1515
Annons

Debatt: Ge inte V inflytande

DEBATT. Många i näringslivet tycker att Vänsterpartiet är ett hot mot företagandet i Sverige. Alliansen borde klart deklarera att man inte accepterar att Vänstern räknas in i det rödgröna blocket, om inte Stefan Löfven ger ett annat besked innan valdagen, skriver Rune Andersson, industriprofil och grundare av Mellby Gård.

Rune Andersson.
Rune Andersson.Foto:Oskar Omne

Vi är nu i toppen av en högkonjunktur som i kombination med en orimligt svag kronkurs (beroende på minusräntan) gör att de flesta upplever att det går väldigt bra för Sverige i allmänhet och dess exportindustri i synnerhet. Men efter sol kommer regn.

Det är nu som många reformer måste påbörjas innan lågkonjunkturen kommer. Det gäller bostadspolitik, skatter, integration och mycket annat. Det blir då avgörande att landet får en regering som inser att en politik för arbete och företagande är grunden för att staten ska få in alla skatteintäkter till välfärden, försvaret med mera.

Den bästa garantin för detta är en alliansregering. Många av oss är modstulna efter fyra år av vänsterpolitik. Vänsterpartiet har pressat Socialdemokraterna till att anse att vinst är stöld och till att vilja förbjuda privata välfärdsbolag.

Vad skulle nästa steg bli om Vänstern har fortsatt inflytande? Alla företag som levererar till skattefinansierad verksamhet (bemanning, utrustning, byggnation och så vidare) försöker ju skapa vinster på skattepengar och eftersom vinst är stöld enligt Socialdemokraterna och Vänsterpartiet borde de enligt deras logik också de utsättas för vinststopp.

Vänsterpartiet har också drivit på och fått igenom många skattehöjningar på företagandet. Nu föreslår Vänsterpartiet höga kapitalskatter och Socialdemokraterna har hakat på (än så länge oklart hur mycket). Förra gången – på 1970- och 1980-talet – när vi hade höga kapitalskatter drev det mängder av företag och företagare ur landet inklusive Kamprad och Rausing.

Vänsterpartiet anser ju att jämlikhet är det övergripande målet trots att alla då blir fattigare som i gamla Östblocket, Venezuela, Kuba och så vidare. Därför är det extremt viktigt att alliansen klargör att på samma sätt som man inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna, ej heller avser delta i några blocköverskridande överenskommelser där Vänsterpartiet ingår i regeringsunderlaget eller som stödparti.

Man bör klargöra att Vänstern är ett stort hot mot Sveriges utveckling och ännu farligare än SD för den ekonomiska politiken – alltså ingen ny Decemberöverenskommelse. En rimlig slutsats av detta borde också vara att alliansen klart deklarerar att man inte accepterar att Vänstern räknas in i det rödgröna blocket, om inte Stefan Löfven ger ett annat besked innan valdagen till exempel att Vänstern skulle ingå i en framtida rödgrön regering. Det borde därför annonseras innan söndag att om alliansen blir större än S och MP så kämpar man in i kaklet för en alliansregering.

Skulle en sådan fällas av de rödgröna och SD får väl de ta ansvaret eller att man då utlyser nyval. Ett sådant klargörande från alliansen skulle ta bort den rädsla som kan finnas hos många borgerliga väljare att en ny Decemberöverenskommelse riskerar att komma på plats och att man därför röstar på SD som anses betydligt mindre farligt än Vänstern i den ekonomiska politiken.

Då skulle vi borgerliga väljare bättre förstå att det är bara genom en starkare allians som vi kan förhindra att extrempartier till höger och vänster kan styra Sverige. Socialdemokraterna har tydligen inga problem att samarbeta med Vänsterpartiet. Det har de med önskvärd tydlighet nu visat under fyra år. Trots det fördömer man alliansen om den skulle ta stöd av Sverigedemokraterna. Denna snedvridning av diskussionen bör inte accepteras av alliansen.

Glöm heller inte att både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vill lämna EU. Vänsterfalangen inom Socialdemokraterna – som fått förnyad kraft genom samarbetet med Vänsterpartiet – är inte heller helt pålitlig i EU-frågan. Det vet vi från EU-valet för drygt 20 år sedan.

Alliansen bör alltså klargöra att Vänsterpartiet är ett minst lika stort hot mot Sveriges framtid som Sverigedemokraterna. Jag hoppas att alla allianspartier kan ge oss detta klargörande besked innan söndag så att vi alla med glädje och hopp tar oss till valurnorna och röstar på något alliansparti för att därmed få en så handlingskraftig regering som möjligt. Det kan vara avgörande för landets ekonomiska framtid.

 

Rune Andersson, grundare, Mellby Gård, som bland annat är största ägare i Academedia ACAD -4,96% Dagens utveckling

Omstritt beslut om omval i Falun

Omvalet på söndag kan förändra hela maktbalansen i Faluns kommunfullmäktige.

Beslutet att hålla valet chockade många när det kom i februari. Inte minst de väljare och lokalpolitiker vars partier nu riskerar att förlora makten.

Foto:Ulf Palm/TT

”Luften gick först ur en och jag tänkte, nej, det får inte vara så. Men det var bara att ta tag i saken och nu är det in i kaklet en gång till”, säger Vanja Ottewall (M), som sitter i Faluns kommunfullmäktige efter septembervalet.

Omvalet i Falun på söndag hålls då en postsäck med röster försenades, hanterades fel, och sedan inte fick räknas.

De uteblivna rösterna påverkade inte riksdagsvalet eller regionvalet. Men 126 oräknade röster i kommunalvalet hade i teorin kunnat ge en annan politisk balans i kommunfullmäktige då det var väldigt snäv marginal som gav ett mandat till Moderaterna i stället för till Vänsterpartiet.

I september var valdeltagandet på 87 procent i Falun. I omvalet på söndag väntas ett betydligt lägre valdeltagande.

”Hamnar vi 20 procentenheter lägre (67 procent) skulle jag vara jättenöjd. Hamnar vi över det är det bara bonus”, säger valsamordnaren och kommunjuristen Ellen Gräfnings.

”Det är bara att hoppas att det är tillräckligt högt för att inte folk ska känna att det blir ett orättvist val”, tillägger hon.

Camilla Sparring (C), som inför omvalet är ordförande i Faluns omvårdnadsnämnd, tyckte att beskedet var tufft efter allt slit i det ordinarie valet och så tätt inpå EU-valet, som ska hållas om sju veckor.

Rösträkningen borde ha gått att lösa trots den felaktiga hanteringen, kanske hade det gått med hjälp av utländska rösträknare, enligt Sparring.

”Det här är ju en jätteapparat”, säger hon och påminner om att det inte bara är i Falun som det går att rösta utan i alla svenska kommuner och på svenska ambassader runt om i världen.

Hon tillägger att hon trots allt respekterar beslutet.

”Det är ju ett demokratiskt beslut som har fattats, så det är bara att bita i det sura äpplet och kavla upp ärmarna. Det blir som, det blir, som vi säger här i Dalarna”, säger Sparring.

För Faluns oppositionsråd Jonas Lennerthson (S) var beslutet om omvalet samtidigt mycket välkommet. Han hoppas nu på en ny mandatfördelning som gör att han kan peta moderaten Mats Dahlberg från posten som kommunalråd.

”Det här är andra chansen för oss, så är det”, säger han.

Enligt Lennerthson hade det troligen räckt med ett mandat till de rödgröna i stället för till allianspartierna för att stoppa dagens minoritetsstyre i Falun.

”Då hade C troligen varit mer intresserade av att sy ihop en uppgörelse med oss, tror jag”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera