1515

Debatt: Startpunkten för en ny svensk basindustri

DEBATT. I dag sätts spaden i marken för att påbörja byggnationen av Northvolts forsknings- och utvecklingsanläggning för litiumjonbatterier i Västerås och det är en stor dag för Sverige och Europa, skriver näringsminister Mikael Damberg och Anders Teljebäck, kommunstyrelsens ordförande Västerås.

KRAFT. Anders Teljebäck från Västerås, Peter Carlsson, Northvolts vd, Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, och Lorents Burman från Skellefteå, vid höstens pressträff om Northvolts batterifabrik.
KRAFT. Anders Teljebäck från Västerås, Peter Carlsson, Northvolts vd, Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, och Lorents Burman från Skellefteå, vid höstens pressträff om Northvolts batterifabrik.Foto:Anders Wiklund/TT

Sverige är en industrination där industrin skapar över en miljon jobb i hela landet och står för 75 procent av Sveriges export. Industrins innovationskraft är också en förutsättning för att vi som samhälle ska klara de stora utmaningar som vi nu står inför, inte minst när det gäller att hantera klimatförändringarna. Därför jobbar vi både lokalt och nationellt mycket intensivt för att skapa de bästa möjliga förutsättningar för nya industriinvesteringar i Sverige. 

Redan förra våren kom flera glädjande exempel på att Sverige är ett attraktivt investeringsland när Amazon Web Services valde att göra mycket stora investeringar i datacenterkapacitet i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. 

Northvolt Labs etablering i Västerås är ännu ett sådant exempel och innebär en startpunkt för en ny svensk basindustri. Etableringen är också ännu ett steg på vägen mot en av de största industriinvesteringarna i Sverige någonsin, etableringen av Europas största batterifabrik, i Skellefteå. Testanläggningen innebär också hopp för Europa i kampen om den storskaliga batteritillverkningen i världen.

Northvolt Labs etablering i Västerås är ett styrkebesked för Sverige som industrination och ännu en i raden av stora industriinvesteringar som skett i Sverige under de senaste åren. Faktum är att industrin aldrig någonsin tidigare, under de åttio år som SCB mätt detta, investerat så mycket i Sverige som under 2017. 

Testanläggningen i Västerås är nyckeln för att möjliggöra en europeisk försörjningskedja för batteritillverkning som kan bana väg för elektrifieringen av bland annat bilindustrin. Detta ger i sin tur bättre förutsättningar för övergången från fossila bränslen till förnybar energi i samhället i stort. 

De allra flesta bedömare spår en snabbt växande efterfrågan på litiumjonbatterier och enbart i Europa pekar beräkningar på att efterfrågan kommer att växa med 4 300 procent fram till och med 2025. Det betyder att Europa behöver upp till åtta fabriker av samma storlek som den Northvolt planerar i Skellefteå. Om Northvolts planer går i lås med en ny testanläggning på plats 2019 i Västerås och en fabrik för storskalig batteriproduktion i drift i Skellefteå 2023 så ger det Sverige och svenska företag en mycket stark marknadsposition och ännu bättre möjligheter att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. 

Den svenska elmixen med en mycket stor andel förnybar el innebär att koldioxidavtrycken för storskalig batteriproduktion kan halveras jämfört med i Asien, där 80 procent av produktionen sker idag. Tillsammans med en framstående verkstads- och kraftindustri och de tillgångar som finns i svensk berggrund finns det därmed goda förutsättningar för en såväl globalt konkurrenskraftig som hållbar produktion av battericeller och batterier i Sverige,

ASEA ledde elektrifieringen av det industriella Europa från Västerås och nu bygger Northvolt vidare på detta arv när man blir ytterligare en aktör i ett av världens ledande kluster för kraft och automation.

I Västerås, inom en radie av drygt två kilometer, samlas idag kompetens från hela världen för att utveckla alltifrån elektrifierade tåg, tunga fordon, lastbilar och fartyg till industriarbetsplatser, fastigheter och infrastruktur för smarta elnät- och laddstationer.

Industrins utveckling och konkurrenskraft är helt avgörande för jobben i hela Sverige och för vår gemensamma välfärd. Idag är vi stolta över att få närvara när flera av svensk industris viktigaste utmaningar adresseras i ett och samma spadtag. En startpunkt för en ny basindustri med global konkurrenskraft. 

Anders Teljebäck, kommunstyrelsens ordförande (S), Västerås stad
Mikael Damberg, närings- och innovationsminister (S)


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?