Annons

Debatt: Så minskar vi utsläpp i andra länder

Med klimattoppmötet i Glasgow inne på sluttampen går det att konstatera att framsteg har skett, men att det krävs mer, skriver Centerns Klimatpolitisk talesperson Rickard Nordin.

Foto:Gustaf Maansson

En viktig slutsats är att Sverige har goda möjligheter att inte bara ställa om själva, utan också att minska utsläpp i andra länder. Ibland tar sådana tankar sig uttryck i att vi ska sluta handla med andra länder för att minska konsumtionens klimatpåverkan eller att vi ska betala andra för att minska sina utsläpp. Inget av det är dock hållbara lösningar. Det som däremot kan göra enorm skillnad är att stärka den svenska exporten av miljöteknik. Energimyndigheten har beräknat att 420 svenska innovationer kan ha potential att bidra till att minska de globala utsläppen med runt en miljard ton koldioxid årligen från 2030 genom till exempel teknikspridning. Då är inte ens många av storprojekten medräknade eller potentialen som finns i exempelvis världsledande lastbilstillverkning. Det är svindlande möjligheter som samtidigt skulle stärka svensk export, skapa arbetstillfällen och säkra vår välfärd. Trots det uteblir de perspektiven när andra talar om klimatmål och åtgärder.

Först och främst ska Sverige såklart minska våra utsläpp själva. Det är det som rapporteras till FN inom ramen för Parisavtalet. Att samtidigt mäta våra konsumtionsbaserade utsläpp, det som våra inköp står för är också viktigt för att få en bredare bild. Men utan att ta hänsyn till all den nytta som svensk export kan göra blir inte bilden komplett. Även här är Sverige världsledande i forskningen där det tagits fram mått på just det. Det visar att redan i dag minskar utsläppen med över 30 miljoner ton tack vare svensk teknik. Alltså 60 procent av våra samlade utsläpp reducerar vi genom att leverera effektivare och klimatsmarta produkter till omvärlden. Det är en succé som dessutom kan stärkas ytterligare.

För att göra det lanserar nu Centerpartiet följande förslag:

Sätt upp ett ramverk för att mäta exportens klimatnytta och om mål för de konsumtionsbaserade utsläppen ska införas bör värdet av den svenska exportens miljöfördelar vägas in. Annars riskerar styrningen att gå mot minskad handel och ökad protektionism.

Ge Energimyndigheten tillsammans med Vinnova och de svenska ambassaderna ett tydligt uppdrag att främja svenska miljöinnovationer och underlätta för den svenska exporten av teknik.

Vidga det statliga industriklivet till att omfatta fler områden. Idag saknas flera viktiga sektorer som inte kan få stöd och därmed riskerar vi att gå miste om både framtida storföretag och viktiga teknologier som riskerar att hamna utomlands.

Det är genom minskade utsläpp kombinerat med ökad tillväxt och förbättrat välstånd som vi kan få andra länder att vilja ställa om. Den resan har vi påbörjat i Sverige. Sedan 1990 har våra utsläpp minskat, oavsett om de mäts nationellt eller via konsumtionen. Samtidigt har tillväxten varit betydande. Det finns all anledning att exportera även den resan kombinerat med än effektivare åtgärder. Det är så vi får länder som Indien, Kina och USA att vilja ställa om och det är så vi både minskar utsläppen i Sverige samtidigt som vi värnar jobb, företagande och ekonomin i välfärden.

 

Rickard Nordin, C

Klimatpolitisk talesperson

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från Atlant FonderAnnons

Räntor bättre än börsen 2023?

Räntor på företagsobligationer är på rekordhöga nivåer med en avkastningspotential på 8-10 procent. Samtidigt är osäkerheten kring konjunkturen stor och frågan är vilken avkastning aktiemarknaden kommer ge 2023?

Svaret på den frågan har vi inte men vi kan konstatera att ränteplaceringar idag är ett mycket intressant alternativ med sin rekordhöga avkastningspotential. 

Atlant Fonder har flera fonder i riskklass 3 (av 7) med fokus på att skapa en stabil avkastning och en hög andel positiva avkastningsmånader. Atlant Opportunity är vårt flaggskepp och på ett års sikt ser vi en avkastningspotential på en bra bit över tio procent. En viktig del i förvaltningen är att kunna agera köpare när andra är säljare. 

-Vi har under året företrädesvis köpt obligationer med kortlöptid. De senaste månaderna har obligationer med längre löptid kommit ner på riktigt attraktiva nivåer så nu investerar vi i även i dessa, och skapar ännu bättre förutsättningar för en riktigt hög avkastning. Atlant Opportunity är den fond i riskklass 3 (dagligt handlad, SEK-nominerad) som gett högst avkastning de senaste tre respektive fem åren, säger Taner Pikdöken, fondförvaltare på Atlant Fonder.

Lär mer här 

Gröna metaller är framtidens energi

En spännande aktiefond är Atlant Green Tech Metals som är en aktivt förvaltad fond som investerar i den gröna energiomställningen genom investeringar i underleverantörer mot den europeiska och nordamerikanska marknaden för cleantech; från material och förädling till recycling. Fonden strävar efter att enbart placera i bolag som bedriver sin verksamhet i linje med EU-taxonomins hållbarhetskrav och följer FN:s Global Compact kriterier. 

-Inom 30 år ska vi ha gått från 80 procent fossilt till minst 80 procent grön energi. En gigantisk förändring som bara tagit sin början. Efterfrågan på nytt hållbart framställt material och ny teknologi växer kontinuerligt. Ett exempel med hög tillväxt är elbilsförsäljningen som väntas öka med 18 gånger fram till 2030. Vi har valt ett brett fokus i fonden med företag som investerar i materialcykeln för omställningen inom energi- och transportsektorn, berättar fondförvaltaren Mattias Gromark.  

Sedan starten 1 oktober 2021 har fonden gått ca 15 procentenheter bättre än Stockholmsbörsen.

Lär mer här  

Om Atlant Fonder 

Atlant Fonder är ett fristående, entreprenörsdrivet fondbolag grundat 2006. De erbjuder ett brett fondutbud med fokus på kapitalbevarande strategier och förvaltar fem alternativa fonder, två företagsobligationsfonder och två aktiefonder. 

Deras motto är att alltid vara köpare när ”alla” andra är stressade säljare.  Fondförmögenheten växte med 2,5 miljarder 2021 och uppgår nu till drygt 7 miljarder.  

Lär mer här och kontakta Atlant Fonder på info@atlantfonder.se eller 046-39 39 69.

Riskinformation: Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonder kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Dela på LinkedIn 

Dela på Twitter 

Dela på Facebook 

Dela via mail 

 

Mer från Atlant Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atlant Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera