Annons

Del 1: Halva landet lägger ned

DEBATT. Långt mer än halva landet är en struktursvag bruks- och glesbygd, medan enstaka storstäder kunnat växa mycket snabbt i den globaliserade ekonomin. Det har utvecklat sig till Sveriges största politiska fråga, skriver ekonomhistorikern Jan Jörnmark.

1980-talet var överdådets tid…
1980-talet var överdådets tid…
…på Hisingen byggde bilbolagets VD ett palats som numera är tomt…
…på Hisingen byggde bilbolagets VD ett palats som numera är tomt…
…i folkmun gick det under namnet Pehrstorp…
…chefens eget rum…
…legenden säger att två av landets mest kända personer höll på att kvävas av ett trasigt spjäll här 1985…
…men decenniets stora penningrullning satte fart på alla glömda bolag…Foto:unknown
…i Gusum låg ett bortglömt metall- och blixtlåsbolag…Foto:unknown
…som plötsligt kunde belåna skogar, fabriker och allt annat tänkbart…Foto:unknown
…efter ett snabbt äventyr in i börsrullningen och löntagarfondskapitalet…Foto:unknown
…fanns det bara ruiner kvar.
…fanns det bara ruiner kvar.Foto:unknown

På nyåret 2020 befinner sig Sverige i kris. Landet är sedan sex decennier kluvet i en strukturomvandlingsprocess som vi visat en uppseendeväckande oförmåga att möta. Rötterna finns i globaliseringen och digitaliseringen som skapat globala pris- och räntenivåer som det inte går att avvika från i någon större utsträckning, vilket Stefan Ingves fått uppleva när hans prognoser oavbrutet avvikit från det realt möjliga. Den här förändringsprocessen har sedan mycket länge kluvit Sverige och hela västvärlden. Storstäder har gynnats, samtidigt som traditionella gruv- och industribygder fallit ned i stagnation som de sista åren hotar att gå över i akut kris, när migrationen skapat ytterst svårbemästrade problem. Parallellt med det har de sociala och ekonomiska skillnaderna ökat även i de gynnade områdena.

Sverige drogs in i efterkrigsexpansionen på mycket fördelaktiga villkor. Bergslagen, Småland och Norrland var fulla av industribygder som blomstrade upp under 1950-talet när världsmarknaden öppnades, men sedan nästan lika snabbt fick problem. Då märktes även de begränsningar de kvarhängande krigstidsregleringarna skapade. Kapitalmarknadsregleringen ledde till att företagen inte kunde mobilisera de resurser som behövdes för att klara den ökade konkurrensen. Den reglerade bostadsmarknaden gjorde anpassningen ännu besvärligare genom att försvåra den regionala omställningen. Framförallt drabbades storstäderna, där hyresregleringen ledde till fallande befolkningar och förfall. Följden blev i början av 1970-talet alltfler branschkriser, vilket ledde till subventionsrullning, ökad inflation och krav på förstatliganden och löntagarfonder för att klara investeringsbehovet. 

Men förlamningen hade också skapat oförutsedda möjligheter. Eftersom regleringarna hade försatt börsen och fastighetsmarknaden i ett törnrosa-tillstånd fanns det obegränsade mängder av undervärderade tillgångar. Det öppnade utrymme för en snabbt växande mängd nya finansgrupper under 1970- och 80-talen, med namn som Erik Penser, Anders Wall, Robert Weil och Hans Thulin i spetsen. De hade som specialitet att köpa, förädla och sälja gamla bolag med svaga ägarbilder eller fastigheter. Fastigheterna hade fördelen att kräva relativt lite kapital samtidigt som de var gynnade av det statliga lånesystemet och skattelagstiftningen.

De avgörande åren var 1978 till 1983, som blev centrala för att skapa det moderna Sverige. Mellan de åren ökade den årliga börsomsättningen från 2 till 76 miljarder kronor. En liknande utveckling har aldrig skett vare sig före eller senare. Orsaken till kapitalmarknadsexplosionen låg i de stora statliga budgetunderskotten, som skapade en enorm likviditet i samhället. Räntesubventioner och allemansfonder gjorde sedan att den långa börsuppgången spreds till breda lager av befolkningen. Trots devalveringar och inflation uppfattades den högkonjunktur som drevs av kapitalmarknadsexpansionen som en befrielse jämfört med den stagnation som föregått den.

I börsyran som följde var utrymmet för affärer oändligt. Regleringarna hade bromsat nyinvesteringar, men också skyddat det gamla näringslivet. Där finns också skillnaden mellan internationaliseringen och den globalisering som slog igenom på allvar under 1990-talet: den ökade handeln byggde inledningsvis på nationella företag med ”egna” hemmamarknader. Så länge kapitalmarknaderna var reglerade befann sig sedan de alltmer internationaliserade företagen i nationella kokonger, där de krävde subventioner, stöd och handelsbegränsningar, vilket bara kunde göra problemen värre. Företagens finansierings- och kompetensbehov kunde inte längre lösas i avspärrade nationella sammanhang. Det var nödvändigt att slå sönder strukturen för att rädda den.

Kapitalmarknadsexplosionen blev starten för en snabb process av skapande förstörelse. Buden och fusionerna innebar att det inte fanns några skyddade företag längre, även om valutaregleringen en tid reserverade spekulations- och omstruktureringsmarknaderna för svenskar. Samtidigt gjorde digitaliseringen att marknaderna fungerade bättre när helt nya instrument växte fram. I Sverige var Optionsmäklarnas genombrott 1985 lika viktigt som inledningen på teknikutvecklingen i telekom och media vid samma tid. Digitaliseringen av kapitalmarknader, telekom och media var de första delarna av en serie snabba branschomvandlingar som under de nästföljande decennierna skulle skapa en nästan sömlös helhet av globala marknader och företag. 

Under 1970-talet fattades de viktiga ekonomiska besluten fortfarande på platser som Västerås, Sundsvall och Karlskoga. De nya finansgrupperna hade också ofta sina ursprung i olika delar av landet, som Göteborg eller Skåne. Stockholm sågs däremot mest som ett centrum för den statliga byråkratin och åldrande finanssläkter. De expansiva kapitalmarknaderna och mediebranscherna ändrade allt. Från och med början av 1980-talet graviterade beslutsfattande och marknader mycket snabbt mot Stockholm. 

Olof Stenhammar och Jan Stenbeck hade avgörande betydelse genom att kraftigt öka takten i utvecklingen och till och med göra Sverige ledande i det digitala tekniksprånget. De blev dessutom symboler för den nya urbana generation av affärsmän som markerade städernas återfödelse som marknads- och mötesplatser. Det skapade den estetik av nya förmögenheter och coolness som präglade bilden av decenniet. 

Krisen som följde på börsfesten under första halvan av 1990-talet blev unikt snabb och stark. Orsaken till det låg i att vi var kvar tio år längre i devalveringsekonomin än andra europeiska länder, samtidigt som vi gått in i en fas av snabb teknikutveckling. Decennierna sedan dess har fortsatt att präglas av vår dubbla näringsstruktur: långt mer än halva landet är en struktursvag bruks- och glesbygd, medan enstaka storstäder kunnat växa mycket snabbt i den globaliserade ekonomin. Oförmågan att se konstruktivt på den här motsättningen har de senaste decennierna växt till landets viktigaste ekonomiska, sociala och politiska problem.

Jan Jörnmark, ekonomhistoriker och författare

Läs del 2 här. 

Läs del 3 här. 

Läs del 4 här. 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från VisitCopenhagenAnnons

Följ i arkitektens fotspår – upptäck Köpenhamns hetaste hus och sjudande stadsliv

Foto:Dragør Luftfoto / Visit Copenhagen / Astrid Maria Rasmussen

Ikoniska byggnader, nyskapande stadsdelar och dansk hygge. I år är hela Köpenhamn som ett enda snyggt showroom av sköna upplevelser. Här är några anledningar att fira Köpenhamn som världens arkitekturhuvudstad 2023.

Tips på angelägen arkitektur och design finns här

Arkitektur I världsklass och tidlös design - Köpenhamn har länge varit dragplåster för alla som nyfiket nosar på de allra senaste trenderna inom stadsutveckling, arkitektur och design. Allt detta samtidigt baserat i en miljö med den klassiska storstadens fina form som fond.

I Danmark har arkitekter och designers en självklar plats i folks vardagsliv, från Arne Jacobsen, Finn Juhl och Hans Wegner till dagens spjutspetsstjärnor som Bjarke Ingels och designföretag som Hay, Menu och Muuto.

Camilla klär Köpenhamn

2023 har Unesco utsett Köpenhamn till Arkitekturhuvudstad i världen. Det kommer förstås att firas över hela den danska huvudstaden. En som bokstavligen har varit med om att klä Köpenhamn i sin samtida dräkt är stadens chefsarkitekt Camilla Van Deurs.

– i mitt jobb möter jag fantastiska platser varje dag, så jag brukar säga att hela stan är mitt kontor. Till exempel har vi en 13 kilometer lång cykelbana längs hamnarna. Här kan man ta sig en simtur, hitta på givande kulturaktiviteter som att gå på opera eller på kungliga biblioteket Den svarta diamant – eller bara ha en fin stund med sina vänner på ett kafé, kanske på min favorit La Banchina, säger Camilla Van Deurs som också står bakom stora delar av satsningen på Arkitekturåret.

Foto:Daniel Rasmussen

Här slår hjärtat lite snabbare

Hon berättar att staden ständigt utvecklar nya möjligheter för både sina medborgare och inresta gäster att nå vattnet och de populära kajmiljöerna. För Camilla Van Deurs får Vesterbro hjärtat att slå lite snabbare, en stadsdel hon menar i mycket förkroppsligar känslan av Köpenhamn.

– Men för mig är stan en plats där alla ska känna sig välkomna.

Hela året kryddas Köpenhamn av mängder med aktiviteter kring arkitektur och design. Snabbfotade kan ta rygg på en joggande cityguide och hänger med på en DAC-dag. 2 juli arrangerar Danskt arkitekturcentrum (DAC) rundor på 5 respektive 10 kilometer som passerar några av stans mest intressanta byggnader. Lite långsammare lärande, med mindre flås men minst lika mycket intryck av form och funktion, bjuds fram till 9 april på samma DAC, som visar 100 år av arkitektur genom den välrespekterade byrån Vilhelm Lauritzen Architecs.

Foto:Dragør Luftfoto

Ny vinterträdgård och picknick

På andra sidan kanalen planeras samtidigt för Operaparken, en helt ny grön lunga fylld med 628 nya träd alldeles vid vattnet och Henning Larsens operahus. Hippa byrån Cobe har ritat och även skapat en romantisk vinterträdgård med 1800-talsvibbar. Vill man lära känna Köpenhamn på ett ännu mer personligt plan bjuds på arkitektur-picknick söndag 11 juni. Då kommer rejäla långbord att placeras i varje stadsdel, från Vesterbro till Nörrebro och Amager, i ett kvarter som betyder något alldeles extra. Från den hemliga trädgården, den lilla skolgården eller kvarterskyrkan utgår sedan vandringar med fokus på lokal arkitektur.

Estetik i Jacobsens fotspår

Foto:Astrid Maria Rasmussen

Söker man sig just utanför stadskärnan bjuder Slow Tours Copenhagen på en estestisk minisemester med destinationer som Klampenborg och Skovshoved. Här kommer man riktigt nära Arne Jacobsens fantastiska kreationer. Den gnistrande funkisvita Bella Vista-villan, de ikoniska blåvita badhusen på Bellevuestranden, den urcoola bensinmacken i Skovshoved eller de unika terrasshusen Söholm är bara några nedslag på denna nestorns väg mot världsberömmelse.

Foto:Astrid Maria Rasmussen

 

4 fina tips från arkitekten

En av dansk arkitekturs stora fixstjärnor just nu är Anders Lendager, som med sitt fokus på hållbart, cirkulärt byggande skapar bostadshus av byggavfall. Här är hans fyra finaste tips för en dag i Köpenhamn i arkitekturens och trivselns tecken.

1. BaneGaarden. ”Gömd bakom tågspåren leder en grön stig till BaneGaarden. Skapad av fyra gröna entreprenörer som alla vill göra skillnad - och som vill dela sin kunskap om hur vi alla kan göra livet mer hållbart. Här kan man båda äta en 8-rättersmeny, besöka bondens marknad och lära sig göra pizza.” 

2. Ködbyens Fiskebar. ”Här handlar allt om fisk och skaldjur. Färskt, fräscht och nyttigt - underbar mat och fina viner. Härligt informell atmosfär i en skönt rå interiör som fortfarande bär spår av de gamla kötthallarna. Fiskebaren har en Bib Gourmand i Michelinguiden.”  

3. Konditaget Lüders. ”Ta med ungarna hit! Det här är inte vilken lekplats som helst. På Konditaget Lüders är man 24 meter över havsytan ute i Nordhavn - och man kan leka och träna på 2 400 kvadratmeter med en häftig vy över stan och hamnen.”

4. Sandkaj Hamnbad. ”Den här badpiren är öppen året runt och ingår i ett nytt promenadsstråk i Århusgade-kvarteret ute i Nordhavn. Sommartid hänger sol- och badfolket här, men på Sandkaj badar köpenhamnarna året runt.” 

Tips på angelägen arkitektur och design finns här  

 

Mer från VisitCopenhagen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med VisitCopenhagen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera