1515

Debatt: Ta steget in i Nato

DEBATT. Sverige bör gå med i Nato för att minimera tvivlen om militärt stöd till oss. Bilaterala samverkansavtal ger inte samma skydd som ett medlemskap. Det är inte säkert att Nato prioriterar ett land som agerar fripassagerare, varnar tidigare överbefälhavaren Bengt Gustafsson och en rad militärer, ambassadörer och säkerhetspolitiska experter.

KRAV FRÅN 26 DEBATTÖRER. I praktiken har Sverige ett omfattande samarbete med Nato. Därför skulle ett svenskt medlemskap inte vara ett särskilt stort steg. Men det är en viktig åtgärd för att skingra tvivlen om ömsesidigt militärt stöd.
KRAV FRÅN 26 DEBATTÖRER. I praktiken har Sverige ett omfattande samarbete med Nato. Därför skulle ett svenskt medlemskap inte vara ett särskilt stort steg. Men det är en viktig åtgärd för att skingra tvivlen om ömsesidigt militärt stöd.Bild:Vadim Ghirda

Sveriges säkerhetspolitiska läge är bättre än på flera år. Men det kanske inte är tillräckligt. Hur i hela friden går det ihop?

Låt oss börja med den första meningen och gå tillbaka några år. Rysslands angrepp på Georgien 2008 och Ukraina 2014 visade på två saker, dels västländernas bräckliga säkerhetssystem och deras önsketänkande om de ryska avsikterna, dels Putins benägenhet att utnyttja våra svagheter.

De baltiska staterna hade förletts att ställa om sitt existensförsvar till styrkor för internationella insatser. Så även Sverige, som tagit strategisk time-out i den förryckta tron på att man skulle få – och utnyttja – tio års förvarning om ett möjligt angrepp.

Uppvaknandet tog tid. Georgienkriget fick visserligen Nato att börja med försvarsplanering för Baltikum, men alliansen blev ändå tagen på sängen av bortrövandet av Krim. Och i Sverige kallade statsminister Reinfeldt i januari 2013 försvaret ett särintresse.

Nu är det bättre. Nato har försett de baltiska staterna och Polen med stridsgrupper som ska fungera som snubbeltråd och göra det omöjligt för Ryssland att skapa ett fait accompli innan alliansens stormakter engageras i strid.

Sverige har gjort helt om och prioriterar det nationella försvaret, och de politiska partierna talar för första gången på mer än ett halvsekel om att öka försvarsanslagen.

Nu talas också klarspråk om att vi i händelse av angrepp kommer att försvara oss tillsammans med allierade. Och detta förbereds genom värdlandsavtalet med Nato och genom bilaterala avtal med Finland, de baltiska staterna, Polen, Tyskland, Storbritannien och Förenta Staterna. Samövningar som Aurora demonstrerar att västmakterna tar försvaret av Baltikum på allvar och att Sverige inser sin roll i detta.

Allt detta bör vara avskräckande när det gäller ryska frestelser att återställa den av Putin saknade Sovjetunionens gränser. Aktioner av typen tillfället gör tjuven, som Georgien och Ukraina, borde vara uteslutna.

Läget är som sagt bättre nu. Men varför inte tillräckligt? Helt enkelt därför att denna avskräckning förutsätter att den presumtive angriparen tänker ungefär som vi. Vilket han kanske gör i dagens läge, när hans vitala intressen inte är omedelbart hotade.

Annorlunda kan läget bli en kaotisk situation, när Putins maktställning och det ryska kleptokratiska systemet står på spel. Så var läget 2014, när ”demokratisk smitta” kunde spridas från Maidanrevolutionen och leda till en upprepning av Moskvademonstrationerna 2011. En rysk aggression mot Ukraina avfärdades som osannolik av många ”experter”, men Putins rationalitet var annorlunda än deras. Han hade starka motiv för utrikes äventyr och gissade rätt om västs bristande beslutsamhet.

Tröskeln för angrepp mot Baltikum är förvisso högre än mot Ukraina, men vem kan säga att den är oöverstiglig om alternativet är den ryska regimens fall? Att använda föregivna yttre hot för att stärka inre sammanhållning är en hävdvunnen taktik, redan använd i den ryska propagandan.

Det är mot sådana eventualiteter som den svenska försvars- och säkerhetspolitiken måste bedömas. Ett krig i närområdet kan på intet sätt uteslutas, och då måste vi av geografiska skäl räkna med att Sverige dras in från första början. Ger de bilaterala samverkansavtalen i så fall samma skydd som Natomedlemskap?

Det är mycket diskutabelt, av tre skäl.

För det första, även om Nato har ett egenintresse av att stödja Sverige militärt, är det inte säkert att alliansen i ett läge med omfattande krigshandlingar kommer att prioritera stöd till en fripassagerare.

För det andra är det en risk att ett svenskt beslut om att ställa upp till grannländernas försvar kan komma att försenas genom politisk oenighet och beslutsvånda. En fördragsfäst utfästelse – Natos artikel 5 – innebär ett tydligt åtagande till solidaritet. Vi har visserligen gjort detta i vår solidaritetsförklaring, men den är sorgligt okänd. Vi skulle säkert få höra tal om provokation och upptrappning från kretsar i Sverige och den ryska propagandan.

För det tredje krävs fredstida planer för att vi ska etablera samverkan tillräckligt snabbt i en kris, för att helst vara krigsavhållande eller, om kriget ändå bryter ut, ge ett effektivt försvar. En sådan planering medger inte allianslösheten. Det är särskilt allvarligt i och med att vårt nationella försvar, även om det skulle förstärkas kraftigt – vilket under alla förhållanden är nödvändigt – är för svagt för att hålla ut tills allierade hinner ingripa.

Ett svenskt Natomedlemskap skulle däremot minimera tvivlen om militärt stöd till oss och osäkerheten om vårt stöd till andra samt möjliggöra snabba samordnade militära insatser för att avhålla från aggression i det nordiska området. Egentligen ett litet steg från dagens svenska politik men ett stort steg för fred och stabilitet.


Frank Belfrage, ambassadör, kabinettssekreterare 2006-2014
Tomas Bertelman, ambassadör
Staffan Carlsson, ambassadör
Lars Fredén, ambassadör
Göran Frisk, kommendör
Lars Grundberg, ambassadör
Bengt Gustafsson, general, överbefälhavare 1986-1994
Ulf Henricsson, överste 1. graden
Johanne Hildebrandt, krigskorrespondent
Bo Hugemark, överste
Diana Janse, ambassadör
Stefan Kristiansson, generalmajor
Jan Leijonhielm, Rysslandsexpert
Anders Milton, f d ordf Röda Korset, Folk och Försvar
Johan Molander, ambassadör
Karlis Neretnieks, generalmajor
Sven-Olof Petersson, ambassadör
Tomas Ries, lektor Försvarshögskolan
Erik Rossander, generalmajor
Henrik Salander, ambassadör
Björn Skala, ambassadör
Katarina Tracz, chef tankesmedjan Frivärld
Johan Tunberger, säkpol analytiker
Fredrik Vahlquist, ambassadör
Mike Winnerstig, fil.dr.
Manne Wängborg, ambassadör


Läs svar från Sven Hirdman här.

Läs svar till Sven Hirdman från de 26 debattörerna här.

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Innehåll från OracleAnnons

Tre viktiga områden – som gett stora vinster

När Oracle tog sin egen medicin och gjorde om hel sina affärsmodell med hjälp av Oracle Cloud var en del extra viktig: ekonomihantering och finansiella operationer. Tack vare det revolutionerades tre viktiga områden, något som har gett stora tidsvinster.

Vill du veta mer om Business Transformation in Finance? 

När Oracle digitaliserade sin ekonomihantering hade man tre viktiga mål.

– För det första ville vi möjliggöra obegränsad skalbarhet genom att eliminera den mänskliga faktorn i våra affärsprocesser, säger Enzo Tolino, VP Finance EMEA på Oracle.

Det krävde i sin tur transaktionshantering som inte har några stegvisa kostnadsökningar, ingen mänsklig inblandning och inte heller någon kostnadsökning på grund av ökande volymer.

Bästa beslutsunderlaget

Det andra målet var att skapa det bästa beslutsunderlaget genom att kontinuerligt förbättra rapportering och analysförmåga, framförallt genom AI och maskininlärning.

– Att använda de teknikerna gör det möjligt för oss att förbättra våra sökinsatser och därmed våra analyser och insikter över tid.

Det tredje målet handlade om människorna.

– Vi ville skapa ett system som kunde glädja både våra kunder och anställda genom en bättre användarupplevelse.

De här målen valde Oracle att försöka nå genom att automatisera tre nyckelområden inom ekonomihanteringen, områden där man skulle kunna få stora effekter direkt efter införande: rapportering via Oracle ERP Cloud, planering via Oracle EPM Cloud samt utgiftshantering Oracle ERP Cloud. Och visst gav det resultat.

- Inom rapporteringen kunde vi till exempel se stora tidsvinster och  bättre rapportering och beslutsunderlag, något som gör att våra anställda kan lägga mer tid på att utveckla affären istället för att ägna sig åt administration.

Prediktiva analyser

Samma resultat ser man inom planeringen. 

– Nu får vi kontinuerligt rekommendationer och prediktiva analyser som är en stor hjälp i vår utveckling och i vårt strategiarbete.

Och inom utgiftshanteringen har automatiseringen verkligen skapat stor glädje hos de anställda, som nu slipper sitta och manuellt gå igenom kreditkortsräkningar och hotellkvitton.

– Att använda det automatiska systemet för första gången var himmelskt, säger Samuel Witt, vice president, product managment på Oracle.

– Det känns som att jag tidigare har ägnat flera år av mitt liv åt att gå igenom utgiftsredovisningar, så det här var en fantastisk upplevelse. Stort tack till teamet som har gjort det här möjligt.

 

Mer från Oracle

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oracle och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?