1515
Annons

Debatt: Politik för bättre utväxling av svenska innovationssatsningar

Det krävs en offensiv innovationsstrategi för att öka kunskapen om hur innovationer ska skyddas och ökareffektiviteten i användningen av forskningsmedel, skriver socialdemokratiska ledamöter i Näringsutskottet.

Foto:TT

För oss socialdemokrater är det självklart att svenska företag ska konkurrera med innovationskraft och kompetens, inte med låga löner. Vi är rankade som världens näst bästa innovationsnation, våra företag är världsledande inom många sektorer och vår partiordförande har slagit fast att vi ska se klimatutmaningen som en möjlighet för nya, gröna jobb i hela landet. För att lyckas med det, även på sikt, behöver vi bli ännu bättre än i dag på att ta tillvara tillgänglig kunskap, använda forskningsmedel mer effektivt, se till att forskningsresultat och innovationer kommersialiseras i högre grad och att kunskapen hos mindre företag om vilka tillgångar som bör skyddas ökar. Därför föreslår vi att regeringen arbetar fram en offensiv Innovationsstrategi.  

Det allvarliga läget i Europa har satt ljuset på hur viktigt det är att ickemateriella värden skyddas och tas tillvara. Med Putins oförsvarliga attack på Ukraina har de allra flesta företag gjort det rätta och lämnat Ryssland. Att duman beslutat att beslagta företagens egendom och erbjuder andra att driva vidare produktion och verksamhet i Ryssland under annat namn är inget annat än stöld av andras investeringar och innovationskraft. Världen måste stå upp mot detta vansinne och vägra att köpa produkter som tillverkats utan tillåtelse i ansvarstagande företags ryska produktionsanläggningar. Om vi inte respekterar det internationella regelverket för patent, varumärkesskydd och annan immaterialrätt är det få som kommer vilja investera i forskning och utveckling i framtiden. Det vore förödande för världen och för Sverige. 

För att behålla tätpositionen och se till att forskningsmedel används än mer effektivt har vi listat ett antal områden inom immaterialrätt, företagsnära forskning och innovation där vi ser att Sverige kan bli ännu bättre: 

Satsa forskningsmedel där de gör störst nytta. Det globala patentsystemet är offentligt och visar hur uppfinningar är uppbyggda. Det kan därför ge värdefulla insikter, till exempel om en investering är meningsfull eller inte och vilka uppfinningar som redan är gjorda. Genom att använda den tillgängliga informationen mer systematiskt kan vi påskynda innovationer genom att satsa forskningsmedel inom de områden som ännu inte är beforskade. 

Ett fåtal stora företag står för huvuddelen av alla sökta patent i Sverige. Vi tror att många små- och medelstora företag har innovationer som bör skyddas men att kunskapen om vad som eventuellt bör skyddas, när i innovationsprocessen och hur man gör det kan vara för låg i små och medelstora företag. Det vill vi ändra på med ett Kunskapspaket.

Vem äger rättigheterna när AI skapat något? Den frågan brottas vi med just nu. Så länge en människa styr AI:n fungerar våra immaterialrättsliga lagar men med helt självständiga AI-skapelser blir det problematiskt eftersom lagen kräver att upphovspersonen är en människa. Våra lagar behöver moderniseras och internationellt harmoniseras för att hänga med i utvecklingen.

I dag kan du läsa till ingenjör utan att ta ett enda poäng i immaterialrätt trots att ingenjörer står för en försvarlig del av innovationerna. Kunskapen om vilka forskningsresultat som bör skyddas, när och varför behöver öka även inom universitets- och högskolevärlden. Innovationskontoren på våra lärosäten behöver också mer kunskap för att kunna ge rätt stöd när akademiska landvinningar ska tas om hand. Dessutom saknas ofta incitament för att nyttiggöra sin forskning. Vi behöver se över uppdraget till och uppföljningen av innovationskontoren på lärosätena för att fler forskningsresultat ska kunna förbättra vår värld. 

Svenska företag förlorar 50 miljoner kronor per dag på grund av handel med piratkopior (enligt en studie från OECD från 2018). Dessutom riskerar konsumenter som köper piratkopior att få varor som inte uppfyller gällande produktsäkerhetskrav. Den tredje stora förloraren på piratkopiering är staten som förlorar stora skatteinkomster och arbetstillfällen. Därför behöver vi snarast se över hur den illegala handeln med piratkopior kan stoppas. 

Sammantaget föreslår vi en offensiv Innovationsstrategi som ökar kunskapen om när och hur innovationer kan skyddas, som ökar effektiviteten i användningen av forskningsmedel och som underlättar för innovationsupphandlingar för att lösa stora och små utmaningar för ett starkare samhälle. Det behövs en nationell kraftsamling för att vi även i framtiden ska vara ett världsledande innovationsland som kan konkurrera med kunskap och nya idéer. Och det är hög tid att vi påbörjar det arbetet nu. 

Jennie Nilsson

Åsa Eriksson

Mattias Jonsson

Monica Haider

Mathias Tegnér

Anders Frimert

Ledamöter för (S), Näringsutskottet


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?