Annons

Debatt: SD:s syn på EU är farlig

DEBATT. På fredagens Di Debatt skrev SD:s Oscar Sjöstedt om partiets syn på EU. Oscar Sjöstedt gör klart att SD kommer att fortsätta att vara ett anti-EU parti med en agenda som på ett direkt farligt sätt kommer att sabotera för Sverige, skriver tidigare utrikesministern Carl Bildt (M).

På en punkt har Oscar Sjöstedt (Di Debatt 6/7) i alla fall rätt i sitt försök att bringa ordning i SD:s EU-politik: frågan om svenskt medlemskap ligger inte på bordet vid en regeringsförhandling i höst. 

Allianspartierna har en glasklar inställning - Sverige ska vara en aktiv, engagerad och central medlem i det europeiska samarbetet.

Men Oscar Sjöstedt gör klart att SD kommer att fortsätta att vara ett anti-EU parti med en agenda som på ett direkt farligt sätt kommer att sabotera för Sverige och svenska företag på marknader av alldeles avgörande betydelse.

På punkt efter punkt upprepar han gammal känd agitation mot EU. Den är tydligen djupt förankrad inom SD. EU kostar för mycket, är för mycket jordbrukspolitik och berövar oss makt och inflytande.

Visst kostar de gemensamma satsningar av olika slag som vi har beslutat om inom EU. Men tillsammans handlar det om 1 procentenhet av ett skatteuttag i Sverige som är närmare 50 gånger högre.

Och det går till viktiga satsningar. En radikal ökning av gemensamma europeiska forskningssatsningar ligger till exempel i förslaget till långtidsbudget. Successivt minskar kostnaderna för exempelvis den gemensamma jordbrukspolitiken, medan annat ökar. En stor ökning av kostnader för gemensam bättre gränskontroll ligger också i de nya förslagen.

Vad SD vill är tydligt: det kräver en omförhandling av hela EU-fördraget för att reducera allt till ”ett genuint frihandelsområde”, och är inte detta möjligt vill man ha en folkomröstning och lämna EU.

En sådan omförhandling saknar varje form av realism. EU har ända sedan starten 1958 varit väsentligt mer än bara ”ett genuint frihandelsområde”, och SD:s krav innebär de facto att allt ska rivas upp. För de som kan historien handlar det om att skrota hela EU/EG/EEC och ersätta med gamla EFTA.

En svensk regering som skulle föra fram ett sådant förslag skulle närmast göra sig till åtlöje i Europa.

I denna situation är SD:s reella politik en folkomröstning för att lämna EU. Men den avgörande frågan – som britterna kunnat konstatera att det inte är så enkelt att hitta ett svar på – är vad man ska göra sedan. Och inte minst efter det brittiska kaoset är det ett elementärt hederlighetskrav att de som vill lämna EU redovisar hur alternativet ser ut.

Om detta bråkar just nu de brittiska brexit-förespråkarna så att hårtestarna ryker.

Oscar Sjöstedt säger att man ”självklart” inte ska ”helt och hållet lämna den inre marknaden”. Men den inre marknaden utgör en integrerad helhet där det inte går att plocka bitar. Antingen är man med eller så är man inte, och är man med får man finna sig i att genomföra de beslut om denna som fattas av EU-länderna.

Han kan ju fråga Norge. I praktiken fungerar Norge på dessa områden som en EU-satellit med ett mycket påtagligt demokratiskt underskott. Och det är ju detta som lett de brittiska brexit-talibanerna till att avvisa den norska modellen. Norge är inte med när besluten fattas – men man får genomföra dem i alla fall.

Och helt fri är handeln mellan EU och Norge trots detta inte, eftersom landet står utanför den gemensamma tullunionen. Ett besök vid gränsen i Svinesund skulle vara passande. Och om han är i trakterna kunde han se de högst påtagliga, och för svensk gränshandel mycket gynnsamma, effekterna av de höga livsmedelspriserna i Norge.

Den brittiska debatten just nu visar med all önskvärd tydlighet att det för handel och företag inte finns något fungerande och acceptabelt alternativ till fullt medlemskap i inre marknad, tullunionen och EU i övrigt. När den brittiska – inte helt seriösa – utrikesministern Boris Johnson konfronterades med detta på ett möte nyligen lär han sagt ”Fuck business!”. Det är – milt sagt! – ingen ansvarsfull politik.

Men det handlar inte bara om företagande och handel. Vi är starkt beroende av EU-institutioner som Europol eller Frontex för att bekämpa organiserad brottslighet och hantera gräns- och migrationsfrågor. Och den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, med dess nya försvarsanslag, är SD säkert också mot med allt vad det skulle innebära för vår säkerhet.

Efter sin lite osammanhängande utläggning avslutar Oscar Sjöstedt med att bombastiskt säga att SD ”aldrig kommer att tumma på principen om att all offentlig makt i Sverige utgår från folket, inte från Bryssel.”

Det är okunnig populism av klassisk sort.

Makten i Bryssel utgår ju faktiskt från folket. I EU:s olika ministerråd sitter folkvalda representanter för de folkvalda regeringarna i de olika medlemsländerna. I EU-parlamentet sitter folkvalda företrädarna för väljarna själva. Och besluten i EU fattas – jag hoppas det är bekant! – gemensamt av de folkvalda företrädarna i ministerrådet och det folkvalda parlamentet.

Vi lever i en värld av samarbete och integration. Det är utomordentligt viktigt inte minst för ett land som Sverige. Och vårt moderna folkstyre finns på lokal, regional, nationell och europeisk nivå. Att vilja riva upp det är att försöka bygga murar mot framtiden. 

SD:s politik är farlig för Sverige. 

 

Carl Bildt, före detta statsminister och utrikesminister (M)

 

Läs Oscar Sjöstedts debattartikel här.

 

 


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?