Annons

Debatt: Så kan politikerna avskaffa vårdköerna

Det är fullt möjligt att avskaffa de svenska vårdköerna – om Sveriges politiker vill. Vårdföretagarnas Antje Dedering och Sabina Joyau listar fyra tänkbara vallöften som lösning på problemet. 

Foto:OLA HEDIN

Sjukvård är en viktig fråga för väljarna. De politiker som har bra svar i sjukvårdsfrågorna kan få väljarnas röster. Det visar en ny undersökning från Ipsos, på uppdrag av Vårdföretagarna. Vårdköer är röstdrivande och politiker behöver fokusera på de verkliga problemen i sjukvården istället för på den i valtider alltid återkommande diskussionen om vinster. Den utvecklar inte svensk sjukvård.

På den inrikespolitiska arenan visar de flesta undersökningar att svenska folket rankar sjukvården som en av de viktigaste valfrågorna. På S-kongressen 2019 lanserade Lena Hallengren ”Sjukvårdsresan”. Budskapet var att fokus måste ligga på ”köer, köer, köer”. ”Sjukvårdsresan” syftade bland annat till att kapa de långa och kostsamma vårdköerna. Tre år har gått. Det räcker inte att politikerna säger sig vilja prioritera sjukvården – de måste också kunna leverera konkreta svar på de viktigaste problemen.

När Ipsos frågade väljarna om sjukvårdens problem angav 82 procent att långa väntetider till operation är det största problemet. På andra och tredje plats kommer långa väntetider på akuten och att remisser tar för lång tid. Det är uppenbart att det största problemet inom svensk sjukvård handlar om tillgänglighet. 

På frågan om vilka problem inom sjukvården som skulle vara viktiga för valet av parti i riksdagsvalet 2022 svarade 80 procent att långa väntetider till operationer var en avgörande fråga för partivalet. Här finns goda möjligheter att få väljarnas stöd för det eller de partier som kan presentera seriösa lösningar för att korta köerna.  

Ett kanske oväntat resultat i undersökningen är att frågan om vinst inte är en avgörande faktor. När väljarna rankar de problem de ser med sjukvården hamnar frågan om att privata vårdgivare tillåts gå med vinst långt ner på listan. Vinstfrågan är inte heller avgörande vid valet av parti. Det skiljer sig från den bild som målas upp i den politiska debatten.

Allmänhetens svar stämmer väl överens med hur verkligheten faktiskt ser ut. Vårdköerna är rekordlånga. Pandemin har försvårat en redan ansträngd situation för Sveriges patienter. Idag väntar drygt 640 000 svenskar på en vårdinsats. Delvis för att politikerna skrivit ut fel medicin. Det har nämligen funnits en felaktig uppfattning om att det råder en omfattande kapacitetsbrist i svensk sjukvård, när det i stället är så att flera privata vårdgivare ofta kan utlova operation inom ett par veckor. 

Flera regioner har börjat upphandla mer vård från privata aktörer som ett sätt att komma till rätta med köerna, inte minst efter pandemin. Det är en klok strategi. Analysföretaget Sirona har jämfört kostnader för höftleds- och starroperationer. Slutsatsen är att om regionerna använder privata vårdgivares kapacitet får de cirka 50 procent fler operationer till samma kostnad.

Men mer behöver göras. Vårdföretagarna rekommenderar de politiker som tänker gå till val på sjukvårdsfrågor att titta närmare på ett par tänkbara vallöften: 

Regionernas vårdgarantikanslier måste från politiskt håll ges uppdraget att skyndsamt hitta en vårdgivare, offentlig eller privat, i den egna regionen eller på annat håll i Sverige som kan utföra behandling eller operation.

Upphandla vård långsiktigt så får alla parter bättre möjlighet att planera sin verksamhet. I många regioner får vårdgivarna inte göra fler än ett visst antal operationer trots att det finns ledig kapacitet.  

Genomför en nationell kampanj så att patienter informeras om sina rättigheter att söka öppenvård i hela landet och vidareutveckla 1177.se så att patienter kan hitta väntetider och jämföra kvalitet hos alla vårdgivare. 

Ändra lagen så att patienter får rätt att söka slutenvård i hela landet.

Det är fullt möjligt att avskaffa de svenska vårdköerna – om Sveriges politiker vill. Tillsammans kan vi uppnå en nollvision för väntetider.

 

Antje Dedering

Förbundsdirektör Vårdföretagarna

 

Sabina Joyau

Näringspolitisk chef Vårdföretagarna

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från PolestarAnnons

Så mycket kan du spara med elbil som tjänstebil

Uppgraderade Polestar 2.
Uppgraderade Polestar 2.

Det finns fortfarande pengar att spara genom att välja en elbil som tjänstebil, trots fluktuerande elpriser – och intresset för att köra elbil ökar fortsatt.

Vi kikar på hur tjänstebilskalkylen ser ut jämfört med en förbränningsmotorbil.

Läs mer om uppgraderade Polestar 2 med längre räckvidd, mer effekt och bättre prestanda

De senaste åren har marknaden för laddbara bilar – det vill säga laddhybrider och helt elektriska bilar – fullkomligt exploderat. Under förra året stod de för 56,1 procent av nyregistreringarna (mot 45 procent 2021) visar statistik från branschorganisationen Mobility Sweden. Och registreringarna av de helt eldrivna modellerna uppgick till 33 procent.

Det beror bland annat på att det för tjänstebilsförare finns många fördelar med att välja el.

Billigare skatt

En av fördelarna med att välja elbil är att den har mycket låg fordonsskatt, vilket har en positiv effekt på förmånsvärdet eftersom skatten räknas in som en del av förmånsvärdet. För en Polestar 2 är fordonsskatten bara 360 kr/år, likt alla elbilar. Motsvarande ny bil med framhjulsdrift och förbränningsmotor kostar 9 406 kr/år i skatt under de tre första åren och det inkluderas alltså som en del av förmånsvärdet.

Attraktivare förmånsvärde

Elbilar har också fördelen att deras förmånsvärde sätts ned med ett schablonbelopp på 350 000 kronor eller maximalt 50 % av nypriset. Det betyder att förmånsvärdet på en uppgraderad Polestar 2 ligger på från 2 438 kr/månad i beräknat preliminär nettokostnad efter 50 % marginalskatt. Motsvarande bil med förbränningsmotor skulle ha ett förmånsvärde (2023-01-01) på 4 600 kr/månad i nettokostnad beräknat med 50 % marginalskatt.

Billigare bränslekostnad

När det kommer till förbrukningen och det höga elpriset är det fortfarande billigare att köra på el än på bensin och diesel. Polestar 2 Long range Dual motor, förbrukar enligt WLTP 16,5 kWh/100 km, vilket motsvarar el för cirka 65 kronor vid 100 km körning.

Motsvarande bil med framhjulsdrift och förbränningsmotor (bensin) förbrukar enligt WLTP 6,8 l/100 km, vilket ger en kostnad på cirka 129 kronor. Detta beräknat på ett bensinpris på 19 kronor/liter och ett elpris på 4 kronor/kWh.

Mindre slitage

På service och underhåll finns stora besparingar att göra på längre sikt. Eftersom en elbil inte har en komplex förbränningsmotor med motorolja och massa rörliga delar så slits motorn inte på samma sätt. Totalt kan man säga att elbilens kostnader för service och underhåll är cirka 70 procent lägre, jämfört med en fossilbil. För Polestar 2 ingår dessutom kostnadsfri originalservice de tre första åren eller de första 5 000 milen.

Skatteavdrag för laddbox

Sedan januari 2021 får du som installerar en laddbox hemma göra skatteavdrag för grön teknik med upp till 50 procent av dina kostnader, dock max 50 000 kronor per person och år.

Uppdaterade Polestar 2 har fått uppgraderade batterier vilket innebär bättre effektivitet, kapacitet och laddningstider. I Long range-versionerna sitter 82 kWh-batterier, och Standard range-versionens motsvarighet har en kapacitet på 69 kWh.

Polestar 2 klarar att ta emot AC-laddning med upp till 11 kW laddeffekt och DC-laddning med upp till 205 kW. Vid DC-laddning kan batteriet snabbladdas från 10 till 80 procent på 28 minuter för det stora batteriet i Long range-versionerna och  batteriet i Singel motor-versionen har en maximal laddeffekt på 135 kW och kan laddas från 10 till 80 procent på 34 minuter.

Räckvidden hos Polestar 2 har också ökat. Versionen med dubbla motorer klarar nu 592 km (enligt WLTP), vilket är en förbättring med 105 km.

Räckvidden hos Standard range Single motor-versionen är upp till 518 km (enligt WLTP), och för Long range Single motor-versionen är samma siffra 635 km (enligt WLTP) – en ökning med 84 km.

Upptäck och designa din uppgraderade Polestar 2 här 

 

Mer från Polestar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Polestar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera