1515
Annons

Direkt felaktigt att Ellevio minskat investeringarna i elnätet, Rosengren

REPLIK. Att Björn Rosengren (Di 1/7) lyfter frågan om hur nedprioriterade infrastruktursatsningar nu slår tillbaka mot en samhällsutveckling som skriker efter pålitlig infrastruktur är oerhört viktigt. 

ÖKADE INVESTERINGAR. Björn Rosengren påstår att de senaste årens elnätsprishöjningar från Ellevio inte matchats av tillbörliga investeringar. Det är direkt felaktigt – Ellevio har dubblerat investeringarna i de elnät vi förfogar över under innevarande regleringsperiod, skriver David Bjurhall och Bengt Johansson på Ellevio.
ÖKADE INVESTERINGAR. Björn Rosengren påstår att de senaste årens elnätsprishöjningar från Ellevio inte matchats av tillbörliga investeringar. Det är direkt felaktigt – Ellevio har dubblerat investeringarna i de elnät vi förfogar över under innevarande regleringsperiod, skriver David Bjurhall och Bengt Johansson på Ellevio.Foto:Adam Ihse/TT

Detta är särskilt relevant när det gäller de svenska elnäten, som ska försörja växande städer, digitalisering och ökad elektrifiering. 

I dag befinner vi oss på randen till en akut elförsörjningssituation, inte på grund av elbrist utan på grund av förmågan att distribuera den från stamnäten till storstadsnäten när stamnäten inte räcker till och lokala alternativ inte längre blir tillgängliga. 

De närmsta 10-12 åren måste Sverige satsa på förstärkt och utbyggd överföringskapacitet, både nationellt och lokalt. Men ska Rosengren nå igenom med sin poäng är det viktigt att han förhåller sig till en nyanserad och verklighetsförankrad bild av hur elnätsbolagen agerar. 

I sitt debattinlägg vill Rosengren göra gällande att de senaste årens elnätsprishöjningar från Ellevio inte matchats av tillbörliga investeringar. 

Rosengren påstår att Ellevio minskat investeringarna i elnätet med 3,4 miljarder kronor under innevarande regleringsperiod. Det är direkt felaktigt. 

Tvärtemot vad Rosengren skriver har Ellevio under innevarande regleringsperiod dubblerat investeringarna i de elnät vi förfogar över. 

Vi påbörjade vår investeringsresa redan 2015, samma år som Ellevio bildades och övertog Fortums elnätsverksamhet. Under innevarande regleringsperiod, 2016-2019, har Ellevio investerar vi så mycket som 10 miljarder kronor i de elnät vi ansvarar för. 

Det är en ökning – inte minskning - med över 100 procent från perioden innan. Det nominella beloppet på investeringsökningarna överskrider intäkterna – med råge.

Hade vi inte fått in intäkterna från prishöjningarna hade vi inte kunnat investera i näten.  Allt detta redovisas tydligt och öppet i vår årsredovisning, eller om man så önskar i Energimarknadsinspektionens offentliga statistik. 

David Bjurhall, chef regulatoriska frågor, Ellevio

Bengt Johansson, chef för elnät, Ellevio

Läs tidigare inlägg: 

Björn Rosengren: Bakåtsträvarnas gyllene rike 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?