Hoppa till innehållet

Annons

Debatt: Volvo Cars framgång öppnar för ny syn på Kina-samarbete

Börsnoteringen av Volvo Cars öppnar upp för förbättrade ekonomiska relationer mellan Kina och Sverige, skriver företrädare för Huawei.

PRAGMATISM. Låt Volvo Cars börsnotering vara ett gott exempel på att de ekonomiska relationerna mellan Sverige och Kina inte behöver vara så komplicerade, skriver Huawei-företrädare.
PRAGMATISM. Låt Volvo Cars börsnotering vara ett gott exempel på att de ekonomiska relationerna mellan Sverige och Kina inte behöver vara så komplicerade, skriver Huawei-företrädare.Foto: Jesper Frisk

 

Volvo Cars börsnotering har blivit en stor framgång. Företagets aktie är redan något av en ”folkaktie”.

Framgången är en bekräftelse på Volvovarumärkets starka förankring i svensk identitet och vardag. Men framgången illustrerar också Volvo Cars imponerande förändring och tillväxt med en ny ägare under det senaste decenniet. Svenska politiker, företagsledare och finansiärer – samt även alltså den svenska allmänheten – har pragmatiskt hanterat företagets koppling till Kina. Precis som de hanterar många andra affärsband – inte minst i leverantörskedjan och ägandet – mellan svenska och kinesiska företag.

Volvo Cars börsnotering är därför ett positivt exempel på att de ekonomiska relationerna mellan Sverige och Kina – även på ägarområdet – inte behöver vara så komplicerade som det i nuläget ofta framställs.

I den omdiskuterade 5G-utbyggnaden där Huawei har hamnat i kläm, har svenska myndigheter inte haft en sådan pragmatisk inställning. Huawei uteslöts efter att Säpo gjort klart att Huawei inte är ett säkerhetshot i dag, men att det kan finnas en risk att det blir så i framtiden.

Med den logiken riskerar många utländska företag att drabbas när tekniska system förnyas, blir mer uppkopplade och går framåt.

Ett pragmatiskt förhållningssätt på det här området är att situationer hanteras när de riskerar att uppstå, inte när de är teoretiska.

En stat som försöker att eliminera alla potentiella risker för all framtid kommer att hamna på efterkälken inom innovation och ekonomisk tillväxt.

Både Kina och Sverige är beroende av en fungerande global handel och marknadsekonomi. Den kinesiska ekonomin är i dag helt integrerad med de globala marknaderna. På detta sätt har kinesiska och svenska företag många liknande förutsättningar, även om kineser och svenskar ibland självklart kan ha olika kulturella och politiska perspektiv.

”En stat som försöker att eliminera alla potentiella risker för all framtid kommer att hamna på efterkälken.”

När vi i Huawei började söka oss ut på andra marknader – och till exempel kom till Sverige – tog vi snart ett enormt hopp. Vi nådde nästa nivå inom kvalitet, innovation och ledarskap. Vi mognade och berikades som företag. Vi fick in nya människor med ny energi, nya perspektiv och nya värderingar.

Denna utveckling kännetecknar även många andra kinesiska företag. Samma utveckling har många svenska företag upplevt när de har vuxit ute i världen eller fått ägare i andra länder. Svenska företag har starka kopplingar till kinesiska företag – i form av investeringar, leverantörskedjor, kundrelationer och andra samarbeten. Runt 10 000 svenska företag handlar med Kina. Drygt 600 företag är etablerade där.

Kina är också en av världens viktigaste innovationsbaser. Sverige borde inte längre bara se Kina som en enorm marknad och konkurrent. Se i stället kinesiska företag som potentiella samarbetsparter inom exempelvis innovation. Det är en bättre utgångspunkt än att presumera dem som potentiella hot.

Geelys ägarskap har utvecklat Volvo Cars och förnyat varumärket. På samma sätt har Huawei bidragit med innovation och samarbete till den svenska ICT-industrin (informations- och kommunikationsteknologi). Sådana samarbeten hjälper svensk industri att utvecklas och växa på globala marknader.

I ICT-industrin är det växelvisa samarbetet och konkurrensen mellan Ericsson och Huawei ett av de bästa exemplen. Samtidigt som konkurrensen har spetsat båda organisationer, har samarbetet varit avgörande för att utveckla den globala telekomstandarden.

Vi kan gemensamt använda de ekonomiska banden för att hitta vägar till samarbete som löser globala utmaningar, till exempel inom grön teknik och hållbarhet.

Fortsatta teknikframsteg gör att nya utmaningar är att vänta, men de är inte oöverstigliga. Det vore olyckligt om även andra svenska företag med koppling till Kina förbjöds på grund av att de i framtiden potentiellt kan vara ett hot mot nationell säkerhet.

Vi behöver inte dogmatism, misstänkliggöranden och missförstånd, utan en uppriktig och pragmatisk diskussion om hur utmaningarna kan lösas.

Under de 20 år Huawei har verkat i Sverige har vi stolt varit en del av utvecklingen här. Här finns universitet i världsklass, en innovativ kultur och en entreprenörsanda. Många globala företag har rönt framgång genom att etablera sig i Sverige. Globala företag värdesätter dessa styrkor. Det kommer de fortsätta att göra.

Kinesiska ägare utvecklade Volvo Cars för att sedan få sällskap av ägare bland stora delar av det svenska folket. Låt denna spännande resa bli en nystart för Sverige och Kinas ekonomiska relationerna.

Kenneth Fredriksen

executive vice president, Huawei Central- och Östeuropa och Norden

David Liu 

vd, Huawei Norden och Baltikum

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från OKQ8Annons

Så ställer anrika bolaget om inför framtiden

Certego är Nordens främsta expert på oberoende tillträdes- och övervakningslösningar och arbetar med att utveckla och leverera lösningar som ger trygghet för kunderna. Nu genomgår bolaget en omställning både för att minska sin miljöpåverkan och för att anpassa sig inför framtiden.

Certego har anor som sträcker sig över 300 år tillbaka i tiden. Innan den industriella låstillverkningen ens startade, tillverkades låset till Uppsala domkyrka i en smedja som senare blev en del av det breda spektrum av företag som nu utgör Certego. Och även om rötterna till dagens Certego finns i den traditionella låsmedsbranschen, har bolaget ständigt vidareutvecklat sin verksamhet. Företaget har idag 1 200 medarbetare i fyra länder och levererar lösningar som gör livet säkrare och enklare för miljontals människor.

– Vi förbättrar kontinuerligt våra produkter och tjänster. Vi erbjuder idag design-, installations- och kompletta säkerhetslösningar till våra kunder inom flerfamiljsbostäder, bygg, offentlig sektor, kommersiella fastigheter och kritisk infrastruktur, med allt från servicetjänster till projekt samt nyckelhantering i våra butiker, säger Joakim Halfwordson, COO och hållbarhetsansvarig för Certego Group.

– Det är tvunget att göra en omställning inför framtiden. Detta går också i linje med våra hållbarhetsmål att minska vår miljöpåverkan, fortsätter han.

Certego stöttar bland annat FN:s miljömål nummer 12 och 13: Det vill säga att stå för en hållbar konsumtion och produktion och att bekämpa klimatförändringarna.

– Det gör vi genom att se över hur vi sorterar vårt avfall, men också att ta klivet in i framtiden med vår bilflotta. Vår ambition är att alla nya företagsbilar ska vara eldrivna, och här har vi kommit väldigt långt i växlingen. Samtidigt påbörjar vi aktivt utrullning av elbilar till våra tekniker, då detta blir ett allt vanligare kundkrav. Det kom också till vår kännedom, när vi utförde en väsentlighetsanalys med våra kunder och leverantörer, att transporter är en fråga de prioriterar högt, säger Joakim.

För att få detta att fungera så smidigt som möjligt för Certego har företaget ett utökat samarbete med OKQ8.

– Vi valde OKQ8 då de har ett brett utbud av tjänster och en helhetslösning för våra behov. Certego är baserade i hela Sverige och OKQ8 kan erbjuda en geografisk spridning och deras satsning på snabbladdning på ett flertal stationer var också intressant, berättar Joakim Spångberg, Inköpsansvarig på Certego Sverige.

Certego har företagsleasing på sina bilar via CarPay Fleet (Volvofinans). Dessa har i sin tur OKQ8 som avtalspart vilket förser Certego med en helhetslösning. Man kan ladda bilen via CarPay-kortet och de medarbetare som har förmånsbil faktureras direkt för kostnaderna avseende privat laddning via Carpay Fleet. Kostnader för laddning som förbrukats i tjänst faktureras Certego.

För de medarbetare som ännu inte har tillgång att ladda hemma så erbjuder CERTEGO genom OKQ8 möjligheten till installation av laddbox på hemadressen till en rabatterad kostnad. Laddboxen konfigureras gentemot Carpay Fleet för att på så vis fördela kostnaderna mellan medarbetaren och Certego. En ersättning per kWh betalas också ut till medarbetaren som kompensation för den ökade elkostnaden.

OKQ8 har idag installerat 32 laddpunkter på 30 procent av Certego:s filialer. Utöver detta har Certego även ett omfattande drivmedelsavtal med OKQ8, som innebär att man inte bara kan ladda på OKQ8, utan också på ett flertal andra laddningsstationer. Dessutom har bolaget nu också ett hyrbilsavtal med OKQ8.

– Vi ser en stor fördel i att ha allt under samma paraply. Det blir mindre hantering och administration för oss. Vår målsättning är att hela vår fordonspark ska vara elektrifierad. Men vi kan se utmaningar i norra Sverige med laddningsmöjligheter, då det där går trögare med växlingen till elbilar. Det finns också utmaningar med laddstationer för medarbetare som inte har egen tomt för installering av OKQ8s laddstationer. Men vi hoppas att det också ska lösa sig så småningom. Utvecklingen inom det här området går ju framåt hela tiden, avslutar Joakim Spångberg.

Läs mer om OKQ8:s elbilsladdning

 

Mer från OKQ8

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med OKQ8 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera