1515

DEBATT: SD & M: Kärnkraften behövs

Moderaterna och Sverigedemokraterna har krävt överläggning i finansutskottet kring hur regeringen bör agera för att säkerställa att kärnkraften ska klassas som hållbar i taxonomin. Det skriver moderaternas Elisabeth Svantesson och Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt på Di Debatt

Foto:Björn Larsson Rosvall/TT

Ska Sverige klara energiförsörjningen och klimatmålen behövs kärnkraften. Misslyckas vi med att trygga kärnkraftens framtid skapar vi stora risker för jobben och möjligheterna att minska klimatutsläppen.

Det finns just nu en stor risk att kärnkraft klassificeras som icke-hållbar i EU:s nya regelverk för hållbara investeringar. Om fler kärnkraftsreaktorer tvingas stänga i Sverige skulle det få förödande konsekvenser för hushållen, jobben och klimatet. Nu måste regeringen agera. Vi kallar därför in ansvarig minister till utskottet för att säkerställa att regeringen gör allt i sin makt för att rädda kärnkraften i EU.

I våras presenterade EU-kommissionen kriterier för vilka investeringar som ska klassas som hållbara eller inte hållbara, i den så kallade taxonomiförordningen. Tanken med regelverket är att hållbara verksamheter ska gynnas genom att EU förtydligar vad som faktiskt är hållbart för att därmed locka mer kapital till dessa. Idén är i grunden rimlig. 

Det har dock funnits en stor oro för vad regelverket kan komma att innebära i praktiken. Förslaget som kommissionen presenterade i våras visade att farhågorna var befogade. Det innebär nämligen ett direkt hot mot bland annat vattenkraften och skogsbruket. Verksamheterna riskeras att klass som icke-hållbara. Det skulle vara ett hårt slag mot vattenkraften och skogsbruket. Verksamheter som inte bara är viktiga för svenska jobb och svensk konkurrenskraft, utan som också är avgörande för omställningen. Det skapar stora risker för jobb och tillväxt och skulle vara förödande för Sverige.

Moderaterna och Sverigedemokraterna har tillsammans med andra oppositionspartier vid upprepade tillfällen samlat majoriteter som tvingat regeringen att agera för att rädda viktiga svenska intressen i EU. Även om frågan om vattenkraften och skogsbruket ännu inte är definitivt avgjord har regeringen agerat för sent och med otillräcklig beslutsamhet. 

Regeringens ointresse att försvara viktiga svenska intressen stannar inte vid skogen och vattnet. Inom kort väntas EU-kommissionen presentera nästa del av regelverket, som handlar om hur kärnkraften ska klassificeras. Efter politiska påtryckningar från kärnkraftsmotståndare har EU-kommissionen valt att behandla kärnkraften separat. Kärnkraften stod förra året för 30 procent av Sveriges fossilfria elproduktion. Den bidrar dessutom med nödvändig stabilitet till elsystemet.

EU:s forskningscenter och två andra EU-myndigheter är tydliga med att det inte finns något vetenskapligt stöd för att kärnkraften inte ska klassas som hållbar. Kärnkraften är inte mer skadlig än andra tekniker som enligt regelverket redan anses vara hållbara. 

Men precis som många befarade har vetenskap ersatts av ett politiskt spel om vilka verksamheter som ska klassas som hållbara. Det har många andra länder förstått. Men för den svenska regeringen är inte kärnkraften viktig. Kommissionen frångår EU-experternas egna utlåtanden. Det är en märklig ordning när fossil naturgas är på väg att inkluderas som hållbar, medan kärnkraften riskerar att bli klassad som ohållbar. Trots kärnkraftens avgörande roll för Sveriges elförsörjning upprepar regeringen sina tidigare misstag. Regeringen sitter med armarna i kors – till och med när andra kärnkraftsländer söker vårt aktiva stöd.

Om vattenkraften och kärnkraften klassas som ohållbara täcker det drygt 75 procent av vår elproduktion. Det kommer göra det svårare för verksamheterna att locka till sig investeringar. Det kommer kraftigt försämra för industrin när deras produkter inte längre produceras med ”hållbar” el. Det är såklart absurt eftersom svensk elproduktion är unikt ren. Hade resten av EU haft samma elmix som i Sverige skulle EU kommit betydligt längre i klimatarbetet. 

Moderaterna och Sverigedemokraterna kallar nu ansvarig minister till riksdagens finansutskott för att säkerställa att Sverige faktiskt agerar för att kärnkraft ska klassas som hållbar. Regeringen har redan gett oss bland EU:s högsta arbetslöshet och bland EU:s lägsta tillväxt. Om den misslyckas med att försvara Sveriges energiförsörjning, kommer det att innebära ytterligare ett hårt slag mot svenska jobb och svensk konkurrenskraft. 

Det är dags för regeringen att inse allvaret. Det är ont om tid och mycket står på spel. Nu måste regeringen agera kraftfullt om vi ska ha en chans att rädda kärnkraftens framtid.

 

Elisabeth Svantesson (M)

Ekonomisk-politisk talesperson

Oscar Sjöstedt (SD)

Ekonomisk-politisk talesperson

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?