Annons

Det handlar om ambitioner för framtiden

REPLIK. Skattebetalarnas förening (Di Debatt 8/6) försöker släta över den ökande ojämlikheten i Sverige. Men dess bortförklaringar imponerar inte.

Åsa-Pia Järliden Bergström och Daniel Färm.
Åsa-Pia Järliden Bergström och Daniel Färm.

Ökad jämlikhet är viktigt. Stora inkomstskillnader leder till sociala spänningar, försämrad mellanmänsklig tillit och politisk instabilitet. Det är för att motverka detta som LO-ekonomerna och Tankesmedjan Tiden har tillsatt en skattepolitisk skuggutredning.

Skattekvoten i Sverige har minskat från cirka 50 procent av BNP i början av 1990-talet till strax över 42 procent i dag. Samtidigt har inkomstskillnaderna i Sverige ökat kraftigt. Personer med de allra högsta inkomsterna har haft betydligt större inkomstökningar än andra.

Den tiondelen av befolkningen som hade högst inkomster har mellan 1995 och 2017 ökat sitt relativa välstånd med 50 procent. De ökade kapitalinkomsterna är den viktigaste förklaringen. Ökade inkomster från fastighetsförsäljning är en del av förklaringen – men långt ifrån den enda.

Och även om kapitalinkomster varierar, så visar Långtidsutredningen att en klar majoritet varaktigt tillhör den övre halvan av inkomstfördelningen. Utmärkande för de varaktiga toppinkomsttagarna är att räntor och utdelningar är de viktigaste kapitalinkomsterna. Vi föreslår även ökad beskattning av företagsägares utdelningar.

Att en liten klick rika drar ifrån har förstärkts av kraftigt sänkt fastighetsskatt för de högst värderade fastigheterna, slopad förmögenhetsskatt, slopad arvs- och gåvoskatt och stora skattelättnader på utdelningar från bolag.

Ökade klyftor hör gårdagen till. Att skapa ett mer jämlikt samhälle handlar om att ha ambitioner för framtiden – inte om att blicka tillbaka. En ökad jämlikhet uppnås bäst genom full sysselsättning, jobb med schysta villkor, utbyggd barn- och äldreomsorg, en likvärdig och god utbildningssektor, bra inkomstförsäkringar och högkvalitativ sjukvård. Mycket av detta finansieras av skatter. Det behöver alla – även rika kapitalägare – bidra till.

Åsa-Pia Järliden Bergström, LO-ekonom
Daniel Färm, chef, Tankesmedjan Tiden

 

Läs texten från Skattebetalarnas förening här. 

Läs den första debattartikeln här. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?