Volvo Cars börsnotering har blivit en stor framgång. Företagets aktie är redan något av en ”folkaktie”.
Framgången är en bekräftelse på Volvovarumärkets starka förankring i svensk identitet och vardag. Men framgången illustrerar också Volvo Cars imponerande förändring och tillväxt med en ny ägare under det senaste decenniet. Svenska politiker, företagsledare och finansiärer – samt även alltså den svenska allmänheten – har pragmatiskt hanterat företagets koppling till Kina. Precis som de hanterar många andra affärsband – inte minst i leverantörskedjan och ägandet – mellan svenska och kinesiska företag.
Volvo Cars börsnotering är därför ett positivt exempel på att de ekonomiska relationerna mellan Sverige och Kina – även på ägarområdet – inte behöver vara så komplicerade som det i nuläget ofta framställs.
I den omdiskuterade 5G-utbyggnaden där Huawei har hamnat i kläm, har svenska myndigheter inte haft en sådan pragmatisk inställning. Huawei uteslöts efter att Säpo gjort klart att Huawei inte är ett säkerhetshot i dag, men att det kan finnas en risk att det blir så i framtiden.
Med den logiken riskerar många utländska företag att drabbas när tekniska system förnyas, blir mer uppkopplade och går framåt.
Ett pragmatiskt förhållningssätt på det här området är att situationer hanteras när de riskerar att uppstå, inte när de är teoretiska.
En stat som försöker att eliminera alla potentiella risker för all framtid kommer att hamna på efterkälken inom innovation och ekonomisk tillväxt.
Både Kina och Sverige är beroende av en fungerande global handel och marknadsekonomi. Den kinesiska ekonomin är i dag helt integrerad med de globala marknaderna. På detta sätt har kinesiska och svenska företag många liknande förutsättningar, även om kineser och svenskar ibland självklart kan ha olika kulturella och politiska perspektiv.
”En stat som försöker att eliminera alla potentiella risker för all framtid kommer att hamna på efterkälken.”
När vi i Huawei började söka oss ut på andra marknader – och till exempel kom till Sverige – tog vi snart ett enormt hopp. Vi nådde nästa nivå inom kvalitet, innovation och ledarskap. Vi mognade och berikades som företag. Vi fick in nya människor med ny energi, nya perspektiv och nya värderingar.
Denna utveckling kännetecknar även många andra kinesiska företag. Samma utveckling har många svenska företag upplevt när de har vuxit ute i världen eller fått ägare i andra länder. Svenska företag har starka kopplingar till kinesiska företag – i form av investeringar, leverantörskedjor, kundrelationer och andra samarbeten. Runt 10 000 svenska företag handlar med Kina. Drygt 600 företag är etablerade där.
Kina är också en av världens viktigaste innovationsbaser. Sverige borde inte längre bara se Kina som en enorm marknad och konkurrent. Se i stället kinesiska företag som potentiella samarbetsparter inom exempelvis innovation. Det är en bättre utgångspunkt än att presumera dem som potentiella hot.
Geelys ägarskap har utvecklat Volvo Cars och förnyat varumärket. På samma sätt har Huawei bidragit med innovation och samarbete till den svenska ICT-industrin (informations- och kommunikationsteknologi). Sådana samarbeten hjälper svensk industri att utvecklas och växa på globala marknader.
I ICT-industrin är det växelvisa samarbetet och konkurrensen mellan Ericsson och Huawei ett av de bästa exemplen. Samtidigt som konkurrensen har spetsat båda organisationer, har samarbetet varit avgörande för att utveckla den globala telekomstandarden.
Vi kan gemensamt använda de ekonomiska banden för att hitta vägar till samarbete som löser globala utmaningar, till exempel inom grön teknik och hållbarhet.
Fortsatta teknikframsteg gör att nya utmaningar är att vänta, men de är inte oöverstigliga. Det vore olyckligt om även andra svenska företag med koppling till Kina förbjöds på grund av att de i framtiden potentiellt kan vara ett hot mot nationell säkerhet.
Vi behöver inte dogmatism, misstänkliggöranden och missförstånd, utan en uppriktig och pragmatisk diskussion om hur utmaningarna kan lösas.
Under de 20 år Huawei har verkat i Sverige har vi stolt varit en del av utvecklingen här. Här finns universitet i världsklass, en innovativ kultur och en entreprenörsanda. Många globala företag har rönt framgång genom att etablera sig i Sverige. Globala företag värdesätter dessa styrkor. Det kommer de fortsätta att göra.
Kinesiska ägare utvecklade Volvo Cars för att sedan få sällskap av ägare bland stora delar av det svenska folket. Låt denna spännande resa bli en nystart för Sverige och Kinas ekonomiska relationerna.
Kenneth Fredriksen
executive vice president, Huawei Central- och Östeuropa och Norden
David Liu
vd, Huawei Norden och Baltikum