1515

DEBATT: Rödgröna hotar svenska jobb

Utdragna och långa tillståndsprocesser hotar svenska jobb och klimatet. När svenska företag vill modernisera produktionen och minska klimatpåverkan stoppas de av den rödgröna regeringen. Det är priset Sverige betalar för Miljöpartiets inflytande i regeringen. Den närmaste tiden avgörs flera viktiga ärenden. Nu krävs att den rödgröna regeringen agerar. Det skriver Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och ekonomiskpolitisk talesperson Mats Persson.

Nyamko Sabuni, partiledare (L) och Mats Persson, riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson (L)
Nyamko Sabuni, partiledare (L) och Mats Persson, riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson (L)Foto:Cornelia Jönsson / Stefan Jerrevång / TT
Foto:Stefan Jerrevång / TT
Foto:Cornelia Jönsson

Det pågår en dramatisk modernisering i näringslivet. Tunga industrier vill bidra till klimatomställningen och investerar i ny, mer klimatvänlig teknik. På många plan går nu näringslivet före politiken i klimatomställningen och vi ser inte minst hur tillverkningsindustrin går in i en ny fas med ambitioner på fossilfri produktion. Nyligen blev världens första fossilfria stål färdigt för leverans till kund av SSAB. En viktig milstolpe och ett viktigt bevis på att det går att ställa om.

I omställningen till elektrifiering blir tillgången på metaller den nya oljan. Det handlar om investeringar i miljardklassen som kommer ge många nya jobb i Sverige. Men allt detta riskerar att slås sönder av utdragna och långa tillståndsprocesser och den rödgröna regeringens passivitet. Ska det svenska näringslivet våga investera och utveckla ny teknik i vårt land krävs förutsägbara regler och konkurrenskraftiga villkor. Nu bevittnar vi motsatsen, med förödande konsekvenser för jobben och klimatet. 

Under sommaren har vi bevittnat cementkrisen där Sveriges största cementtillverkare Cementa nekades tillstånd att fortsätta sin kalkbrytning på Gotland efter 100 års verksamhet. Beskedet kom som en blixt från klar himmel efter att tillståndsprocessen hade pågått i över fyra år (!) och riskerar att kasta företagets flermiljardsinvestering i en anläggning för att fånga in och lagra koldioxid (CCS) i papperskorgen. Satsningen skulle innebära att Cementa kan etablera världens första klimatneutrala cementfabrik och minska Sveriges samlade utsläpp med 3 procent. Det är priset av oförutsägbarhet och utdragna processer.

Men det stannar inte vid Cementa.

I Skellefteå etablerar nu Northvolt verksamhet för att bli Europas största tillverkare av batterier för elbilar. Det är en viktig del i moderniseringen av världens bilproduktion och för minskade utsläpp. Produktionen kräver metallen kobolt, som idag ofta utvinns i kinesiskt ägda gruvor i Kongo. För att kunna förverkliga ambitionerna om miljövänligare batteriproduktion vill Nortvolth utvinna svenska koboltfyndigheter. Det skulle inte bara underlätta för svenska företag, utan ha säkerpolitiska dimensioner genom att göra Sverige mindre beroende av import från Kina. Men regeringen drar frågan i långbänk på grund av Miljöpartiets motstånd mot gruvbrytning,

Ett annat företag som fått erfara konsekvenserna av senfärdigheten är Boliden. Bolaget fick meddelat av regeringen vid årsskiftet - efter fyra års betänketid - att regeringen säger nej till deras ansökan om miljardinvesteringar i gruvbrytning av koppar. Klimatomställningen sker genom elektrifiering, som i sin tur kräver ökad användning av metallen.

På samma sätt riskerar nu regeringens obeslutsamhet att stänga ned den svenska kärnkraften bakvägen. Branschen, med statliga Vattenfall som en viktig aktör, har krävt att regeringen fattar ett långsiktigt beslut om hanteringen av kärnavfallet, annars riskerar man att behöva stänga ned stora delar av den svenska kärnkraften. Redan 2018 gav Strålsäkerhetsmyndigheten grönt ljus för slutförvaringen och såväl berörda kommuner såsom Mark- och miljödomstolen har godkänt prövningen. Men regeringen drar frågan i långbänk och beslutade i sista timmen om en halvmesyr som skapar stor ovisshet om framtiden för svensk elförsörjning. Det är ohållbart. Sverige förtjänar bättre.    

Socialdemokraternas nya vänstersväng i den ekonomiska politiken med återinförande av förmögenhetsskatten och fastighetsskatten kommer att försämra företagsklimatet. Ett lika stort problem är Miljöpartiets dogmatiska miljöpolitik som bromsar utvecklingen och står i vägen för investeringar i ny teknik och fler jobb. Den närmaste tiden är det upp till bevis för den rödgrön regeringen. Vi är mycket oroliga över att Miljöpartiets inflytande sker på bekostnad av viktiga investeringar i jobb och klimatomställning.

Men det krävs också rejäla reformer för att ändra dagens regelverk. Det är uppenbart att dagens lagstiftning kring tillstånd bromsar viktiga investeringar för modernisering av det svenska näringslivet. Dagens regelverk tar inte hänsyn till säkerhetspolitiska dimensioner och lokal miljöpåverkan vägs ofta tyngre än den globala klimateffekten. Om Sverige och EU blir helt beroende av import av metaller från Putins Ryssland eller kommunistiska Kina är det säkerhetspolitiskt mycket problematiskt.

Sverige behöver förändring. Vårt land behöver ett maktskifte för att ta itu med problemen i skolan, den växande kriminaliteten och den djupa arbetslösheten. En ny, borgerlig regering måste ta krafttag för att korta tillståndsprocesserna och öka förutsägbarheten. Det gör att svenska företag påskyndar investeringar i klimatomställningen och för fler jobb.

Nyamko Sabuni, partiledare (L)

Mats Persson, riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson (L)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?