om det visar sig att sjukvården i Visby får ökad belastning kommer vi att strypa resandet från fastlandet, skriver Christer Bruzelius, chef för Destination Gotland, tillsammans med fyra företrädare för det gotländska näringslivet.

Foto:Fredrik Sandberg

Corona-krisen kommer att bli en utdragen prövning för hela Sverige. Under en tid måste vi klara av att både minimera risk för smittspridning och skydda sjukvården, och samtidigt ge företag förutsättningar att övervintra. Vi behöver slå in på en hållbar väg framåt som balanserar de livsviktiga intressen som står på spel. En ny fas, med gradvis öppning, som vi kan hantera med utökad beredskap och resurser där de kommer att behövas.

För många av oss som verkar inom besöksnäringen på Gotland kommer besluten som fattas de kommande veckorna att avgöra framtiden för våra företag. En fortsatt isolering av Gotland är inte en tillräcklig plan. Det skulle få långtgående konsekvenser och orsaka skador som kan vara svåra att reparera. Vintersäsongen är redan tuff. En dubbelpaus med en inställd sommarsäsong skulle riskera att slå ut många i grunden friska verksamheter. 

En tredjedel av Gotlands totala ekonomi bärs upp av besöksnäringen. För många gotlänningar handlar det om det egna jobbet, tryggheten och försörjningen. Unga riskerar att drabbas extra hårt. Många unga får sitt första jobb i besöksnäringen. De besked som ska komma i juni om Sveriges resande inom landet blir avgörande, inte bara för besöksnäringen, utan för Gotlands ekonomi, arbetsmarknad, framtida skattekraft och därmed förutsättningar att komma tillbaka från krisen. 

Riktade stödåtgärder för att tillfälligt stötta jobb och företag är nödvändiga. Men viktigast är att sunda företag övervintrar. Livskraftiga företag, alla arbetstillfällen och skatteintäkter som näringslivet skapar, är grunden för att vi ska kunna ha en god service på Gotland även i framtiden. För att besöksnäringen på Gotland ska ta sig igenom krisen krävs att ett kontrollerat och tryggt resande snart kommer igång igen.

Det gotländska samhället, med de särskilda förutsättningar som gäller för oss som ö, är helt beroende av att människor kan fortsätta att resa till och från Gotland, vare sig det handlar om turism, konferenser, jobbpendling eller andra skäl för att resa. Ett gradvis ökat resande till Gotland, med noga uppföljning och en fortsatt nära dialog mellan regionen, sjukvården och myndigheter, är den rimliga vägen framåt. Destination Gotland följer noga hur många extra personer som befinner sig på Gotland, och vad vi klarar av. Just nu är antalet besökare långt under ett vanligt år. Om sjukvården skulle se tecken på en ökad belastning står Destination Gotland redo att strypa resandet från fastlandet. 

När det svenska samhället försiktigt ska öppna upp igen bör vi göra det som ett land. Låt samma regler gälla i hela Sverige. Vi bor och verkar på en ö, men det får inte leda till att vi ska isoleras. Myndigheter bör därför sträva efter att ta fram rekommendationer eller regler som är rättvisa och icke-diskriminerande.

För vår framtid är vi beroende av att människor kan fortsätta att komma till Gotland, även under fortsättningen av den här krisen. Utan en livskraftig besöksnäring försämras förutsättningarna och framtidsutsikterna för alla som bor och verkar på ön. Tillsammans kan vi utveckla en hållbar plan för en återgång till ett resande som kan närma sig det normala. 

Hela Sverige utmanas av coronakrisen. När vi är redo att öppna upp samhället igen så ska vi göra det som ett land. Gotland får inte diskrimineras. 

Jenny Westfält, ordförande, Visby Centrum AB
Paul Larsson, ordförande, Tillväxt Gotland
Johan Lindvall, ordförande, Gotlands Förenade Besöksnäring
Nancy Yussef, ordförande, Företagarna Gotland
Christer Bruzelius, vd, Destination Gotland AB 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?