Annons

Debatt: Säkra återväxten i restaurangbranschen

Restaurangbranschen har strukturella utmaningar som behöver hanteras. Krögaren och kocken Johan Jureskog oroas över utvecklingen och har flera förslag på hur man kan säkra återväxten – genom att satsa på unga, äldre och nyanlända.

Foto:Jesper Frisk

Jag är varken nationalekonom eller politiker. Det blev tydligt även för andra när jag citerades i en artikel i Aftonbladet nyligen, där jag uttryckte mig på ett klumpigt sätt. Jag är ledsen för det. För jag älskar restaurangbranschen och jag vore ingenting utan alla de duktiga servitriser och servitörer, hovmästare, kockar, kallskänkor, diskare och sommelierer som jag har haft förmånen att arbeta med under mitt yrkesliv. 

Jag har jobbat på restaurang sedan jag var tonåring. Jag drogs till pulsen, hantverket, kunnandet och att få jobba med att göra människor glada. Det är fortfarande det som driver mig – och mer därtill. Genom de restauranger som jag driver och är delägare i får jag också möjligheten att stötta unga människor och hjälpa dem in i vår fantastiska bransch. Men jag ser samtidigt orosmoln: vi tappar i attraktivitet hos yngre generationer och kan inte ge erfarna medarbetare högre löner i den takt vi skulle vilja. 

Det är just för att jag älskar restaurangbranschen som jag vill förändra den och se den fortsätta växa, men i dag finns inte rätt förutsättningar för det. Pandemins effekter tvingade förstås många restauranger att skära ner och många människor att gå ner i arbetstid eller se sig om efter andra jobb med mer stabila villkor. Det som skaver i vår bransch sitter dock djupare än så. De senaste tio åren har vi haft problem med återväxten. Villkoren är dåliga – och de matchar inte heller de förväntningar som dagens unga har på arbetsmarknaden.

Så vad behöver göras? Det självklara svaret är att vi som driver restauranger och arbetat oss upp i branschen behöver vara goda ambassadörer. Jag har under flera år engagerat mig genom Skolverket, Visita, Lernia och andra organisationer för att entusiasmera unga. Jag fortsätter att jobba med det ambassadörskapet. Men vi behöver också konkreta politiska förslag. Jag har återkommande samtal med andra i branschen, och vi försöker både gemensamt och var för sig få våra politiker att agera, men reformerna uteblir.

Så jag listar här några förslag på hur man skulle kunna hjälpa återväxten i restaurangnäringen på traven och ge tre nyckelgrupper – ungdomar, äldre och nya svenskar – bättre förutsättningar att komma in och stanna kvar i vår bransch.

Inför lärlingssystem. Att jobba på restaurang kan man inte lära sig fullt ut i skolbänken, och i dag blir glappet för stort mellan teori och praktik. Många nyutexaminerade från restaurang- och livsmedelsprogrammet väljer att sluta redan under första året i arbetslivet för att kraven blir för höga, och med vårt höga tempo hinner vi inte alltid fånga upp dem. Låt oss istället ge våra ungdomar möjlighet att lära sig jobbet redan i skolan, så blir glappet inte så stort. Det har redan testats på andra håll. I Norge har man valt att göra praktik av hela sista året på gymnasiets restauranglinje. Varför inte testa det också i Sverige? Kanske utöka restaurang- och livsmedelsprogrammet med ett fjärde, praktiskt, år? Det skulle minska pressen på ungdomarna och fylla på deras självförtroende och kunskapsnivåer under trygga former – och dessutom ge bra arbetslivserfarenhet inför nästa steg.

Sänk arbetsgivaravgiften för äldre. Politikerna har redan testat det här för ungdomar, så verktyget både finns och fungerar. Det skulle nu kunna användas för att avhjälpa ett systematiskt fel i vår bransch, nämligen att lönekurvan inte stiger i takt med att erfarenheten och kunskapen ökar. Lönestegringen från nyutexaminerad till chef är alldeles för flack. För att vi ska kunna behålla våra duktiga medarbetare längre behövs särskilt riktade insatser mot äldre. Då skapar vi incitament inte bara för dem, vars kompetens branschen behöver, utan också för yngre som kan inspireras till att vilja göra karriär. Vilket i sin tur förstås skulle gynna återväxten mer långsiktigt.

Skapa en restaurangsluss för nya svenskar. Jag menar att de bästa jobben för nyanlända finns i vår bransch. Här finns teamkänsla, ett sammanhang, vänner och möjligheten att lära sig svenska. Men i dag är det för svårt att jobba med Arbetsförmedlingen. När vi hör av oss dit får vi 500 sökande till en tjänst, vilket är omöjligt för oss att följa upp i vår stressiga miljö – samtidigt som många drivna människor i andra änden aldrig får visa vad de går för. Jag vill ha en lätthanterlig restaurangsluss speciellt utformad för nya svenskar, där Arbetsförmedlingen jobbar närmare branschen och rekommenderar ett par personer i taget. Under de första sex månaderna, som bör vara statligt subventionerade, är det vår uppgift att skola in personerna så att vi sedan kan anställa dem efter att inskolningsperioden gått ut.

Restaurangbranschen sysselsätter hundratusentals människor, bidrar med stora belopp till statskassan, och håller våra samhällen levande och socialt välmående. Med de här förslagen tror jag att vi kan utveckla branschen ytterligare, hjälpa återväxten på traven, och därmed skapa fler arbetstillfällen, fler skattekronor och ökad livskvalitet för människor som besöker våra fina restauranger runt om i Sverige.

Johan Jureskog

Stolt krögare och kock

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från LinnéuniversitetetAnnons

Spännande forskning med internationell lyskraft bygger kunskap för framtiden

Hur kan vi greppa utmaningarna inom digitaliseringen av samhället? Hur använder vi AI och ny teknik för att utveckla hållbara lösningar?  På Linnéuniversitet arbetar man tvärvetenskapligt, med särskilt fokus på tillämpad artificiell intelligens. ”Hur vi hanterar dessa utmaningar är avgörande för framtiden”, säger professor Marcelo Milrad.

Att möta de utmaningar vårt samhälle står inför med kunskap och i kreativa miljöer som integrerar utbildning, forskning och samverkan genomsyrar Linnéuniversitetets arbete. Tvärvetenskaplig, högkvalitativ och spännande forskning bedrivs bland annat inom e-hälsa, smart industri, digitalt lärande, digital humaniora samt digital affärsutveckling, med såväl nationell som internationell lyskraft. 

Spetsforskning och industridoktorander till nytta för företag

Vid Linnéuniversitetet finns en spetsforskningsmiljö med tillhörande forskarskola som fokuserar på tillämpad forskning inriktad mot digitaliseringsutmaningar inom industrin.  Forskarskolan delfinansieras av KK-stiftelsen och industriföretag som vill stärka sin utveckling inom data och AI.  

– Vi formulerar vad forskningen ska handla om tillsammans - det ska ligga i linje med företagens interna utveckling, men också ha en koppling till dataintensiva tillämpningar och vara långsiktigt så att det blir en röd tråd för doktoranden, förklarar professor Welf Löwe. 

Innovativa pedagogiska och tekniska lösningar i skolan

Digitalt lärande ligger i fokus i ett flertal projekt vid Linnéuniversitetet. Ett av dessa, Extending Design Thinking with Emerging Digital Technologies, var ett av endast fem projekt av de mer än 75 som sökte till EUs stora forskningsprogram Horizon Europe som fick bidrag sommaren 2022. Linnéuniversitetet är koordinator och leder detta projekt där 6 europeiska länder deltar i.  

– Målet med projektet är att designa och utveckla innovativa pedagogiska och tekniska lösningar som ska användas i skolor i Europa. Lösningarna skapas med hjälp av tekniker som artificiell intelligens, augmented reality, 3D Printing och virtuella robotar, säger Marcelo Milrad.

E-hälsolösningar förstärker vård och omsorg

Vid Linnéuniversitetet finns även en unik samling av kunskap och kompetenser inom området e-hälsa. Tillsammans med Region Kalmar län satsar nu Linnéuniversitetet flera hundra miljoner kronor under de närmaste tio åren inom e-hälsa. En vital del av forskningen inom e-hälsa rör nya metoder för systematisk datainsamling, övervakning och visualisering av hälsodata. Universitetet är därför en del av Health Data Sweden, en av fyra Europeiska Digitala Innovationshubbar (EDIH) i Sverige som startades i januari i år. 

– Digital transformation inom sjukvården innebär bland annat nya sätt att möta och interagera med patienten. Vi kan ta hjälp av patienten för att fånga den typ av hälsodata vi inte haft tillgång till tidigare. Med analyser som använder olika AI lösningar kan vi göra prediktioner och skapa vassa medicinska beslutsstöd, förklarar docent Evalill Nilsson.

Fakta:
-
Marcelo Milrad leder Kunskapsmiljö Digitala transformationer: forskning, utbildning och samverkan med externa aktörer.
- Welf Löwe leder spetsforskningscentrum DISA: insamling, analys och nyttogörande av stora datamängder.
- Evalill Nilsson leder eHälsoinstitutet: forskning och utbildning inom e-hälsa.

Lnu.se 

Mer från Linnéuniversitetet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Linnéuniversitetet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera