För oss socialdemokrater är det självklart att svenska företag ska konkurrera med innovationskraft och kompetens, inte med låga löner. Vi är rankade som världens näst bästa innovationsnation, våra företag är världsledande inom många sektorer och vår partiordförande har slagit fast att vi ska se klimatutmaningen som en möjlighet för nya, gröna jobb i hela landet. För att lyckas med det, även på sikt, behöver vi bli ännu bättre än i dag på att ta tillvara tillgänglig kunskap, använda forskningsmedel mer effektivt, se till att forskningsresultat och innovationer kommersialiseras i högre grad och att kunskapen hos mindre företag om vilka tillgångar som bör skyddas ökar. Därför föreslår vi att regeringen arbetar fram en offensiv Innovationsstrategi.
Det allvarliga läget i Europa har satt ljuset på hur viktigt det är att ickemateriella värden skyddas och tas tillvara. Med Putins oförsvarliga attack på Ukraina har de allra flesta företag gjort det rätta och lämnat Ryssland. Att duman beslutat att beslagta företagens egendom och erbjuder andra att driva vidare produktion och verksamhet i Ryssland under annat namn är inget annat än stöld av andras investeringar och innovationskraft. Världen måste stå upp mot detta vansinne och vägra att köpa produkter som tillverkats utan tillåtelse i ansvarstagande företags ryska produktionsanläggningar. Om vi inte respekterar det internationella regelverket för patent, varumärkesskydd och annan immaterialrätt är det få som kommer vilja investera i forskning och utveckling i framtiden. Det vore förödande för världen och för Sverige.
För att behålla tätpositionen och se till att forskningsmedel används än mer effektivt har vi listat ett antal områden inom immaterialrätt, företagsnära forskning och innovation där vi ser att Sverige kan bli ännu bättre:
Sammantaget föreslår vi en offensiv Innovationsstrategi som ökar kunskapen om när och hur innovationer kan skyddas, som ökar effektiviteten i användningen av forskningsmedel och som underlättar för innovationsupphandlingar för att lösa stora och små utmaningar för ett starkare samhälle. Det behövs en nationell kraftsamling för att vi även i framtiden ska vara ett världsledande innovationsland som kan konkurrera med kunskap och nya idéer. Och det är hög tid att vi påbörjar det arbetet nu.
Jennie Nilsson
Åsa Eriksson
Mattias Jonsson
Monica Haider
Mathias Tegnér
Anders Frimert
Ledamöter för (S), Näringsutskottet