Annons

Diskriminera inte Gotland

DEBATT. När det svenska samhället försiktigt ska öppna upp igen bör vi göra det som ett land. Låt samma regler gälla i hela Sverige. Om det visar sig att sjukvården i Visby får ökad belastning kommer vi att strypa resandet från fastlandet, skriver Christer Bruzelius, chef för Destination Gotland, tillsammans med fyra företrädare för det gotländska näringslivet.

Foto:Fredrik Sandberg

Corona-krisen kommer att bli en utdragen prövning för hela Sverige. Under en tid måste vi klara av att både minimera risk för smittspridning och skydda sjukvården, och samtidigt ge företag förutsättningar att övervintra. Vi behöver slå in på en hållbar väg framåt som balanserar de livsviktiga intressen som står på spel. En ny fas, med gradvis öppning, som vi kan hantera med utökad beredskap och resurser där de kommer att behövas.

För många av oss som verkar inom besöksnäringen på Gotland kommer besluten som fattas de kommande veckorna att avgöra framtiden för våra företag. En fortsatt isolering av Gotland är inte en tillräcklig plan. Det skulle få långtgående konsekvenser och orsaka skador som kan vara svåra att reparera. Vintersäsongen är redan tuff. En dubbelpaus med en inställd sommarsäsong skulle riskera att slå ut många i grunden friska verksamheter. 

En tredjedel av Gotlands totala ekonomi bärs upp av besöksnäringen. För många gotlänningar handlar det om det egna jobbet, tryggheten och försörjningen. Unga riskerar att drabbas extra hårt. Många unga får sitt första jobb i besöksnäringen. De besked som ska komma i juni om Sveriges resande inom landet blir avgörande, inte bara för besöksnäringen, utan för Gotlands ekonomi, arbetsmarknad, framtida skattekraft och därmed förutsättningar att komma tillbaka från krisen. 

Riktade stödåtgärder för att tillfälligt stötta jobb och företag är nödvändiga. Men viktigast är att sunda företag övervintrar. Livskraftiga företag, alla arbetstillfällen och skatteintäkter som näringslivet skapar, är grunden för att vi ska kunna ha en god service på Gotland även i framtiden. För att besöksnäringen på Gotland ska ta sig igenom krisen krävs att ett kontrollerat och tryggt resande snart kommer igång igen.

Det gotländska samhället, med de särskilda förutsättningar som gäller för oss som ö, är helt beroende av att människor kan fortsätta att resa till och från Gotland, vare sig det handlar om turism, konferenser, jobbpendling eller andra skäl för att resa. Ett gradvis ökat resande till Gotland, med noga uppföljning och en fortsatt nära dialog mellan regionen, sjukvården och myndigheter, är den rimliga vägen framåt. Destination Gotland följer noga hur många extra personer som befinner sig på Gotland, och vad vi klarar av. Just nu är antalet besökare långt under ett vanligt år. Om sjukvården skulle se tecken på en ökad belastning står Destination Gotland redo att strypa resandet från fastlandet. 

När det svenska samhället försiktigt ska öppna upp igen bör vi göra det som ett land. Låt samma regler gälla i hela Sverige. Vi bor och verkar på en ö, men det får inte leda till att vi ska isoleras. Myndigheter bör därför sträva efter att ta fram rekommendationer eller regler som är rättvisa och icke-diskriminerande.

För vår framtid är vi beroende av att människor kan fortsätta att komma till Gotland, även under fortsättningen av den här krisen. Utan en livskraftig besöksnäring försämras förutsättningarna och framtidsutsikterna för alla som bor och verkar på ön. Tillsammans kan vi utveckla en hållbar plan för en återgång till ett resande som kan närma sig det normala. 

Hela Sverige utmanas av coronakrisen. När vi är redo att öppna upp samhället igen så ska vi göra det som ett land. Gotland får inte diskrimineras. 

Jenny Westfält, ordförande, Visby Centrum AB
Paul Larsson, ordförande, Tillväxt Gotland
Johan Lindvall, ordförande, Gotlands Förenade Besöksnäring
Nancy Yussef, ordförande, Företagarna Gotland
Christer Bruzelius, vd, Destination Gotland AB 

 

 


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?