Annons

Debatt: Skumt spel i kulisserna när Stockholm ska få bukt med sparkcyklarna

Eländet med elsparkcyklar fortsätter trots Stockholm stads försök att minska antalet på gatorna. Men håller det på att skapas en oligopol-liknande situation? Det frågar sig företrädare för partiet Medborgerlig samling. 

Foto:Annika Byrde

Igen! 

Ännu en elsparkcykel som ligger slängd över trottoaren och utgör en fara för allmänheten!

Elsparkcyklar har återkommande varit ett irritationsmoment för stockholmare. Stockholm stads grönblåa styre har inte tagit invånarnas klagomål på allvar och i stort låtit elsparkcykelbolagen hållas. Ända tills nu.

Nu förefaller de styrande i Stockholms stadshus ha satt ned foten. I syfte att minska antalet elsparkcyklar i staden har de bestämt sig för att begränsa antalet bolag med tillstånd för att hyra ut elsparkcyklar till tre.

Här börjar konstigheterna. Urvalsprocessen har inletts, men bolagen har fått knapphändig information om hur den ska gå till. Trafikborgarrådet har bedyrat att det är ett tjänstemannabeslut. Men Svenska Dagbladet har rapporterat om hur politiska tjänstemän utövat påtryckningar på stadens tjänstemän bakom ryggen på trafiknämnden. Stadens styre valde, efter att hemliga påtryckningar avslöjats, att meddela att man ändrar förfarandet och avser nu ta upp ärendet för behandling i trafiknämnden.

Oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) liksom vice ordförande i trafiknämnden Rikard Warlenius (V) menar att förfarandet varit anmärkningsvärt. Jan Valeskog hävdade att det grönblåa styrets förfarande möjligtvis strider mot Kommunallagen. Inte nog med det. På ett av elsparkcykelbolagen har en moderat politiker anställts i ledande position. Inte vilken moderat som helst heller. Utan en person i Moderaternas nomineringskommitté med avgörande inflytande över vilka kandidater som ska få stå på partiets valsedel till Stockholms stad.

Att Stockholmsmoderater ser mellan fingrarna med olämpligheter har vi sett flera exempel på. I Region Stockholm har oberoende utredningar kommit fram till att Irene Svenonius var jävig då hon blockerade en granskning av sin makes ansvar i miljardrullningen på NKS. Maken var upphandlingschef i regionen. Han valde sedermera att avgå från sin tjänst. Svenonius lärde sig av sitt misstag och anmälde i förväg jäv när regionen skulle fatta beslut om att sälja Bromma Sjukhus till ett bolag där partikollegor, i form av Filippa Reinfeldt, sitter i ledningen. Då tog moderatkollegan Kristoffer Tamsons över klubban och beslutet drevs igenom.

Stockholms stad avser nu begränsa antalet elsparkcykelbolag verksamma i staden till tre. Det innebär i praktiken att de bolag som väljs ut erbjuds att göra affär i skydd av inträdesbarriärer för konkurrenter. En slags politikerskapad oligopolsituation.

När bolag av politiker erbjuds möjlighet att verka på en marknad med ingen eller begränsad konkurrens, så kapitaliserar bolagen på begränsningar i näringslivets frihet. För att komma i åtnjutande av sådana förmåner existerar det naturligtvis en betalningsvilja hos bolagen. Det normala i sådana situationer är att rättigheterna till marknaden auktioneras ut. Det har vi sett exempel på när till exempel frekvensband sålts till mobiltelefonoperatörer.

Auktionsförfaranden kan sägas vara en omvänd motsvarighet till offentlig upphandling, en slags offentlig utförsäljning. Det är ett transparent förfarande där intresserade fritt kan bjuda vad de anser det värt. De som uppfyller kraven och som bjudit bäst är de som erhåller de auktionerade rättigheterna. Förfarandet garanterar öppenhet och likabehandling och säkerställer att politiker inte skänker bort värdefulla rättigheter.

Nu ska staden dela ut rättigheter att hyra ut elsparkcyklar på stadens mark. Då väljer stadens politiska styre med Moderaterna i spetsen att i smyg försöka påverka tjänstemännens beslutsfattande. Politikerna försökte skicka fram stadens tjänstemän, men tvingades backa när det fula spelet bakom draperiet avslöjats av media. I bakgrunden skymtar vi ledande moderater som kan komma att gynnas av politikernas beslut.

Stockholmsmoderaternas agerande har tidigare visat sig klandervärt. Nu har de återigen blivit ertappade med fingrarna i syltburken. Att gynna partikamrater på medborgarnas bekostnad förefaller sitta djupt i väggarna hos Moderaterna.

Vi föreslår ett auktioneringsförfarande som ger alla leverantörer samma möjligheter, oavsett partibok. Det vore det bästa både för trafikanterna och skattebetalarna i Stockholms stad.

 

Mikael Flink

IT-konsult och ordförande i MED (Medborgerlig Samling) Stockholm

Fredrik Wilkens

Egenföretagare och ledamot i MED (Medborgerlig Samling) Stockholm

 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera