Annons

Ebba Busch Thor: Så ska kvinnor få mer makt

DEBATT. Sverige är ett av världens mest jämställda länder, ändå kvarstår ekonomiska skillnader mellan män och kvinnor. Vi vill att vårt samhälle skakar av sig de extrema teorierna och den konfliktpolitik mellan män och kvinnor som är radikalfeminismens destruktiva livsluft, skriver Ebba Busch Thor, partiledare (KD).

Ebba Busch Thor (KD)
Ebba Busch Thor (KD)Foto:Hossein Salmanzadeh

Ska jämställdhetspolitiken bestå av radikalfeministiska slagord eller ska det handla om att lösa kvinnors verkliga problem?

Svaret borde vara enkelt. Sverige har kommit längre än nästan alla andra länder när det gäller att ge män och kvinnor lika villkor och möjligheter. Det är en utveckling som har pågått under mycket lång tid. Den första kvinnofridslagen antogs redan på 1200-talet, och därefter har en lång och krokig väg genom historien lett fram till vår tids knäckfrågor. 

Ofta har utvecklingen varit outhärdligt långsam, ibland har den tagit ett skutt. Resultatet kan vi ändå vara väldigt stolta över. Sverige är en jämställdhetspolitisk spjutspets. 

Men mycket återstår att göra, och under de senaste decennierna har jämställdhetsdebatten bitvis fått fel fokus. Den radikala feminismen har fört bort diskussionen från vardagsnära problem och i stället fått oss att diskutera kvotering till bolagsstyrelser och tvångsdelning av föräldraledigheten.

De här tankarna har slagit rot djupt i svenska myndigheter och andra offentliga institutioner. Försvaret har numera tre handböcker i genusfrågor. Statliga Vinnova har delat ut hundratals miljoner kronor till diverse projekt, varav ett är en normkritisk analys av avfallssystemet i bostadsområdet Norrby i Borås. Räddningstjänsten i Lund har ”fördjupat analysen kring sambandet mellan genus och olyckor”.

Listan kan göras lång, och regeringen vill göra den ännu längre. I detta nu arbetar Miljöpartiet med att skriva om läroplanen så att förskolepersonal ska utmana barns lek och göra den mindre könsstereotyp. Skolinspektionen har beskrivit det som problematiskt att den fria leken i förskolan ”överlåts till barns egna intressen och val”. Samma myndighet är även kritisk till att förskolepersonalen sätter så stort värde på barns fria lek. 

Detta är inte jämställdhet. Det kastar ett löjets skimmer över det viktiga arbetet med att uppnå jämställdhet. Kristdemokraternas besked är därför detta: Jämställdhetspolitiken måste byta fokus, så att den åter löser problem i människors vardag i stället för att reduceras till övningar i grundskolematematik på de genusvetenskapliga institutionerna.

Vi vill bekämpa sexualbrotten, höja kvinnors pensioner och arbeta för en fungerande förlossningsvård i hela landet. Vi vill se verklig jämställdhet, en som bygger på att kvinnor och män har samma rättigheter och skyldigheter. Detta vill vi göra utan att samtidigt tvinga in människor i toppstyrda ramverk, och respektera kvinnors olika val på samma sätt som mäns. Vi vill att vårt samhälle skakar av sig de extrema teorierna och den konfliktpolitik mellan män och kvinnor som är radikalfeminismens destruktiva livsluft.

Sanningen är att kvinnor, precis som män, behöver och efterfrågar valfrihet och vardagsmakt. Vi kristdemokrater skuldbelägger inte kvinnor som tar ut lång föräldraledighet och låter yrkeslivet anstå en tid. Vi anser inte, som dåvarande statsminister Göran Persson, att de är illojala mot samhället och undviker att dra sitt strå till stacken. Lika lite skuldbelägger vi de kvinnor som överlåter merparten av föräldraledigheten på sina makar – jag råkar dessutom själv vara en av dessa.

En av de viktigaste ekonomiska jämställdhetsfrågorna i dag gäller kvinnors pensioner. Kristdemokraterna har tidigare sett till att rätten att tillgodoräkna sig pensionsrätt för så kallade barnår införts. Det innebär att upp till fyra år kan räknas som pensionsgrundande för den av föräldrarna som har haft en lägre inkomst, till exempel på grund av längre föräldraledighet och deltidsarbete. Denna reform har varit viktig eftersom den dels stärker kvinnors pensioner, dels signalerar att det är en viktig samhällsinsats att ta hand om sina barn.

Nu vill vi ta nästa steg. Vi vill utöka antalet barnår från fyra till fem, och genom att höja jämförelseinkomsten för pension under barnår från 75 till 85 procent. Vårt förslag gynnar föräldrar i alla inkomstgrupper. Men de som gynnas allra mest är låg- och medelinkomsttagare, då cirka 60 procent av föräldrar med barn under fem år har inkomster på högst 27.300 kronor i månaden. 

Det är en förändring som stärker den ekonomiska jämställdheten utan att beskära friheten, till skillnad från den tvångsdelning av föräldraförsäkringen som bara en av fem väljare stödjer.

Så fortsätter vi att lösa kvinnors ekonomiska problem. Med verklig jämställdhet, inte med radikal feminism.

 

Ebba Busch Thor, partiledare (KD)


Innehåll från Sund AffärsbyråAnnons

Sund Affärsbyrå erbjuder affärsjuridiska tjänster med långsiktighet och trygghet i fokus

Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.
Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.

Med 40 års spetskompetens inom såväl skatterätt, arvsfrågor och bolagsbildning som förvaltning, likvidationer och fusioner är Sund Affärsbyrå den självklara partnern och rådgivaren inom affärsjuridik och affärsutveckling. I sina affärsområden stöttar byrån kunderna med trygga och långsiktiga helhetslösningar.

När Stockholmsbaserade Sund Affärsbyrå startades 1980 var det med huvudsaklig inriktning på skatterätt, men under de gångna decennierna har företaget både haft en kraftig tillväxt och vidareutvecklat sin verksamhet. Bo Svensson, VD, är övertygad om att den tydliga framgången har sin grund i att man i alla situationer utgår från vilka möjligheter som finns, snarare än vilka problem som kunden står inför. 

– Vi är proaktiva och inleder med att granska kundens förutsättningar utifrån deras synvinkel och potential. Utifrån den granskningen drar vi slutsatser om hur vi kan skapa bästa möjliga lösning för kunden. Detta arbetssätt skiljer oss från många andra affärsjuridiska byråer som fokuserar på problemen.

”Den digitala affärsbyrån”

Ett digitalt förhållningssätt fordrar flexibla och progressiva arbetsmetoder för att hålla sig uppdaterad på den tekniska och digitala utvecklingen. Sund Affärsbyrå excellerar redan inom detta område, något som den rådande Coronakrisen har gett ett tydligt kvitto på. 

– Vi har länge arbetat digitalt och vi kallar oss till och med för ”den digitala affärsbyrån”. Inte nog med att det förenklar för kunden, utan det innebär snabbare och effektivare processer även för oss.  I nuläget sköter vi exempelvis nästintill alla våra kunders deklarationer och årsredovisningar digitalt, berättar skattekonsulten Peter Rangemo.

Trygghet genom hela resan

Det som i synnerhet utmärker Sund Affärsbyrå är dock deras höga kompetens. Byråns ekonomitjänster underlättar både i det dagliga ekonomiarbetet och i redovisnings- och bokslutssammanhang. Tack vare djupa kunskaper om sekretessen i kombination med flera decenniers expertis inom skatteområdet är byrån van vid att upprätta och kontrollera deklarationer och skatteupplägg. Bo Svensson konstaterar att det i förlängningen handlar om konstruktiv samverkan och om att vara en pålitlig affärspartner som kunderna kan känna sig trygga med genom hela sin affärsresa. 

– Många av de kunder vi började samarbeta med för 40 år sedan har vi med oss än idag. Vi utvecklas sida vid sida, tack vare vår förståelse för deras verksamhet. Det innebär att vi kontinuerligt bidrar till att stärka deras tillväxt och lönsamhet.

Unika affärslösningar

Under åren har Sund Affärsbyrå hanterat allt från att upprätta bouppteckningar och förvalta bolag till hundratals likvidationer och fusioner. Planerna för framtiden är att växa med tio till femton procent per år för att fortsätta vara en given samarbetspartner till, i synnerhet, små och mellanstora företag. 

– Många unga företag saknar kompetensen som krävs för att med rätt förutsättningar driva sin affärsutveckling. Varje bolag är unikt och våra affärslösningar utgår från dessa specifika förutsättningar för att bidra till att skapa eller vidareutveckla produkter och tjänster. Sund Affärsbyrå är en helhetslösning, avslutar redovisningsansvarig Tomas Öberg.

Läs mer om Sund Affärsbyrå

Fakta om Sund Affärsbyrå

Sund Affärsbyrå är en pålitlig affärspartner som ser kundens möjligheter och har deras långsiktiga affärsutveckling i fokus. Genom kompetent och anpassad rådgivning inom ekonomi och affärsjuridik skapar byrån trygghet för uppdragsgivarna i deras affärsutveckling. 

 

Mer från Sund Affärsbyrå

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sund Affärsbyrå och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?