ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Valet 2018

Debatt: SD har röstat mest med de rödgröna

  • SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Foto: TT

DEBATT. Riksdagsvalet ledde otvetydigt till att nuvarande regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet tappade 22 mandat, från 138 mandat 2014 till 116 mandat i årets val. Alliansen fick i år 143 mandat att jämföra med 141 mandat 2014.

Det är svårt att se att riksdagsvalet innebar ett mandat för en ny vänsterregering. Det är tydligt att alliansen och SD:s framgångar måste tolkas som att valmanskåren vill ha en mer borgerlig politik.

Statsminister Stefan Löfven framställde i valdebatten årets val som en folkomröstning om välfärden. Även i detta hänseende förlorade Social-demokraterna.

Det som är mest intressant tycker jag är att analysera vilka partier som har röstat med varandra i olika voteringar i riksdagen under mandatperioden 2014 till 2018. Den statistik som riksdagen själv ger är följande:

* S och SD har röstat lika i 1.193 voteringar

* M+C+L+KD och SD har röstat lika i 815 voteringar

* V och SD har röstat lika i 782 voteringar

I 485 av totalt 2.601 huvudvoteringar under mandatperioden röstade S, MP och V för ett förslag och M, C, L och KD röstade för ett annat förslag. Detta handlar alltså om voteringar där block stod mot block och SD hade den avgörande rösten.

* Enligt Riksdagens utredningstjänst röstade SD i 60,8 procent av dessa voteringar för samma förslag som S, MP och V.

* I 24,3 procent av voteringarna röstade SD för samma förslag som M, C, L och KD.

* I de resterande voteringarna avstod SD från att rösta.

Det går knappast att tolka siffrorna annat än att den nuvarande debatten innehåller ett stort mått av dubbelmoral. Socialdemokraterna är det parti som oftast har röstat lika som SD, vilket knappast har framgått av den retorik som S använder mot alliansen. Är det några som har lutat sig mot SD är det Socialdemokraterna och inte alliansen.

Det vore intressant att få Stefan Löfvens eller Anders Ygemans kommentar till voteringssiffrorna ovan.

 

Gabriel Urwitz, ordförande för Segulah

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies