Jag är varken nationalekonom eller politiker. Det blev tydligt även för andra när jag citerades i en artikel i Aftonbladet nyligen, där jag uttryckte mig på ett klumpigt sätt. Jag är ledsen för det. För jag älskar restaurangbranschen och jag vore ingenting utan alla de duktiga servitriser och servitörer, hovmästare, kockar, kallskänkor, diskare och sommelierer som jag har haft förmånen att arbeta med under mitt yrkesliv.
Jag har jobbat på restaurang sedan jag var tonåring. Jag drogs till pulsen, hantverket, kunnandet och att få jobba med att göra människor glada. Det är fortfarande det som driver mig – och mer därtill. Genom de restauranger som jag driver och är delägare i får jag också möjligheten att stötta unga människor och hjälpa dem in i vår fantastiska bransch. Men jag ser samtidigt orosmoln: vi tappar i attraktivitet hos yngre generationer och kan inte ge erfarna medarbetare högre löner i den takt vi skulle vilja.
Det är just för att jag älskar restaurangbranschen som jag vill förändra den och se den fortsätta växa, men i dag finns inte rätt förutsättningar för det. Pandemins effekter tvingade förstås många restauranger att skära ner och många människor att gå ner i arbetstid eller se sig om efter andra jobb med mer stabila villkor. Det som skaver i vår bransch sitter dock djupare än så. De senaste tio åren har vi haft problem med återväxten. Villkoren är dåliga – och de matchar inte heller de förväntningar som dagens unga har på arbetsmarknaden.
Så vad behöver göras? Det självklara svaret är att vi som driver restauranger och arbetat oss upp i branschen behöver vara goda ambassadörer. Jag har under flera år engagerat mig genom Skolverket, Visita, Lernia och andra organisationer för att entusiasmera unga. Jag fortsätter att jobba med det ambassadörskapet. Men vi behöver också konkreta politiska förslag. Jag har återkommande samtal med andra i branschen, och vi försöker både gemensamt och var för sig få våra politiker att agera, men reformerna uteblir.
Så jag listar här några förslag på hur man skulle kunna hjälpa återväxten i restaurangnäringen på traven och ge tre nyckelgrupper – ungdomar, äldre och nya svenskar – bättre förutsättningar att komma in och stanna kvar i vår bransch.
Restaurangbranschen sysselsätter hundratusentals människor, bidrar med stora belopp till statskassan, och håller våra samhällen levande och socialt välmående. Med de här förslagen tror jag att vi kan utveckla branschen ytterligare, hjälpa återväxten på traven, och därmed skapa fler arbetstillfällen, fler skattekronor och ökad livskvalitet för människor som besöker våra fina restauranger runt om i Sverige.
Johan Jureskog
Stolt krögare och kock