1515
Annons

Debatt: ”Trots motvinden har MP drivit utvecklingen”

Sedan Miljöpartiet klev in på Finansdepartementet för sju år sedan har mycket hänt. Vi har fått kämpa i motvind innan motståndarna ändrat uppfattning och anammat just de reformer de tidigare fnyst åt. Steg för steg har vi drivit på utvecklingen, skriver Åsa Lindhagen, avgående finansmarknadsminister (MP).

Foto:Kristian Pohl/Regeringskansliet

När vi nu lämnar regeringen har vi lagt grunden för en ekonomi som ger Sverige och svenska företag en ledarposition i klimatomställningen. Det är bra för både klimatet och för svensk konkurrenskraft.

När Per Bolund, världens första gröna finansmarknadsminister, år 2014 började driva kopplingen mellan finansmarknad och klimatomställning skakades det på huvudet i både Stockholm och Bryssel. Vad har finansmarknadspolitik med omställning att göra? Nu dominerar hållbarhet agendan och ledande finansföretag ber om tydligare reglering för att kunna styra kapital i grön riktning. 

Vid varje förändring har motståndet funnits från dem som vill hålla tillbaka utvecklingen. Sällan har det varit så tydligt som när vi införde flygskatten 2017. Att även flyget måste ta ansvar för sina utsläpp motarbetades av de tidigare allianspartierna till den grad att de var beredda att fälla regeringen. 

Argumenten mot skarpa miljöförslag baseras oftast på dåliga ursäkter om att göra något annat någon annan gång, som att vänta på kärnkraft eller en global koldioxidskatt. Att det i själva verket handlar om att inte göra något blir tydligt när samma partier som ursäktar sig med en global koldioxidskatt också motverkar stegen som kan ta oss dit, som EU:s planer på klimattullar. 

Motståndet visade sig också när Miljöpartiet ville införa Industriklivet – Miljöpartiets reform för att ställa om den tunga industrin. Vi fick kämpa för resurser i förhandlingsrummet och försvara reformen gentemot oppositionspartier som ville stoppa den. Idag finns det knappt en partiledare som inte lyfter upp denna reform och stolt pratar om hur stål utan kol skapar jobb och exportframgångar. 

Ett annat exempel på politik som mött motstånd är de gröna kreditgarantierna som Miljöpartiet drivit igenom och som nu i allt större utsträckning anammas av andra partier. Även reformeringen av EU:s utsläppshandel krävde kamp. Efter att Isabella Lövin för snart fyra år sedan drev igenom vad som kallas för The Swedish Proposal har priserna på utsläppsrätter rusat och kolkraften stänger nu runt om i EU. Resultatet är minskade utsläpp motsvarande femtio gånger Sveriges årliga utsläpp.

Jag är stolt över de reformer vi gröna har drivit igenom. Men det räcker inte, mycket mer måste göras. I det finansiella systemet ska kapitalet jobba för klimatomställningen, inte motverka den. Sverige måste fortsätta gå före i den gröna omställningen av finansmarknaderna. Vi måste fasa ut det fossila och säkerställa att finansiering finns för klimatomställningen, samtidigt som jobb i hela landet växer fram. Den gröna omställningen behöver vara rättvis, ingen människa ska lämnas kvar när samhället utvecklas.  

Sverige har fantastiska förutsättningar, vår industri och våra finansmarknadsaktörer ligger ofta långt framme. Stora delar av svenskt näringsliv är redo. Men de behöver tydliga och långsiktiga regler, inte minst genom EU:s taxonomi för hållbara investeringar. Högerpartierna har dock tyvärr tvingat Sverige att ta en extremposition inom EU vad gäller taxonomin. Även försöken från Moderaterna att stoppa utbyggnaden av havsbaserad vindkraft kommer innebära att vi som ekonomi halkar efter. Därtill riskerar en M-ledd regering att urholka miljöbudgeten och försvaga miljöstyrningen i skattesystemet. 

Det politiska trycket på och stödet till näringslivet får inte försvagas eller tappa fart framöver. Det skulle påverka både omställningen och näringslivet negativt. Vi kan snabbt bli omsprungna när andra länder växlar upp, såsom svensk bilindustri riskerar att bli när Volvo Cars och politiska partier gör motstånd mot hårdare utsläppskrav. 

Istället för att bromsa måste vi öka takten. Miljöpartiet vill, likt den nytillträdda tyska regeringen, undanta klimatinvesteringar i det finanspolitiska ramverket så att betydligt mer kan lånefinansieras. Sverige har en stark ekonomi. Under pandemin klarade vi att snabbt skjuta till avsevärda belopp för att dämpa skadeverkningarna. På samma sätt måste vi skjuta till de resurser som krävs för att hantera klimatkrisen. Klimatförändringarna är den största utmaning mänskligheten någonsin har stått inför. Då kan inte utdaterade budgetregler stå i vägen för den nödvändiga omställningen. 

Vi måste också undvika att nästa finansiella kris beror på att finansaktörer inte fasat ut det fossila tillräckligt snabbt. Vi vill införa krav på bruna riskvikter så att bank- och försäkringsmarknaden tvingas öka säkerheten för fossila investeringar. Det innebär att skadliga investeringar blir dyrare och kommer att minska. Vi vill också skärpa kraven på hållbarhetsredovisningar, se till att statliga bolag går före i hållbarhetsarbetet, höja priset på utsläpp och införa en grön statlig investeringsbank som finansierar klimatåtgärder. 

Finansmarknadspolitiken behöver också värna den biologiska mångfalden. Vi befinner oss just nu i den sjätte massutrotningen av arter i jordens historia. Utvecklingen måste vändas. 

Efter att Moderaternas, Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas budget vann omröstningen i riksdagen valde Miljöpartiet att lämna regeringen och gå i opposition. Vi kan aldrig vara med och genomföra en SD-förhandlad budget som sänker priset på utsläpp mitt i brinnande klimatkris, drar in stödet till energieffektiviseringar och stoppar skydd av värdefull natur. Sverige och världen behöver fler reformer som hanterar klimatkrisen, inte färre. Under vår tid i regering har vi visat att stora satsningar för klimatet är möjliga, trots hårt motstånd. Det går att ställa om samhället, men då krävs höga ambitioner från politiken och att motståndet mot nödvändiga reformer upphör. Istället måste vi fokusera på resultat. Inget annat duger.

Åsa Lindhagen, avgående finansmarknadsminister och biträdande finansminister (MP)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?