Annons

Dela ut koldioxidskatten till medborgarna

Lägg koldioxidskatten i en särskild fond som töms en gång i månaden och betalas ut till alla medborgare. Då får vi en marknadsdriven omställning utan att dopa staten, skriver Lars Almström.

 

En vanlig koldioxidskatt duger inte. Klimatsvaret – CCL Sverige föreslår i stället något som vi kallar Avgift och Utdelning, skriver Lars Almström.
En vanlig koldioxidskatt duger inte. Klimatsvaret – CCL Sverige föreslår i stället något som vi kallar Avgift och Utdelning, skriver Lars Almström.Foto:Grøtt, Vegard Wivestad

Allt fler funderar på hur mänskligheten ska stoppa den globala uppvärmningen. Vi skulle helst vilja ha en lösning som inte tvingar oss till standardsänkning, utan tvärtom är ekonomiskt lönsam. Den lösningen finns och den möter allt större uppskattning. Sverige skulle kunna vinna mycket på att bli första land som använder den. 

Det hot som vi alla står inför i dag är det största som någon generation någonsin haft att hantera. Det är vår plikt som ansvarskännande medborgare att slå vakt om Sverige och skydda dess invånare, dess ekonomi och natur, både nu och i framtiden och det kräver krafttag för att komma ur vårt beroende av fossila bränslen.

Men det krävs ännu mer. Sveriges utsläpp av växthusgaser är små, globalt sett. För att skydda vårt land måste vi också bidra till att hela världen får bukt med klimatförändringen. Därför är det av yttersta vikt att vår klimatlösning kan bli ett inspirerande exempel för andra länder att ta efter.

En vanlig koldioxidskatt duger inte. Klimatsvaret – CCL Sverige föreslår i stället något som vi kallar Avgift och Utdelning. Det fungerar i princip så här.  

1) Låt Skatteverket lägga en smärre avgift på bensin och diesel vid pumpen. 

2) Samla intäkterna från denna avgift i en fond utanför statens budget.

3) Töm fonden varje månad genom att dela ut hela behållningen, i lika stora delar, till varje vuxen medborgare (och halv del till barn).

4) Låt avgiften stiga rejält år efter år i en förutsedd takt.

Vilka är de största fördelarna med detta förslag?

- Det höjer priset på varor som orsakar koldioxidutsläpp vid tillverkning och transport. Efterfrågan på sådana varor minskar och efterfrågan på klimatsmartare alternativ ökar. Detta skapar en hemmamarknad för just sådana varor som världsmarknaden snart kommer att skrika efter. Vår industri kan komma ur startblocken tidigt och utveckla dessa produkter – till glädje för ökande export och sysselsättning.

- Det startar omställningen samma dag som det införs. Kreativiteten och handlingskraften hos näringsliv och allmänhet stimuleras från första stund. Detta är viktigt. Det finns ingen tid att förlora.

- Det kan kombineras med andra förslag, till exempel ett förbud mot fossila bränslen. Ifall det visar sig nödvändigt kan avgiftshöjningen avslutas med ett totalt förbud mot bensin och diesel.

- Det höjer inte skatterna. Klimatfrågan behöver alla partiers stöd. Med Avgift och Utdelning kan partierna frikoppla klimatpolitiken från sina egna hjärtefrågor, vilket bäddar för ett brett politiskt stöd.

- Priser kommer att stiga oavsett vilken metod man väljer för att eliminera de fossila utsläppen, men en majoritet av medborgarna kommer att få en utdelning som är minst lika stor som kostnadsökningarna. Alternativ till fossila transporter finns och många fler kommer att tillkomma när efterfrågan ökar.

- Utdelningen varje månad gör det därför möjligt att höja avgiften på fossila bränslen kraftigt och förutsebart år efter år, utan att väljarstödet försvinner. Eftersom tillräckliga åtgärder mot koldioxidutsläppen saknats alltför länge är detta nu alldeles nödvändigt, ifall en skenande klimatförändring ska kunna undvikas.

- Glesbygden skyddas. Till skillnad från de flesta andra förslag skulle Avgift och Utdelning tillföra vår landsbygd stora resurser, särskilt om man beslutar sig för att ge alla som bor i glesbygd dubbel utdelning.

- Sist men inte minst är Avgift och Utdelning ett suveränt kostnadseffektivt och transparent sätt att lösa problemet. Skatteverket finns, liksom våra skattekonton. Allt som behövs är att fastställa avgiftens storlek i en tydlig, allmänt känd upptrappning. Förslagsvis bör priset på bensin och diesel stiga med mellan 5 och 10 kr per liter varje år. En sådan signal skulle inte lämna stora kvantiteter fossila bränslen kvar att förbjuda år 2030.

Förslaget har bara funnits i några år. I USA kallas det Carbon Fee and Dividend och drivs av den snabbt växande organisationen Citizens’ Climate Lobby, som satsar hårt på att påverka republikanerna i kongressen. Resultaten är lovande. En ny partiövergripande grupp för klimatlösningar i representanthuset, Climate Solutions Caucus, bildades 2016 och växer raskt. Gruppen består av lika många republikaner som demokrater och har nu 70 medlemmar, 35 från vardera partiet. Detta är ett tecken på att republikanerna känner trycket från allmänheten: De som inte tar klimatfrågan på allvar riskerar att få bära de politiska följderna i nästa val. 

Ett annat tecken på att tiden för ett marknadsbaserat klimatförslag har kommit är organisationen Climate Leadership Council, som bildades för ett år sedan av en grupp republikanska före detta toppolitiker i USA. Bland medlemmarna finns tre f.d. finansministrar, två f.d. utrikesministrar, två f.d. ekonomiska rådgivare till republikanska presidenter och ett antal ledare för stora internationella bolag. Gruppen förespråkar en stigande koldioxidskatt med full utdelning.

Sverige har högt anseende i världen. Genom att införa Avgift och Utdelning skulle vi kunna ta en ledarroll och visa att det finns effektiv och lönsam klimatpolitik som kan genomföras i politisk enighet, med stöd från väljarna. Ett sådant exempel skulle göra enorm global nytta och samtidigt stärka vårt eget land. 

Lars Almström

Initiativtagare till Klimatsvaret, den svenska delen av Citizens’ Climate Lobby


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?