Annons

Debatt: Vätgassatsning är nödvändig för en ledande nation

Det är hög tid för Ulf Kristersson, klimatminister Romina Pourmokhtari och övriga ministrar i den nya regeringen att ta tillvara på de möjligheter som öppnar sig i takt med den snabba utveckling som sker inom vätgasekonomin, skriver Björn Aronsson, verksamhetsledare Vätgas Sverige.

De närmaste tio åren kommer att vara mycket avgörande för hur jordens framtid kommer att se ut. FN:s klimatpanel IPCC slår fast att om inte vår användning av fossilbaserad energi fasas ut, kommer jorden att drabbas av extremväder vilket påverkar hela ekosystemet och därmed även vårt ekonomiska system. Att successivt ersätta fossilsamhället är inte ett önsketänkande utan en nödvändighet. Inte minst med tanke på kriget i Ukraina och att Ryssland är en av världens största leverantör av fossil energi. 

I dag finns det realistiska alternativ och ett av dem är vätgasbaserad industriproduktion. Det finns nu flera industriprojekt i Sverige där produktion och användning av vätgas är central. Här finns en enorm potential där modern teknik med nya lösningar tar plats i energisystemet. 

Stålindustrin står för cirka 10 procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Genom att ersätta kolet med vätgas i tillverkningsprocessen av stål, blir produktionen fossilfri och utsläppen endast rent vatten. Att tillverka vätgas är en teknik som funnits sedan början av 1800-talet och som nu utvecklas i högt tempo. Utanför Sverige ökas produktionen av vätgas dramatiskt - samtidigt som tekniken blir både effektivare och billigare. 

Tack vare vätgasens goda förmåga att lagra energi, kan väderberoende energi som produceras av exempelvis vind, sol eller vatten lagras och användas vid behov. Det ger en robust och planerbar energiproduktion. Kan lagervolymen utökas får man stordriftsfördelar och minskade kostnader. Vätgas lagras redan i dag och just nu byggs lager som kan innehålla 200–600 GWh. (1 GWh motsvarar hushållsel för ca 5000 villor.)

Tillsammans med satsningarna på annan fossilfri energi, som vind- och solenergi, samt utbyggnad av elnätet för att bättre ta tillvara på vattenkraften, blir vätgas som energilager en mycket viktig funktion i ett konkurrenskraftig modernt energisystem. 

Det finns goda förutsättningar för Sverige att lyckas med sina vätgassatsningar. Men för att våga investera och satsa på något, krävs pålitliga institutioner och en fungerande infrastruktur. Just nu krävs subventioner för att svenska företag ska våga ta klivet och satsa. Vi tror på marknadskrafter och konsumentmakt, men i ett övergångsskede kan framtidens branscher behöva stöd när samhället ställer om. Näringslivet och privata investerare är beredda att satsa om samhället också visar sin vilja. 

Ett historiskt exempel är när telefoni infördes i Sverige. Då var det många som dömde ut det experimentella projektet. Vem skulle ha glädje av att tala med någon den inte kunde se? Men då gjordes en stor infrastruktursatsning, som placerade landet på kartan och gav ett försprång. År 1880 var Stockholm den telefontätaste staden i världen. Sverige har byggts av visionära satsningar och det var de som lade grunden till vår industri och därmed vår välfärd.

Sverige ska vara ett attraktivt framtidsland och en satsning på vätgas i industrin kan ge upp till 100 000 nya arbetstillfällen bara i norra Sverige, vilket kan bidra med 28,5 miljarder i nya skatteintäkter per år. 

Det är inte heller så att ”Sverige är så litet att våra insatser är obetydliga i arbetet mot ett fossilfritt samhälle” och att vi därför kan fortsätta att leva som vi gjort. Alla måste hjälpas åt och vårt land kan visa vägen. 

EU har tagit täten i arbetet med att uppmuntra användning av vätgas. Under våren ska Sverige vara ordförande i Europeiska unionens råd. Här finns en lysande möjlighet att ta över taktpinnen och visa att vi fortfarande kan vara världsledande på teknikområdet. Det är hög tid för Ulf Kristersson, klimatminister Romina Pourmokhtari och övriga ministrar i den nya regeringen att ta tillvara på de möjligheter som öppnar sig i takt med den snabba utveckling som sker inom vätgasekonomin. För att skapa välstånd, konkurrenskraft och nya jobb. 

Björn Aronsson, verksamhetsledare Vätgas Sverige 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från Howwe TechnologiesAnnons

Svensk digital affärsinnovation ökar möjligheten för organisationer att uppnå sina mål

T.v. Jacob Burenstam är Chief Product Officer för den innovativa plattformen Howwe som skapar helt nya förutsättningar för bolag att uppnå sina viktigaste mål.
T.h. På mindre än ett år i Howwe har Caverion tiodubblat avkastningen på sin investering enligt Klas Tocklin, vice president på Caverion Sverige.
T.v. Jacob Burenstam är Chief Product Officer för den innovativa plattformen Howwe som skapar helt nya förutsättningar för bolag att uppnå sina viktigaste mål. T.h. På mindre än ett år i Howwe har Caverion tiodubblat avkastningen på sin investering enligt Klas Tocklin, vice president på Caverion Sverige.

I dagens föränderliga värld blir det allt viktigare för ledningsgrupper att få med hela organisationen i de snabba förändringsprocesser som krävs för att möta marknadens skiftande behov. Samtidigt visar rapporter att majoriteten av företag aldrig når igenom ledningsskiktet med sina prioriterade mål. 

För många mål och brist på förankring inom organisationen är två faktorer som ofta gör att förändringsprocesser misslyckas.

– Man vill ofta mer än man klarar av. Vi ser i vår senaste europeiska undersökning, där vi har intervjuat drygt 100 vd:ar, att 70 procent av de tillfrågade ledarna aldrig når igenom ledningsskiktet med sina prioriterade mål, berättar Jacob Burenstam, Chief Product Officer på Howwe Technologies.

När man tittar på lyckosamma företag är det tydligt att de har varit duktiga på att sätta ett snävare fokus. 

– De lyckas bryta ner sina prioriterade mål och ha fullständig transparens av den faktiska utvecklingen av målen kontra planen. Det är det som möjliggör för företagen att agera när utvecklingen inte går enligt plan, och får förändringsprocesser att ske inom den kortare tidsplan som idag krävs, förklarar Jacob Burenstam.

Svenska Howwe Technologies innovativa plattform med inbyggd AI möjliggör för ledningsgrupper, vd:ar och avdelningschefer att konvertera komplexa och abstrakta mål till rollbaserade mål och nyckelaktiviteter, menar Jacob Burenstam. Plattformen kontrollerar framgången i förändringsprocesserna från start till slut.

– Vår tjänst gör det enkelt för alla berörda att följa best practice. Plattformens datadrivna insikter, som man direkt kan agera på, bygger på den senaste forskningen inom psykologi, ledarskap och målstyrning om hur riktigt framgångsrika team prioriterar och leder utvecklingsarbete. Den gör all data tillgänglig för alla medarbetare, oavsett var de befinner sig, och ger individanpassade råd. Howwe ser till att hela organisationen involveras i processen fullt ut och jobbar mot samma mål. 

En som tydligt fått hjälp av Howwes plattform är Klas Tocklin, vice president på Caverion Sverige. 

– Vi använder idag Howwes plattform inom en regional serviceenhet samt på vår utvecklingsenhet. Den har fått oss att jobba smartare och effektivare, det vi såg att vi ville skulle hända har vi verkligen fått att hända. Det är lätt att ett förändringsarbete över tid leder till ett minskat fokus men med Howwe blir vi mer agila. Vi har nu systemstöd för att orka hålla i och vi ser snabbt när vi behöver sätta in extra stöd längs vägen, säger Klas Tocklin.

Howwe ger fördelar för Klas Tocklin och ledarna inom Caverion, men fördelarna är även stora på medarbetarnivå.

– Våra tekniker tycker att det har lett till att deras arbete, framgångar och även utmaningar blir mer synliga för ledningen, att vi lyssnar på dem. Att hela tiden synliggöra effekterna av det som görs och var man befinner sig i processen har skapat bättre kvalitet i vårt arbete. På mindre än ett år i Howwe har vi tiodubblat avkastningen på vår investering vilket är fantastiskt, avslutar Klas Tocklin. 

Om Howwe 

Den marknadsledande SaaS-mjukvaran Howwe hjälper bolag att accelera sin tillväxt och lönsamhet. Howwe möjliggör ett proaktivt arbetssätt och exekvering av de viktigaste målen. Målen blir tydliga och agerbara i hela bolaget med bevisbara finansiella resultat. 

Kostnadsfri anmälan till CEO Forum - eventet för ledare som vill accelerera tillväxt: 

https://www.howwe.io/ceo-forum-vt22/ 

Läs mer om Howwe 

Howwe Technologies kunder berättar om sina resultat 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howwe Technologies och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera