1515

Debatt: Ge inte V inflytande

DEBATT. Många i näringslivet tycker att Vänsterpartiet är ett hot mot företagandet i Sverige. Alliansen borde klart deklarera att man inte accepterar att Vänstern räknas in i det rödgröna blocket, om inte Stefan Löfven ger ett annat besked innan valdagen, skriver Rune Andersson, industriprofil och grundare av Mellby Gård.

Rune Andersson.
Rune Andersson.Foto:Oskar Omne

Vi är nu i toppen av en högkonjunktur som i kombination med en orimligt svag kronkurs (beroende på minusräntan) gör att de flesta upplever att det går väldigt bra för Sverige i allmänhet och dess exportindustri i synnerhet. Men efter sol kommer regn.

Det är nu som många reformer måste påbörjas innan lågkonjunkturen kommer. Det gäller bostadspolitik, skatter, integration och mycket annat. Det blir då avgörande att landet får en regering som inser att en politik för arbete och företagande är grunden för att staten ska få in alla skatteintäkter till välfärden, försvaret med mera.

Den bästa garantin för detta är en alliansregering. Många av oss är modstulna efter fyra år av vänsterpolitik. Vänsterpartiet har pressat Socialdemokraterna till att anse att vinst är stöld och till att vilja förbjuda privata välfärdsbolag.

Vad skulle nästa steg bli om Vänstern har fortsatt inflytande? Alla företag som levererar till skattefinansierad verksamhet (bemanning, utrustning, byggnation och så vidare) försöker ju skapa vinster på skattepengar och eftersom vinst är stöld enligt Socialdemokraterna och Vänsterpartiet borde de enligt deras logik också de utsättas för vinststopp.

Vänsterpartiet har också drivit på och fått igenom många skattehöjningar på företagandet. Nu föreslår Vänsterpartiet höga kapitalskatter och Socialdemokraterna har hakat på (än så länge oklart hur mycket). Förra gången – på 1970- och 1980-talet – när vi hade höga kapitalskatter drev det mängder av företag och företagare ur landet inklusive Kamprad och Rausing.

Vänsterpartiet anser ju att jämlikhet är det övergripande målet trots att alla då blir fattigare som i gamla Östblocket, Venezuela, Kuba och så vidare. Därför är det extremt viktigt att alliansen klargör att på samma sätt som man inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna, ej heller avser delta i några blocköverskridande överenskommelser där Vänsterpartiet ingår i regeringsunderlaget eller som stödparti.

Man bör klargöra att Vänstern är ett stort hot mot Sveriges utveckling och ännu farligare än SD för den ekonomiska politiken – alltså ingen ny Decemberöverenskommelse. En rimlig slutsats av detta borde också vara att alliansen klart deklarerar att man inte accepterar att Vänstern räknas in i det rödgröna blocket, om inte Stefan Löfven ger ett annat besked innan valdagen till exempel att Vänstern skulle ingå i en framtida rödgrön regering. Det borde därför annonseras innan söndag att om alliansen blir större än S och MP så kämpar man in i kaklet för en alliansregering.

Skulle en sådan fällas av de rödgröna och SD får väl de ta ansvaret eller att man då utlyser nyval. Ett sådant klargörande från alliansen skulle ta bort den rädsla som kan finnas hos många borgerliga väljare att en ny Decemberöverenskommelse riskerar att komma på plats och att man därför röstar på SD som anses betydligt mindre farligt än Vänstern i den ekonomiska politiken.

Då skulle vi borgerliga väljare bättre förstå att det är bara genom en starkare allians som vi kan förhindra att extrempartier till höger och vänster kan styra Sverige. Socialdemokraterna har tydligen inga problem att samarbeta med Vänsterpartiet. Det har de med önskvärd tydlighet nu visat under fyra år. Trots det fördömer man alliansen om den skulle ta stöd av Sverigedemokraterna. Denna snedvridning av diskussionen bör inte accepteras av alliansen.

Glöm heller inte att både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vill lämna EU. Vänsterfalangen inom Socialdemokraterna – som fått förnyad kraft genom samarbetet med Vänsterpartiet – är inte heller helt pålitlig i EU-frågan. Det vet vi från EU-valet för drygt 20 år sedan.

Alliansen bör alltså klargöra att Vänsterpartiet är ett minst lika stort hot mot Sveriges framtid som Sverigedemokraterna. Jag hoppas att alla allianspartier kan ge oss detta klargörande besked innan söndag så att vi alla med glädje och hopp tar oss till valurnorna och röstar på något alliansparti för att därmed få en så handlingskraftig regering som möjligt. Det kan vara avgörande för landets ekonomiska framtid.

 

Rune Andersson, grundare, Mellby Gård, som bland annat är största ägare i Academedia ACAD -1,61% Dagens utveckling


Innehåll från TeliaAnnons

Svenska företag samlar tekniken: ”Sparar tid och kostnader”

Jagar du olika supportdeskar och hanterar flera avtal och fakturor för it och uppkoppling?

Majoriteten av svenska företag som kommit långt i sin digitalisering väljer att istället samla all teknik hos en leverantör, visar en ny undersökning.

– Att slippa tidsödande administration och minskade kostnader är två viktiga vinster, säger Daniel Stark, chef för strategi och affärsutveckling på Telia.

Samla all it och kommunikation – här kan du boka kostnadsfri rådgivning 

Att ha fyra-fem leverantörer för företagets it, uppkoppling och telefoni är inte ovanligt.

– Traditionellt finns en uppdelning mellan it- och kommunikationstjänster. När tekniken utvecklas snabbt är det också lätt att anlita nya leverantörer ”av bara farten” när man behöver investera, säger Daniel Stark, chef för strategi och affärsutveckling på Telia, och fortsätter:

– Men det blir många kontaktpersoner, fakturor och avtal att hålla reda på – och ibland tjänster och produkter som inte kompletterar varandra optimalt.

Tekniktrassel blir chefens ansvar

När något krånglar vet du kanske inte ens vilken support du ska kontakta. Är det datorn, uppkopplingen eller internetaccessen som felar?

– Att bli runtslussad stjäl tid och skapar frustration. Med flera leverantörer som inte pratar med varandra finns en risk att teknikproblem hamnar mellan stolarna – och landar i chefens knä, särskilt på ett mindre företag, säger Daniel Stark.

4 av 10 företag har en teknikpartner

Men nu tänker många om. Att samla merparten av it- och kommunikationslösningarna hos en leverantör är en växande trend bland svenska företag. 43 procent har valt en sådan helhetslösning – och ytterligare 23 procent svarar att de inte har gjort det än, men är intresserade. Det visar den nya rapporten Telias digitala index 2021 som varje år tar tempen på den digitala mognaden hos svenska företag.

Daniel Stark, chef för strategi och affärsutveckling på Telia.
Daniel Stark, chef för strategi och affärsutveckling på Telia.

– Tendensen är tydligast bland högdigitala företag där 6 av 10 samlat tekniken, och hos större företag med mer än 50 medarbetare där över hälften gjort detsamma. Större företag är generellt mer digitalt mogna, säger Daniel Stark.

Men även många små företag med upp till nio anställda är på väg mot en sådan lösning. Över hälften har antingen redan samlat det mesta hos en leverantör eller är intresserade av att göra det, visar undersökningen.

Stora vinster för små företag

Inte minst mindre företag har mycket att vinna, enligt Daniel Stark.

– Tekniken blir alltmer komplex och det är svårt att ha expertis inhouse. En extern partner kan hjälpa er med en smart helhetslösning som gör ert arbete smidigare och mer effektivt och utvecklar företagets affär. I ett mindre företag kan det också bli extra kännbart om administrationen för all teknik blir en tidstjuv.

I rapporten Telias digitala index lyfter företagen fram flera fördelar med att samla tekniken hos en partner. Här är de fem viktigaste:

* mindre administration

* lägre totalkostnad

* enkelt att ha en leverantör att vända sig till vid frågor och problem

* en partner att bygga relation och utvecklas med

* tryggare och mer effektivt – leverantören har ett helhetsansvar.

Daniel Stark:

– Har du flera leverantörer drar kostnaderna ofta iväg och blir svårare att hålla koll på. Det kan också bli kostsamt i form av nedlagd arbetstid på administration.

Löser akuta teknikproblem – och utvecklar företaget

Att ha en partner att vända sig till tror Daniel Stark är uppskattat både på kort och lång sikt.

– Dels för att lösa akuta problem i vardagen – oavsett fråga eller problem vet du vart du ska vända dig. Och dels för att utvecklas digitalt i det långa loppet. Idag finns väldigt många tjänster och produkter att välja bland. Med en partner, som lärt känna företaget, kan du få vägledning, tips och råd.

Samla all it och kommunikation – här kan du boka kostnadsfri rådgivning 

Mer från Telia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?