1515
Annons

Det handlar om ambitioner för framtiden

REPLIK. Skattebetalarnas förening (Di Debatt 8/6) försöker släta över den ökande ojämlikheten i Sverige. Men dess bortförklaringar imponerar inte.

Åsa-Pia Järliden Bergström och Daniel Färm.
Åsa-Pia Järliden Bergström och Daniel Färm.

Ökad jämlikhet är viktigt. Stora inkomstskillnader leder till sociala spänningar, försämrad mellanmänsklig tillit och politisk instabilitet. Det är för att motverka detta som LO-ekonomerna och Tankesmedjan Tiden har tillsatt en skattepolitisk skuggutredning.

Skattekvoten i Sverige har minskat från cirka 50 procent av BNP i början av 1990-talet till strax över 42 procent i dag. Samtidigt har inkomstskillnaderna i Sverige ökat kraftigt. Personer med de allra högsta inkomsterna har haft betydligt större inkomstökningar än andra.

Den tiondelen av befolkningen som hade högst inkomster har mellan 1995 och 2017 ökat sitt relativa välstånd med 50 procent. De ökade kapitalinkomsterna är den viktigaste förklaringen. Ökade inkomster från fastighetsförsäljning är en del av förklaringen – men långt ifrån den enda.

Och även om kapitalinkomster varierar, så visar Långtidsutredningen att en klar majoritet varaktigt tillhör den övre halvan av inkomstfördelningen. Utmärkande för de varaktiga toppinkomsttagarna är att räntor och utdelningar är de viktigaste kapitalinkomsterna. Vi föreslår även ökad beskattning av företagsägares utdelningar.

Att en liten klick rika drar ifrån har förstärkts av kraftigt sänkt fastighetsskatt för de högst värderade fastigheterna, slopad förmögenhetsskatt, slopad arvs- och gåvoskatt och stora skattelättnader på utdelningar från bolag.

Ökade klyftor hör gårdagen till. Att skapa ett mer jämlikt samhälle handlar om att ha ambitioner för framtiden – inte om att blicka tillbaka. En ökad jämlikhet uppnås bäst genom full sysselsättning, jobb med schysta villkor, utbyggd barn- och äldreomsorg, en likvärdig och god utbildningssektor, bra inkomstförsäkringar och högkvalitativ sjukvård. Mycket av detta finansieras av skatter. Det behöver alla – även rika kapitalägare – bidra till.

Åsa-Pia Järliden Bergström, LO-ekonom
Daniel Färm, chef, Tankesmedjan Tiden

 

Läs texten från Skattebetalarnas förening här. 

Läs den första debattartikeln här. 

 


Innehåll från ZiccumAnnons

Knäcker kostsam kylkedja

Göran Conradson, vd på Ziccum.
Göran Conradson, vd på Ziccum.

Vaccinbolaget Ziccum har utvecklat en teknologi som kan knäcka den kostsamma kylkedjan som i dag fungerar som en bromskloss för vaccinering i låginkomstländer. Vd:n Göran Conradson berättar om innovationen som syftar till att tillgängliggöra covid-19-vaccin till fler – och till en lägre kostnad.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, hade enbart 6,5 procent av befolkningen i låginkomstländer fått sin första vaccindos mot covid-19 i slutet av 2021. Den låga vaccinationsgraden ger fritt spelrum för nya virusvarianter. 

En stor del av problemet är att de vaccin som används i dag måste transporteras i en obruten kylkedja. I vissa låginkomstländer innebär detta att logistiken blir närmast omöjlig. Men vaccinbolaget Ziccum har tagit fram en teknologi, LaminarPace, som kan förändra distributionen i grunden. 

Stor potential för tekniken

– Genom att separera vatten från den aktiva ingrediensen i vaccinet ökar stabiliteten. Ett termostabilt vaccin kan lagras och transporteras utanför kylkedjan, förklarar Göran Conradson, vd på Ziccum, och fortsätter: 

– Nya testresultat visar att vår lufttorkningsteknologi kan användas för att producera termostabila torrpulvervacciner på fyra stora vaccinplattformar. 70 procent av de godkända covid-19-vaccinen och 67 procent av vaccinkandidaterna som genomgår kliniska studier använder en av dessa plattformar. 

Mindre kostsam transport

Att transportera pulvervaccin som behåller sina egenskaper utanför ett kylskåp är inte bara mindre komplicerat, utan också betydligt mindre kostsamt. Här finns alltså möjligheter för att vaccinera fler, till ett lägre pris. 

Enligt Göran Conradson är det stora krafter i rullning för att komma bort från kylkedjan. Vaccinjättarna har börjat undersöka om mindre förpackningar som kräver färre kylskåp kan underlätta processen.

– Problemet är att de fortfarande använder samma grundteknologi för sin vaccintillverkning. Vi kan likna det med det som händer inom bilbranschen, där tillverkare genom olika metoder försöker minska utsläppen från bensin- och dieselbilar. Mitt i detta kommer elbilarna och slår igenom med full kraft. Vi ser att Ziccum kan fylla samma funktion på vaccinsidan, säger han. 

Lever upp till flera hållbarhetsmål

Ziccum jobbar aktivt med flera av FN:s globala hållbarhetsmål där företaget har möjlighet att göra skillnad med sin teknologi. Detta är en viktig nyckel för att positionera sig som en lösning på ett globalt problem, och för att attrahera vaccintillverkare och investerare som kan hjälpa bolaget framåt. 

– Vi är väldigt optimistiska om att vi kommer att nå den kommersiella marknaden. Det är egentligen bara en fråga om när, säger Göran Conradson. 

Om Ziccum
Ziccum utvecklar och kommersialiserar LaminarPace, som är en patenterad teknologi för framställning av torra och stabila formuleringar av världens mest behövda vacciner. Sedan starten har bolaget arbetat för att tillgängliggöra barnvacciner, men fokuserar numera också på vaccin mot covid-19. 

Läs mer på www.ziccum.com 

 

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?