1515
Annons

Debatt: Volvo Cars framgång öppnar för ny syn på Kina-samarbete

Börsnoteringen av Volvo Cars öppnar upp för förbättrade ekonomiska relationer mellan Kina och Sverige, skriver företrädare för Huawei.

PRAGMATISM. Låt Volvo Cars börsnotering vara ett gott exempel på att de ekonomiska relationerna mellan Sverige och Kina inte behöver vara så komplicerade, skriver Huawei-företrädare.
PRAGMATISM. Låt Volvo Cars börsnotering vara ett gott exempel på att de ekonomiska relationerna mellan Sverige och Kina inte behöver vara så komplicerade, skriver Huawei-företrädare.Foto:Jesper Frisk

 

Volvo Cars börsnotering har blivit en stor framgång. Företagets aktie är redan något av en ”folkaktie”.

Framgången är en bekräftelse på Volvovarumärkets starka förankring i svensk identitet och vardag. Men framgången illustrerar också Volvo Cars imponerande förändring och tillväxt med en ny ägare under det senaste decenniet. Svenska politiker, företagsledare och finansiärer – samt även alltså den svenska allmänheten – har pragmatiskt hanterat företagets koppling till Kina. Precis som de hanterar många andra affärsband – inte minst i leverantörskedjan och ägandet – mellan svenska och kinesiska företag.

Volvo Cars börsnotering är därför ett positivt exempel på att de ekonomiska relationerna mellan Sverige och Kina – även på ägarområdet – inte behöver vara så komplicerade som det i nuläget ofta framställs.

I den omdiskuterade 5G-utbyggnaden där Huawei har hamnat i kläm, har svenska myndigheter inte haft en sådan pragmatisk inställning. Huawei uteslöts efter att Säpo gjort klart att Huawei inte är ett säkerhetshot i dag, men att det kan finnas en risk att det blir så i framtiden.

Med den logiken riskerar många utländska företag att drabbas när tekniska system förnyas, blir mer uppkopplade och går framåt.

Ett pragmatiskt förhållningssätt på det här området är att situationer hanteras när de riskerar att uppstå, inte när de är teoretiska.

En stat som försöker att eliminera alla potentiella risker för all framtid kommer att hamna på efterkälken inom innovation och ekonomisk tillväxt.

Både Kina och Sverige är beroende av en fungerande global handel och marknadsekonomi. Den kinesiska ekonomin är i dag helt integrerad med de globala marknaderna. På detta sätt har kinesiska och svenska företag många liknande förutsättningar, även om kineser och svenskar ibland självklart kan ha olika kulturella och politiska perspektiv.

En stat som försöker att eliminera alla potentiella risker för all framtid kommer att hamna på efterkälken.”

När vi i Huawei började söka oss ut på andra marknader – och till exempel kom till Sverige – tog vi snart ett enormt hopp. Vi nådde nästa nivå inom kvalitet, innovation och ledarskap. Vi mognade och berikades som företag. Vi fick in nya människor med ny energi, nya perspektiv och nya värderingar.

Denna utveckling kännetecknar även många andra kinesiska företag. Samma utveckling har många svenska företag upplevt när de har vuxit ute i världen eller fått ägare i andra länder. Svenska företag har starka kopplingar till kinesiska företag – i form av investeringar, leverantörskedjor, kundrelationer och andra samarbeten. Runt 10 000 svenska företag handlar med Kina. Drygt 600 företag är etablerade där.

Kina är också en av världens viktigaste innovationsbaser. Sverige borde inte längre bara se Kina som en enorm marknad och konkurrent. Se i stället kinesiska företag som potentiella samarbetsparter inom exempelvis innovation. Det är en bättre utgångspunkt än att presumera dem som potentiella hot.

Geelys ägarskap har utvecklat Volvo Cars och förnyat varumärket. På samma sätt har Huawei bidragit med innovation och samarbete till den svenska ICT-industrin (informations- och kommunikationsteknologi). Sådana samarbeten hjälper svensk industri att utvecklas och växa på globala marknader.

I ICT-industrin är det växelvisa samarbetet och konkurrensen mellan Ericsson och Huawei ett av de bästa exemplen. Samtidigt som konkurrensen har spetsat båda organisationer, har samarbetet varit avgörande för att utveckla den globala telekomstandarden.

Vi kan gemensamt använda de ekonomiska banden för att hitta vägar till samarbete som löser globala utmaningar, till exempel inom grön teknik och hållbarhet.

Fortsatta teknikframsteg gör att nya utmaningar är att vänta, men de är inte oöverstigliga. Det vore olyckligt om även andra svenska företag med koppling till Kina förbjöds på grund av att de i framtiden potentiellt kan vara ett hot mot nationell säkerhet.

Vi behöver inte dogmatism, misstänkliggöranden och missförstånd, utan en uppriktig och pragmatisk diskussion om hur utmaningarna kan lösas.

Under de 20 år Huawei har verkat i Sverige har vi stolt varit en del av utvecklingen här. Här finns universitet i världsklass, en innovativ kultur och en entreprenörsanda. Många globala företag har rönt framgång genom att etablera sig i Sverige. Globala företag värdesätter dessa styrkor. Det kommer de fortsätta att göra.

Kinesiska ägare utvecklade Volvo Cars för att sedan få sällskap av ägare bland stora delar av det svenska folket. Låt denna spännande resa bli en nystart för Sverige och Kinas ekonomiska relationerna.

Kenneth Fredriksen

executive vice president, Huawei Central- och Östeuropa och Norden

David Liu 

vd, Huawei Norden och Baltikum


Innehåll från MölnlyckeAnnons

Mölnlycke vill utveckla sårvården med ny teknik

Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.
Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.

Mölnlycke, ett världsledande företag inom medicinteknik, utvecklar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer. Nu står företaget inför ett kompetensskifte när man vill utveckla nästa generations sårvård med ny teknik.

– Det handlar om att alla sår ska få optimal behandling, genom att rätt diagnos och rätt beslut kring behandling görs vid rätt tidpunkt. Man pratar om ”smarta sårvårdsprodukter”, där digitala lösningar och sensorer kan komma att vara mycket viktiga komponenter. Vi är övertygade om att detta är en del av framtiden inom sårvård, säger Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D. 

För Investor-ägda Mölnlycke är sårvård (Wound Care) det största av företagets fyra affärsenheter, där Operating Room Solutions, Gloves och Antiseptics är de andra. Det Göteborgs-baserade företaget har en lång och stolt historia inom sårvård. Det var Mölnlycke som förändrade sårbehandlingen i grunden när man i början av 90-talet utvecklade Safetac®-teknologin, en lösning som innebär både mindre smärta och minskade skador på huden för patienten vid förbandsbyten.

– Vi drivs av ett starkt kundfokus och innovationsanda. Det finns en passion och drivkraft att göra skillnad för patienter och sjukvården med våra produkter och lösningar, säger Malin. 

Mölnlycke är ett globalt företag med ungefär 8 000 anställda världen över, en storlek som möjliggör snabba beslut och öppenhet för att testa nya lösningar. Det blev tydligt under pandemins första tid, där företaget var snabbt att ställa om och hitta flexibla lösningar för att stötta sjukvården i en svår situation samtidigt som nya arbetssätt för den egna personalen utvecklades.

Behov av kompetensskifte

Mölnlycke bedömer att sårvårdsbranschen nu står inför ett teknikskifte, där ny teknik skulle kunna innebära digital diagnostisering och övervakning av sårläkningen sker i realtid. Om sådan teknik utvecklas och förfinas skulle läkningstiden av ett sår kunna bli kortare samtidigt som effektiviteten i vården för kroniska och svårläkta sår förbättras.

Mölnlycke ser ett stort behov av en rad olika kompetenser för att kunna driva på teknikskiftet. Det handlar dels om ingenjörer med erfarenhet av att jobba med kundnära produktutveckling av sjukvårdsprodukter med erfarenhet inom nya material, konstruktion och industriell design, men också att knyta till sig personer från andra branscher med kompetens inom t.ex. sensorteknik, elektronik och mjukvara. 

Det handlar om långsiktiga kunskapsinvesteringar, betonar Malin, och menar att det är en trygghet att ha en ägare som Investor, som har ett långsiktigt perspektiv och en stor tro på forskning och utveckling.

– Det är en spännande resa vi har framför oss. Vi vill göra skillnad inom sårvården och söker nya taggade medarbetare som vill vara med oss och förverkliga den här visionen, avslutar hon.

Läs mer om de tjänster inom produktutveckling som finns tillgängliga på Mölnlycke just nu.

Om Mölnlycke:
Mölnlycke är ett världsledande företag inom medicinteknik, som designar och levererar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer – från sjukhuset till hemmet. Mölnlycke har ungefär 8000 anställda världen över och ägs till 99% av Investor. 

Vill du veta mer om de lösningar som Mölnlycke erbjuder för att förbättra vårdkvaliteten, läs här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mölnlycke och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?