Annons

Debatt: Skånsk ost är också svensk

DEBATT. Präst, Herrgård och Grevé. Sveriges mest kända ostvarumärken har hittills tillverkats av mjölk från hela landet. Risken är nu att Arla kommer att kunna utestänga Skånemejerier från att tillverka dessa ostar och därmed skånska bönder från att leverera mjölk till tillverkningen, varnar tre företrädare för Skånemejerier.

OSTADIGT. Skånemejerier kommer att stoppas från att tillverka bland annat Grevéost, misstänker Conny Fagerström, Anders Nilsson och Mats Palm.
OSTADIGT. Skånemejerier kommer att stoppas från att tillverka bland annat Grevéost, misstänker Conny Fagerström, Anders Nilsson och Mats Palm.Bild:Maja Suslin

Om några år kan det bara vara Arla som får sälja de klassiska svenska ostarna Präst, Herrgård och Grevé. Det är den uppenbara risken när Arla nu försöker tränga ut sin största konkurrent från ostmarknaden. Arla är redan den klart dominerande aktören på den svenska hårdostmarknaden, med en marknadsandel på 49 procent. Nu vill man förhindra huvudkonkurrenten Skånemejerier från att tillverka några av Sveriges mest älskade ostar.

Vi skånska och sydsvenska mjölkbönder vänder oss kraftigt emot Arlas monopolsträvanden. Att Arlas försök att ytterligare öka sin dominans på den svenska ostmarknaden hittills har passerat obemärkt utanför branschpressen beror på att man använder en mycket utstuderad metod för att i praktiken stänga ute sin största konkurrent från marknaden.

Svensk Mjölk AB äger och förvaltar de tre ostvarumärkena Präst, Herrgård och Grevé, och ska arbeta för att främja mjölkproduktionen i Sverige. Svensk Mjölk AB ägs i sin tur av Svensk Mjölk ek.för. vars medlemmar är Arla Foods amba, Norrmejerier ek.för, Falköpings Mejeri ek.för, Gäsene Mejeri ek.för. och Skånemejerier ek.för.

Nu är avsikten att överlåta rättigheterna till ett nyetablerat konsortium, med motivet att därmed bättre kunna förvalta dem. Problemet är dock att detta konsortium helt kommer att kontrolleras av Arla men alla berörda bolag tillåts delta – utom Skånemejerier ek.för.

I övrigt är förutsättningarna att förvalta de klassiska svenska ostarna Präst, Herrgård och Grevé desamma som i dag – i konsortiet kommer det att finnas samma resurser och samma förutsättningar som det finns i dagsläget i Svensk Mjölk. Det enda syftet med den förändring som nu föreslås är därför uppenbar – nämligen att säkerställa att Arla slipper sin största konkurrent. Skulle detta ske ökar alltså Arlas marknadsdominans ytterligare. Arla tillverkar redan merparten av Sveriges mest sålda hårdost, Hushållsost, även om den huvudsakligen tillverkas i Danmark.

Redan nu på måndag den 28 maj kommer årsstämman i Svensk Mjölk ek.för. att ta ställning till förslaget att inleda överlåtelsen av ostvarumärkena. När väl Arla genom konsortiet fått kontrollen över de tre ostarna Präst, Herrgård och Grevé, som tillsammans motsvarar nästan varannan svenskproducerad hårdost, är det i praktiken upp till Arla vem som får tillverka landets mest omtyckta ostar.

Om Skånemejerier AB, som köper våra medlemmars mjölk, skulle tvingas sluta tillverka dessa ostar skulle det få mycket stora konsekvenser för mjölkbönderna i Skåne och Sydsverige. I dag går cirka 100 miljoner kilo mjölk som våra medlemmar levererar till Skånemejerier AB:s produktion av ostarna Präst, Herrgård och Grevé. Det motsvarar lika mycket som all mjölk årligen från ungefär 100 av våra mjölkgårdar. Detta skulle vara ett mycket hårt slag mot den svenska mjölkproduktionen.

I förlängningen är det inte heller bara de mjölkbönder som levererar till Skånemejerier ek.för. som drabbas. En monopolisering av Präst, Herrgård och Grevé får också konsekvenser för handeln och konsumenterna. Det finns ingen anledning att ta för givet att livsmedelskedjorna i framtiden kommer att kunna erbjuda dessa storsäljande ostarna Präst, Herrgård och Grevé under eget namn, eller att nya aktörer skulle kunna få tillverka dessa ostar. Den frågan kommer nämligen att avgöras av ett konsortium som Arla kontrollerar.

Vårt ansvar är att ta tillvara våra lantbrukarkollegers och föreningsmedlemmars intressen. Varenda en av medlemmarna i Skånemejerier ek. för. skulle drabbas hårt om vår mjölk inte längre skulle kunna få bli Präst-, Herrgårds- och Grevéostar. Vi vet också att våra kunder uppskattar våra lokalt producerade ostar. Vi vill fortsätta leverera mjölk till dessa populära ostar, som Skånemejerier AB vill fortsätta tillverka av svensk mjölk.

Att överlåta rättigheterna till den i särklass största aktören på mejerimarknaden, och låta denne få disponera rättigheterna att tillverka ostarna utifrån sina egna intressen utan någon egentlig konkurrens, vore ett ödesdigert misstag. Det är omöjligt att se att en ännu starkare marknadsdominans för Arla skulle medföra något positivt, vare sig för skånska och sydsvenska mjölkbönder, de andra mejeriföreningarna, livsmedelsbranschen eller för landets konsumenter.

Det maktspel som pågått på den svenska mejerimarknaden har hittills skett i skymundan. Men det som nu står på spel är ingen intern angelägenhet för oss som verkar på denna marknad, det handlar i grunden om vilka spelregler som ska gälla produktionen av det som är bokstavligen talat livsviktigt – maten vi äter.

Arlas monopolplaner måste stoppas.


Conny Fagerström
Anders Nilsson
Mats Palm
fullmäktigeledamöter för Skånemejerier ek.för. på stämman i Svensk Mjölk ek. för.


Läs svar från Norrmejeriers vd Anders Fredriksson här.

Läs replik från Conny Fagerström, Anders Nilsson och Mats Palm här.

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera