Hoppa till innehållet

Annons

Debatt: Riv upp lagen om skattefri el för amerikanska techjättar

Varje gång du betalar din elräkning går ungefär en tredjedel till skatt. Samtidigt betalar Bill Gates, Jeff Bezos och Zuckerberg nästan noll kronor i elskatt för sina svenska datacenter, vars nettoeffekt motsvarar Forsmarks kärnkraftverk. Svensk IT-industri, datasäkerhet och miljön får ta smällen. Det skriver Jon Karlung, vd på Bahnhof.

Foto:Susanne Lindholm / TT

2017 införde regeringen i praktiken skattebefrielse för serverhallars elförbrukning. Idén var att ge skjuts åt en modern, svensk basnäring, precis som för skogs- och malmindustrierna. Jag var en av dem som välkomnade detta. IT-infrastruktur är nutidens järnvägsnät, och ett digitaliserat samhälle är rustat för framtiden. Idag står det klart att intentionen inte på långa vägar har infriats. Tvärtom motarbetar det snåriga regelverket inte bara svensk IT-industri, utan även nationell IT-säkerhet och miljömässig hållbarhet.

Reglerna för skattereduktionen är riggade för att ensidigt gynna amerikanska techjättar, medan svenska bolag får nöja sig med smulor eller inget alls. För att ta del av skatterabatten behöver en rad kriterier uppfyllas. Bara den som äger utrustningen i datahallarna får ansöka. Dessutom måste bolaget förbruka minst 0,1 megawatt. Huvudsaken är alltså att förbrukningen är hög – vilket energislag som används har ingen betydelse. Få svenska bolag är stora nog att uppfylla båda krav. Vanligtvis hyrs istället plats och utrustning i datahallar – så kallad colocation. Men bolag som tillhandahåller colocation får inte ta del av skattelättnaderna eftersom de inte äger utrustningen.

Det innebär att ett svenskt företag som Bahnhof, som driver gröna datacenter, återvinner all överskottsvärme och uppfyller effektkravet straffas. Skattelättnaderna går istället till amerikanska jättar som driver hela datacenter för sina egna applikationer. Det inte bara snedvrider konkurrensen i branschen, utan motverkar intentionen om att gynna en modern basnäring. Sverige är inte Silicon Valley, och vi når aldrig dit om livskraftiga inhemska aktörer missgynnas och startups stryps i sin linda.

De senaste fem åren har svenska skattebetalare sponsrat nätjättarnas elräkningar med 1,25 miljarder. Detta i ett läge där Sverige har effektbrist och importerar polsk kolkraft om vintrarna. Detta när svenska myndigheter avråder från säkerhetskritisk datalagring hos amerikanska aktörer på grund av Cloud Act. Ni vet, lagen som ger amerikanska myndigheter rätt att ta del av samtliga kunddata hos amerikanska molntjänster, oavsett var i världen datacentren byggs. På vilket sätt verkar detta för en svensk, hållbar basindustri? Mikael Dambergs tafatta försvar om att Sverige på detta sätt ”leder digitaliseringen” är ovärdigt.

Här finns även en miljöaspekt. Enbart Microsofts datacenter i Sandviken är dimensionerade för en nettoeffekt på totalt 1 220 megawatt. Det motsvarar nästan halva Forsmarks kärnkraftverk. Skattefritt. Tre mil från Microsofts datahall i Sandviken ligger vindkraftsparken Jädraåsen. Där finns i dag 66 stycken kraftverk, alla 175 meter höga, med en total nettoeffekt på 200 megawatt. För att serva den amerikanska jätten bara i Sandviken skulle det behövas 400 stycken 175 meter höga vindkraftverk!

En uppskattning är att Microsofts anläggningar, inklusive dem i Gävle och Staffanstorp, tillsammans med Facebooks hall i Luleå och Amazons anläggningar i bland annat Katrineholm med råge överstiger 3 000 megawatt. Redan där bränns hela Forsmarks nettoeffekt. Och då återvinner Microsoft inte ens överskottsvärmen från datahallarna. Att de använder hållbar energi betyder bara att den smutsiga elen flyttas till andra elkonsumenter. Det är ett enormt slöseri – varför subventionera eldning i snön av nukleära proportioner?

”Men det ger ju massa jobb” skriker någon. Visst, men huvudsakligen utomlands. När datahallen väl är byggd krävs inte mycket underhåll, och IT-utvecklingen sker allt som oftast i Indien. Som tack bidrar techjättarna med extremt låga skatteintäkter, så satsningen räknas inte hem där heller.

Bahnhof driver ett antal datacenter med tusentals kunder. Vi betalar våra elräkningar och har aldrig fått en enda krona i skattelättnad till skillnad från våra utländska konkurrenter. Det är orimligt att svenska hushåll ska betala elräkningen för Facebook och andra techjättar under falska förespeglingar. Det som var tänkt att gynna en svensk, modern basnäring har kommit att göda utländska giganter som motverkar densamma – därför behöver lagen om skattefri el till amerikanska techjättar rivas upp!

Jon Karlung

VD Bahnhof

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från RoborockAnnons

Hyllar robotdammsugaren med AI: ”Är väldigt lyxigt”

Smart, sköter sig själv – och effektiv mot tuffa fläckar på golvet.

När barnfamiljen fick testa AI-dammsugaren haglade lovorden.

– Den känns som ett komplett städverktyg, säger tvåbarnsmamman Therese om Roborock S8 Pro Ultra.

EXTERN LÄNK: Här säkrar du din Roborock S8 Pro Ultra 

Tillsammans med sin man samt två barn på sju och tio år bor hon strax utanför tullarna i Stockholm. Barnen gillar att vara ute och leka, vilket ger vissa konsekvenser:

– Eftersom det är ett gammalt hus med många träd i trädgården kommer det in en del smuts och framför allt pollen just nu. Även om vi inte har småbarn längre blir det även en del grus och damm som barnen drar in, berättar Therese.

En vanlig vecka tar städningen mellan en och tre timmar för familjen, beroende på hur mycket som behöver dammas eller torkas av för hand. Till sin hjälp har familjen en billigare robotdammsugare av ett annat märke.

– Det som har varit negativt är att man själv måste tömma den och att behållaren är liten så du måste tömma ofta. Dessutom är den inte särskilt smart, så fort du har ändrat något från vad den har memorerat så åker den fel eller kör in i saker.

Nu har familjen testat Roborock S8 Pro Ultra i några dagar – och de första intrycken imponerar:

– Det är väldigt lyxigt att den är självtömmande och självrengörande. Det man ska komma ihåg är att dockningsstationen är stor, så det är inget man bara kan gömma under en möbel eller liknande utan det kräver att du har plats.

Själva tekniken bakom städningen får också tummen upp av Therese:

– Jag tycker att den funkar bra. Den har dammsugit och moppat. För mig överraskade moppen positivt, den var väldigt bra och effektiv och tog till och med bort tandkrämsfläckarna på badrumsgolvet. 

Om du jämför Roborock S8 Pro Ultra med er vanliga dammsugare, hur står den sig? 

– Den står sig bra, om inte bättre. Den är lättskött och lätt att komma igång med. Som jag ser det är den stora fördelen är stationen med självtömning, det är oerhört skönt att slippa rengöra själv. 

”Tiden kan man istället lägga på att umgås med familjen eller vara på jobbet”
”Tiden kan man istället lägga på att umgås med familjen eller vara på jobbet”

Trots att familjen har en annan robotdammsugare tror Therese att Roborock S8 Pro Ultra kan spara ytterligare tid på städningen:

– Det är flera timmar, framför allt rengöringen kommer bli så mycket smidigare. För mig är det ett stort plus. Tiden kan man istället lägga på att umgås med familjen eller vara på jobbet.

Skulle du rekommendera andra att satsa på en robotdammsugare?

– Absolut! Har man stora ytor eller vill ha det senaste så är det värt investeringen. Med en robotdammsugare blir städningen av. Vi låter oftast den städa när vi är på jobbet och i skolan, det är oslagbart att komma hem till ett rent hem.

EXTERN LÄNK: Beställ Roborock S8 Ultra direkt online 

 

Mer från Roborock

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Roborock och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera