1515

Debatt: Storbankerna lever farligt

DEBATT. Storbankerna har varit i blåsväder den sista tiden och kundnöjdheten är låg. I dag tjänar bankerna i snitt 10 000 kronor om året per svensk. Det är inte tack vare en oslagbar service och tjänster i absolut framkant, skriver Klarnas medgrundare och vd Sebastian Siemiatkowski.

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.Foto:Jesper Frisk

Nyligen presenterade Svensk Kvalitetsindex (SKI) sin årliga rapport om kundnöjdheten bland svenska bankkunder. Resultatet borde få varenda bankchef att svettas, för i takt med att valmöjligheterna ökar kommer kundernas förtroende att få helt annan betydelse än tidigare.

SKI beskriver resultatet som ett “positivt trendbrott” eftersom kundnöjdheten tagit ett kliv uppåt sedan förra året och är tillbaka till ungefär samma nivå som 2016, men ett nyktrare sätt att se på saken är att de tre senaste årens resultat är de sämsta sedan 1998.

Jag har hört många förklaringar till varför bankerna brottas med att hålla kunderna nöjda, och jag vet inte vilken av dem som är mest korrekt. Men en sak vet jag med säkerhet.

I dag tjänar bankerna i snitt 10 000 kronor om året per svensk. Det är inte tack vare en oslagbar service och tjänster i absolut framkant. Tvärtom har Sveriges, och för all del världens, ledande banker länge lutat sig tillbaka, trygga i vetskapen om att medborgarna varken vill ha pengar under madrassen eller kan köpa sin bostad utan dyra lån.

Och vem kan egentligen klandra bankerna, att sitta still i båten samtidigt som pengarna sköljer över en är en verklighet som är få företagare förunnad.

För ungefär ett år sedan beviljades även Klarna banklicens, och det var förstås en milstolpe som vi firade. Men efter de senaste veckornas avslöjanden om skandaler har storbankerna snart tömt sitt förtroendekonto helt, och epitetet “bank” som en gång i tiden associerades med en trygg samhällsinstitution har snarare fått en skurkstämpel.

Det oroar mig, och det borde oroa storbankerna. För vad är det egentligen den här branschen har kvar att erbjuda utan förtroende?

Har man som oss endast varit verksamma i 13 år behöver man jobba hårt för att fylla på förtroendekontot. Har man som de svenska storbankerna varit verksamma i 150 år behöver man uppenbarligen påminnas om att förtroendekontot snart är tömt. För alla branschens aktörer bidrar till att skapa den samlade bilden, och den bilden kommer antingen främja eller skada oss oavsett om man är en traditionell storbank eller en digital utmanare.

Tyvärr varierar förtroendet även för Klarna. I början av oktober rapporterades det i medier om kunder som efter köp med Klarna inte uppfattat att fakturan skickas till mejlen och i september inkom flera klagomål till Konsumentverket. Det är inte överraskande att det bland miljontals transaktioner återfinns både nöjda och missnöjda kunder, men det är inte en tillfredsställande slutsats.

Framtiden får utvisa vilka aktörer som på allvar tänker bidra till en förändring, med det är min absoluta övertygelse att kunderna och samhället kommer straffa de banker som är tillfreds med dagens situation.

För medan storbankerna har varit upptagna med att räkna vinstpengar har nya aktörer ostört kunnat placera en trojansk häst mitt i samhället, innehållandes finansiella produkter och tjänster som utmanar gamla strukturer. Den bankchef som inte låter sig skrämmas av det kan addera de stora amerikanska techbolagen till ekvationen – spekulationer om deras framtidsplaner inom bankindustrin blir alltmer frekventa.

Oavsett om det är ökad konkurrens eller en ärlig sjukdomsinsikt som till slut får branschen att accelerera sin förändring så kommer det gynna alla aktörer. Fortsätter branschen i stället förlita sig på historia, tradition och en aldrig sinande kundtillströmning är det många banker som går en mörk framtid till mötes.

Förbrukat förtroende och arrogans är ingen optimal kombination, inte ens om man är 150 år.

Ps. Intervjuerna som SKI:s rapport bygger på genomfördes mellan den 7 augusti och den 12 september. Det vill säga innan den senaste månadens skriverier om Danske Bank DANSKE +0,38% Dagens utveckling , Handelsbanken SHB A -0,41% Dagens utveckling , Nordea NDA SE -0,95% Dagens utveckling , Swedbank SWED A +0,16% Dagens utveckling och SEB SEB A -1,27% Dagens utveckling . Ds.

 

Sebastian Siemiatkowski, vd och medgrundare av Klarna


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?