Annons

Debatt: Så förhindras nya brandkatastrofer

DEBATT. I somras brann 25 000 hektar skog upp i Sverige. Vi har identifierat fem punkter som är avgörande för att branschen och samhället ska stå bättre rustade nästa gång skogen brinner, skriver fyra debattörer som tillsammans företräder ägare av 90 procent av Sveriges skog.

När den stora skogsbranden rasade i Västmanland för fyra år sedan konstaterade vi att det var den mest omfattande på mer än 100 år. Aldrig igen, sa vi då. I sommar brann nästan dubbelt så stora arealer, 25.000 hektar. Förutom att stora naturvärden gick till spillo beräknar Skogsstyrelsen värdet till drygt 900 miljoner kronor.

Räddningstjänst, myndigheter, frivilligorganisationer och privatpersoner har gjort storartade insatser och slitit oerhört hårt. Det är deras förtjänst att katastrofen inte blev ännu större och vi är alla skyldiga dem ett enormt stort tack.

Som samhälle och bransch behöver vi nu agera för att förhindra framtida brandkatastrofer. Vi kan konstatera att klimatet förändras och att mer extrema väder med all sannolikhet kommer att bli vanligare. Det kommer att börja brinna igen.

Skogsbranschen har identifierat fem punkter som är avgörande för att branschen och samhället ska stå bättre rustade nästa gång skogen brinner:

* Förebyggande arbete och god beredskap

En stor skogsbrand är en komplex händelse med många aktörer inblandade. Vi behöver höja kunskapsnivån hos alla berörda vad avser exempelvis riskbedömning och brandbeteenden, samt skapa nätverk och träna över organisations- och myndighetsgränser. Beslutsfattare ska vara tränade för kris och beslutsvägar ska vara klarlagda i förväg. Skogsbranschens egna riktlinjer för att förebygga brand har fungerat bra, men behöver vårdas och underhållas.

* Tidig upptäckt avgörande – brandflyget är en nyckelresurs

Alla bränder är små i början. Lyckas man begränsa dem i ett tidigt skede reduceras kostnaderna för människor och samhälle enormt. Brandflyget är en nyckelresurs för tidig upptäckt. De behöver flyga oftare när risken för brand är stor. Skogsbranschen har detaljerad geografisk information som är till stor hjälp för att hitta branden och organisera insatsen. Vi behöver hitta enkla vägar för räddningstjänst och myndigheter att ta del av detta vid behov.

* Agera kraftfullt i början – nyttja lokala helikoptrar och samordna resurserna

Avgörande för att framgångsrikt bekämpa en skogsbrand är att agera kraftfullt i början. I Sverige har vi ingen brist på helikoptrar, men tillgång till lokala privata helikoptrar är helt nödvändigt för att snabbt och effektivt kunna påbörja arbetet. Därför behöver det finnas helikoptrar med beredskap vid hög brandrisk och att statliga helikoptrar har rätt utrustning och personal tränad för brandbekämpning. Vi behöver också bli bättre på att dra nytta av bygdens resurser som entreprenörer med lokalkännedom samt maskiner som skördare, grävmaskiner och böndernas gödseltunnor.

När branden blir för omfattande räcker inte ledningskapaciteten hos den lokala räddningstjänsten. Då behövs en tydlig ledningsstruktur som effektivt koordinerar alla tillgängliga resurser över lands-, läns- och myndighetsgränser och som förfogar över de finansiella resurser som krävs.

* Fullfölj insatsen tills faran är över

När räddningstjänsten bedömer att branden är släckt lämnas arbetet med efterbevakning över till markägaren. En viktig lärdom är att stora bränder ofta är en följd av att detta skett för tidigt. Uthållighet i räddningstjänstens insatser är nödvändigt – de behöver fortgå tills branden är säkrad och risken för fortsatt spridning är minimerad.

En förutsättning för uthålligt släckningsarbete är tillgång till utrustning. Sverige måste stå rustade med tillräckliga depåer med utrustning. Det är uppenbart att de resurser vi har i dag inte räcker.

* Säker och välorganiserad efterbevakning

Vi kan ytterligare utveckla våra rutiner för efterbevakning av små skogsbränder, men när tusentals hektar skog brinner skapas nya utmaningar då många olika markägare berörs. Att göra det lagen kräver och efterbevaka området kan vara både farligt och svårt att genomföra för en enskild markägare. Här behövs ett handslag mellan markägare, myndigheter, räddningstjänst och försäkringsbolag för hur efterbevakning av stora bränder ska organiseras.

Som vi konstaterade inledningsvis så kommer det tyvärr att brinna igen i våra skogar. Tillsammans har vi möjlighet att begränsa skadan. Låt oss gemensamt ta detta jobb på största allvar och redan nu starta ett samtal om hur vi kan lära oss av sommarens katastrofer och stå bättre rustade nästa gång.

 

Sven Erik Hammar, ordförande, LRF Skogsägarna

Carina Håkansson, vd, Skogsindustrierna

Erik Ling, Prästlönetillgångar (Svenska kyrkans jord, skog och kapital), Svenska kyrkan

Per-Olof Wedin, vd, Sveaskog


Innehåll från Bristol-Myers Squibb Annons

Uppköpet stärker BMS:s läkemedelsportfölj

I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.
I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.

Med uppköpet av läkemedelsbolaget Celgene stärker Bristol Myers Squibbs sitt erbjudande av läkemedel och vårdlösningar. Bolaget kommer även fortsätta att samarbeta med andra vårdaktörer för att utveckla behandlingar för svårt sjuka patienter.

I november förra året fullbordade BMS, Bristol Myers Squibb, sitt uppköp av Celgene och de båda bolagens produkter finns nu under BMS varumärke.

– Bägge bolagen var framgångsrika både globalt och här i Sverige. Tillsammans har vi nu möjligheten att hjälpa än fler patienter inom olika sjukdomsområden. Vi har redan ett flertal ledande produkter på marknaden och bara under de kommande två åren lanserar vi ytterligare åtta nya läkemedel, säger Michaël Lugez, vd på BMS Sverige och tidigare vd på Celgene Nordics. 

Ledande biofarmabolag

Celgene var innan sammanslagningen en världsledande aktör inom läkemedelsutveckling för behandling av bland annat blodcancersjukdomar, solida cancertumörer samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS var ett globalt biofarmabolag som utvecklade innovativa läkemedel inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, immunologi och fibros.

– Tillsammans har vi en av industrins bredaste pipelines och tack vare att vi nu kan slå samman kunskaperna och erfarenheterna från de båda bolagen kommer vi bli ännu starkare. Medarbetarna är vår främsta tillgång och de drivs av att hitta nya läkemedel och innovativa behandlingslösningar för vården. Både Celgene och BMS har tidigare också investerat stort i forskning globalt och det är något vi kommer att fortsätta med, säger Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer - så verkar Bristol Myers Squibb i Sverige.

Under kommande år avser BMS i Sverige att arbeta mot tre huvudmål.

– Vår första prioritet är nu att färdigställa sammanslagningen av bolagen för att patienterna ska kunna ta del av fördelarna. Vidare har vi som mål att våra nya produkter ska bli tillgängliga för patienter i Sverige så snart som möjligt. Det tredje målet är att ge vår personal fler möjligheter att växa och utveckla vår affär, säger Michaël Lugez.

Patienterna är allt fokus

Patienterna och deras vård står ständigt i fokus i allting som BMS gör och bolaget vill vara med genom hela patientresan. Därför utvecklar de nu bland annat en app där patienter kan följa sin behandling, få svar på frågor och prata med en läkare.

– Vi vill inte bara vara en läkemedelsleverantör, utan även en partner till alla som är involverade inom hälso- och sjukvård. BMS var till exempel med och grundade organisationen ”All.Can” vars mål är att frigöra resurser för sjukhus för att optimera behandlingen av patienter. För att uppnå detta måste vi arbeta tillsammans. Ett annat exempel är hur vi i den pågående pandemin arbetar tillsammans med andra företag och organisationer för att donera pengar, labbutrustning och produkter för att stötta kampen mot coronaviruset, säger Michaël Lugez.

Ny logotyp

I samband med uppköpet av Celgene uppdaterar BMS även sitt varumärke med en ny logotyp.

– Även om vi fortfarande heter BMS är vi ett nytt bolag och det vill vi visa med vår nya logotyp. Motivet är en hand som är en universell symbol för läkande. Den representerar att ge och ta emot vård och visar på vårt engagemang för att sätta människan i första rummet, det är personligt, avslutar Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Bristol Myers Squibb här 

Fakta Bristol Myers Squibb
Bristol Myers Squibb, BMS, är ett globalt biofarmaceutiskt bolag som utvecklar innovativa läkemedel för svåra sjukdomar. Bolaget kombinerar smidigheten hos ett bioteknikbolag med räckvidden och resurserna hos ett etablerat läkemedelsföretag. BMS är bland annat verksamma inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, cancersjukdomar samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS deltar i flera globala samarbeten för att utveckla och optimera vårdlösningar med patienten i fokus.

Mer från Bristol-Myers Squibb

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bristol-Myers Squibb och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?