Under lång till var svenskarnas inställning till Nato stabil, men splittrad. Fram till 2013 var de som ansåg att Sverige inte skulle söka medlemskap i Nato betydligt fler än de som ansåg att Sverige borde ansöka om medlemskap enligt SOM-institutets mätningar. I samband med Rysslands annektering av Krim ökade andelen som var positiva till Nato. Men opinionen var ändå fortsatt splittrad med flera tveksamma.
Under lång tid har frågan om försvarspolitik och Nato har befunnit sig ganska långt ned på väljarnas agenda. Andra frågor som skola, vård, omsorg, klimat och miljö och, på senare år, även invandring samt lag och ordning har uppfattats som viktigare. Samtidigt har den försvarspolitiska debatten präglats av partipolitisk enighet om att det svenska försvaret behöver ökade resurser. Svenskarnas förtroende för försvaret ökar en aning och det förefaller vara i en positiv långtidstrend. Inställningen till återinförandet av värnplikt är positiv bland allmänheten.
Sedan Rysslands ökade aggression i vårt närområde som medförde att trupper skickades till Gotland, och i synnerhet efter invasionen av Ukraina har vi sett en snabb omsvängning av opinionen. Det är nu enligt Demoskops senaste mätning 57 procent som är för ett svenskt medlemskap i Nato, medan 21 procent är emot och 22 procent är tveksamma.
För att förstå mer om hur väljaropinionen utvecklas frågade vi på Demoskop ”Har din inställning till Nato förändrats sedan Rysslands invasion av Ukraina”. 52 procent svarar att de blivit mer positiva, 3 procent att det blivit mer negativa och 12 procent att de blivit mer osäkra. Om vi istället sorterar svaren efter inställning till Nato-medlemskap framskymtar en bild som visar att de som är positiva till ett svenskt Nato-medlemskap har stärkts i sin uppfattning, medan 26 procent bland de som är negativa till ett Nato-medlemskap har blivit mer osäkra. Bland de som är osäkra till ett Nato-medlemskap har 52 procent blivit mer positiva. Det finns alltså en rörelse från att vara negativ, till att sedan bli osäker för att sedan bli positiv till Nato.
Diskussionen kring för- och nackdelar med ett medlemskap har varit livlig och argumenten har fäst olika bland svenskarna beroende på vilken grundinställning man har.
Demoskop undersökte vilka de främsta anledningarna för ett medlemskap är. Oavsett vad man tycker i själva frågan om medlemskap är den främsta anledning för ett svenskt Nato-medlemskap att vi inte kan försvara oss själva. Bland de som tycker att Sverige ska vara medlem i Nato är det en överväldigande majoritet som tycker så (78 procent), även bland de som är tveksamma är det två tredjedelar som håller med (67 procent) och bland de som är emot är det ändå var fjärde (23 procent) som instämmer.
Andra argument för ett medlemskap bland de som är positiva till ett svenskt medlemskap i Nato att det skulle göra Östersjön till en lugnare zon (57 procent) och att Nato skulle ha en avskräckande effekt (54 procent). Att Sverige hör samman med Nato-länderna är inte ett lika starkt argument (37 procent).
Om man vänder på frågan och istället ber om främsta anledningarna emot ett medlemskap varierar argumenten mer. Bland de som är emot ett medlemskap är det främsta argumentet att alliansfriheten har tjänat oss väl (70 procent) och det är också det främsta argumentet bland de som är tveksamma (56 procent). Men bland de som är för ett medlemskap i Nato är det främsta argumentet emot att bli medlem att ett svenskt medlemskap skulle provocera Ryssland (30 procent).
Argumentet att det skulle provocera Ryssland instämmer många Nato-motståndarna i – hela 56 procent. Flera menar också att det inte finns något hot mot Sverige (33 procent) eller att rysk aggression nästan bara riktar sig mot forna Sovjetstater (21 procent) samt att vi skulle tvingas strida för andra (18 procent).
Rysslands invasion av Ukraina har alltså inneburit ett snabbt skifte mot en mer positiv inställning till Nato. I dag finns motståndarna framför allt inom Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Sverigedemokratiska och Socialdemokratiska väljare har under våren rört sig i en mer positiv inställning till Nato. Vilket går väl hand i hand med hur partierna omprövat sin inställning. Frågan om Nato-medlemskap förändrar vårt förhållande till omvärlden. När opinionen skiftar i en mer positiv inriktning snabbt och alltmer pekar mot ett svenskt Nato-medlemskap bör man komma ihåg att det är en fortsatt kommunikativ utmaning för de styrande att tala om varför det är motiverat till de som är emot Nato och de som är osäkra.
Karin Nelsson
Vd Demoskop