1515
Annons

Debatt: Sverige behöver M+S-regering

DEBATT. Även om det politiska läget är låst står Sverige inför en rad utmaningar som måste bemötas. För att komma till rätta med problemen krävs det bästa av vad både högern och vänstern har att erbjuda, skriver ekonomen Sony Kapoor.

Sony Kapoor.
Sony Kapoor.Foto:Jason Alden

Läget är låst mellan högern och vänstern efter det svenska valet – inget av blocket kan uppnå någon majoritet. Vad som kommer att hända är osäkert, men vad som borde hända är glasklart.

För det första bör ingen regering bildas på grundval av Sverigedemokraternas stöd. För det andra är, hur obehagligt det än må kännas, en koalition mellan höger och vänster det enda förnuftiga alternativet. För det tredje måste denna koalition prioritera långsiktiga strukturella reformer. Bland dem finns bostadspolitiken, utbildning, sjukvård, integration och ökande ojämlikhet.

Sverige är inte det första – snarare det sista – landet i Norden som har upplevt att partier längst ut till höger ökar. Danmark var först med att ge efter när invandringskritiska Dansk Folkeparti lånade ut sitt stöd till en minoritetsregering 2001. Samma partikonstellation leder Danmark i dag, med skillnaden att stödet för Dansk Folkeparti har ökat från 12 procent till drygt 21. Samtidigt som stödet för statsminister Lars Løkke Rasmussens Venstre sjunkit från drygt 31 procent till 19,5, vilket har lett till den absurda situationen att regeringen bara har 53 av 179 mandat i parlamentet.

Dansk Folkeparti har på egen hand förvandlat Danmark till en drivbänk för antiinvandringslagar. Att kunna driva den dagordningen, samtidigt som partiet slipper ta ansvar eftersom de inte sitter i regeringen, har gjort att det har kunnat dubbla sitt väljarstöd. Det är inte en modell som Sverige borde ta efter.

I Norge är högerpopulistiska Fremskrittspartiet näst största parti i regeringen och innehar viktiga ministerposter som finansminister, justitieminister, oljeminister, migrationsminister och energiminister. Under partiets tid i regering har landet gått hårdare åt invandring, både juridiskt och verbalt. Det finns inga bevis på att regeringsansvaret har modererat partiets åsikter eller minskat deras väljarstöd.

De tre högerextrema nordiska partierna har olika rötter och ursprung, men Sverigedemokraterna, med sina nynazistiska rötter, är det parti som är mest obehagligt. Alla tre är i grunden protestpartier med liten förmåga att styra ett land. Med sin invandringskritiska retorik, motstånd mot EU och populistiska utgiftshöjningar har de lite att erbjuda i form av förnuftig politik, som krävs vid koalitionsbyggande.

Därför måste Sverige få en regering bestående av Socialdemokraterna och Moderaterna, med stöd av en eller två mindre partier. Det vore möjligt och önskvärt, om än svårgenomförbart och ointräffat ifredstid.

Vad kan då en sådan koalition uträtta? Fokus bör ligga på smala, men långtgående, strukturreformer inom de fem områden där de största utmaningarna finns. För att komma till rätta med problemen krävs det bästa av vad både högern och vänstern har att erbjuda. Att ge SD – som saknar realistiska lösningar på dessa utmaningar – inflytande skulle bara skapa fler problem.

Denna nya regering måste reformera den sårbara och dysfunktionella bostadsmarknaden – en av världens mest överhettade enligt IMF. En kombination av storskalig offentlig och privat nybyggnation, avreglering av hyresmarknaden, införande av fastighetsskatt, borttaget ränteavdrag och skarpare låneregleringar är den enda förnuftiga vägen framåt. Men då krävs att en djärv majoritetsregering står bakom den.

Regeringen måste också komma till rätta med de fallande skolresultaten – snarare än att debattera privata eller offentliga huvudmän. För att kunna åstadkomma det vore bättre incitament för lärare, större anslag till skolorna och ett utdelningstak förnuftiga reformer att genomföra. Att dessutom introducera ett program för livslångt lärande skulle kunna ge ett välbehövligt uppsving till Sveriges stagnerade produktivitetsutveckling.

Integrationen av nyanlända måste förbättras genom sänkt skatt på arbete, mer investeringar i utbildning och praktik, näringslivsnära lärlingsutbildningar och hårdare diskrimineringslagstiftning på arbetsmarknaden. Många av dessa insatser kan också med fördel användas för att erbjuda bättre möjligheter för andra generationens invandrare.

Sjukvårdssystemet fungerar fortfarande bra, men det börjar synas sprickor i fasaden. Endast ett grundligt moderniseringsarbete med syfte att göra vården mer jämlik när det gäller skillnader mellan privat och offentligt vård skulle förbereda systemet för de kommande demografiska utmaningarna. Man bör inte vara rädd för att dra lärdomar från andra länder och deras hälsosystem. Det gäller i högsta grad införande av ny teknik. Samtidigt måste man förbereda sig på att större sjukvårdsutgifter ändå kan komma att bli nödvändiga.

Sist men inte minst måste skattebördan förskjutas från löner och företagande till fastigheter, förmögenheter och miljöutsläpp. Det skulle ge ett välbehövligt uppsving för ekonomin och bemöta den ökande ojämlikheten.

Nu är det dags för Sverige att sätta landets utveckling före partihänsyn.

 

Sony Kapoor, makroekonom och vd för tankesmedjan Re-Define, tidigare arbetat som rådgivare till regeringar i Norge, Tyskland och Indien

Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Omstritt beslut om omval i Falun

Omvalet på söndag kan förändra hela maktbalansen i Faluns kommunfullmäktige.

Beslutet att hålla valet chockade många när det kom i februari. Inte minst de väljare och lokalpolitiker vars partier nu riskerar att förlora makten.

Foto:Ulf Palm/TT

”Luften gick först ur en och jag tänkte, nej, det får inte vara så. Men det var bara att ta tag i saken och nu är det in i kaklet en gång till”, säger Vanja Ottewall (M), som sitter i Faluns kommunfullmäktige efter septembervalet.

Omvalet i Falun på söndag hålls då en postsäck med röster försenades, hanterades fel, och sedan inte fick räknas.

De uteblivna rösterna påverkade inte riksdagsvalet eller regionvalet. Men 126 oräknade röster i kommunalvalet hade i teorin kunnat ge en annan politisk balans i kommunfullmäktige då det var väldigt snäv marginal som gav ett mandat till Moderaterna i stället för till Vänsterpartiet.

I september var valdeltagandet på 87 procent i Falun. I omvalet på söndag väntas ett betydligt lägre valdeltagande.

”Hamnar vi 20 procentenheter lägre (67 procent) skulle jag vara jättenöjd. Hamnar vi över det är det bara bonus”, säger valsamordnaren och kommunjuristen Ellen Gräfnings.

”Det är bara att hoppas att det är tillräckligt högt för att inte folk ska känna att det blir ett orättvist val”, tillägger hon.

Camilla Sparring (C), som inför omvalet är ordförande i Faluns omvårdnadsnämnd, tyckte att beskedet var tufft efter allt slit i det ordinarie valet och så tätt inpå EU-valet, som ska hållas om sju veckor.

Rösträkningen borde ha gått att lösa trots den felaktiga hanteringen, kanske hade det gått med hjälp av utländska rösträknare, enligt Sparring.

”Det här är ju en jätteapparat”, säger hon och påminner om att det inte bara är i Falun som det går att rösta utan i alla svenska kommuner och på svenska ambassader runt om i världen.

Hon tillägger att hon trots allt respekterar beslutet.

”Det är ju ett demokratiskt beslut som har fattats, så det är bara att bita i det sura äpplet och kavla upp ärmarna. Det blir som, det blir, som vi säger här i Dalarna”, säger Sparring.

För Faluns oppositionsråd Jonas Lennerthson (S) var beslutet om omvalet samtidigt mycket välkommet. Han hoppas nu på en ny mandatfördelning som gör att han kan peta moderaten Mats Dahlberg från posten som kommunalråd.

”Det här är andra chansen för oss, så är det”, säger han.

Enligt Lennerthson hade det troligen räckt med ett mandat till de rödgröna i stället för till allianspartierna för att stoppa dagens minoritetsstyre i Falun.

”Då hade C troligen varit mer intresserade av att sy ihop en uppgörelse med oss, tror jag”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera