1515

DEBATT: Om svanar och elefanter

Den globala energikrisen seglar upp som en svart svan i pandemins kölvatten. Men var pandemin verkligen en svart svan? Nog hade man kunnat förutse att ett nytt virus skulle drabba världen – det hävdar i vart fall investeraren Nassim Taleb som var den som lanserade begreppet om svarta svanar. SEB:s chefsstrateg Johan Javeus spanar efter oroväckande djur i horisonten. 

Foto:STEVE HOLLAND

De sista pandemirestriktionerna har nu tagits bort i Sverige. Viruset är visserligen inte borta men det finns andra saker att oroa sig för.

Efter en fantastisk börsuppgång sedan våren 2020 så verkar många ha känslan av att det är lite för bra för att vara sant. Varningarna från högprofilerade investerare och experter om att vi står inför en period av turbulens på marknaderna har duggat allt tätare under hösten. Men riktigt vad som ska trigga en sättning verkar det inte riktigt råda någon enighet om. Ränteoron finns där från tid till annan men centralbankerna lovar samtidigt att inte höja på länge och de massiva stimulanserna runt om i världen har skapat en rätt bra tillväxtmiljö de kommande kvartalen. Men känslan av att festen är på väg att ta slut vill inte försvinna. Det är då den svarta svanen seglar in. 

”Ser du några svarta svanar?” är nog den vanligaste frågan jag får när jag träffar investerare idag.

Det är ju självfallet inte lätt att svara på och egentligen är hela frågan en motsägelse. När den tidigare tradern och sedermera akademikern Nassim Taleb lanserade sin version av begreppet i boken ”The Black Swan” 2007 så definierade han det som en händelse som är omöjlig att förutse. Som ger upphov till extrema konsekvenser och som vi i efterhand fåfängt försöker inbilla oss att vi hade kunnat förutse. Terrorattacken 11/9 var en svart svan men inte coronapandemin. Pandemier har vi haft många av i historien vilket borde hjälpt oss att förutse den vi är i just nu. Men populära begrepp kan med tiden ofta få en lite ändrad innebörd. Medan vissa håller sig till Talebs definition och menar om att om en händelse går att tänka ut i förväg så är det per definition ingen svart svan så verkar många andra istället tycka att allt som inte ryms inom ett ”huvudscenario” kan kallas en svart svan. En svart svan som går att förutse har faktiskt ett eget namn – en grå svan.

Oavsett vad man väljer att kalla det så är den här typen av risker i alla fall något som engagerar. När jag nyligen ställde frågan på finanstwitter om vad investerarna där såg för potentiella svarta svanar var intresset rekordstort (en lista med förslagen hittar du på undertecknads twitter). Kandidaterna inkluderade allt från krig och cyberattacker till okontrollerad dollarförstärkning och inflationschock. Med reservation för att många av förslagen handlar mer om grå än svarta svanar så kan man dela upp dem i fyra huvudgrupper. Finansiella svanar som att en stor bank eller kanske mer troligt just nu att en viss kinesisk fastighetsjätte kollapsar. Ekonomiska svanar som att räntorna stiger okontrollerat. Geopolitiska svanar, t ex att krig utbryter mellan Kina och Taiwan. Och till sist någon form av katastrof, naturlig eller orsakad av människor som en geomagnetisk storm som slår ut alla satelliter eller en stor kärnkraftsolycka.

Även om vi gillar att spekulera i sådana här saker är problemet att det är omöjligt att sätta vettiga sannolikheter på händelser som är så osannolika. Därmed blir det inte heller möjligt att modellera riskerna och ta hänsyn till dem i investeringsbeslut. Men trots att svarta svanar inte går att förutse så finns det ledtrådar om var det är mest troligt att de dyker upp. Man ska leta i system som är känsliga för störningar för de kommer obönhörligen förr eller senare att krascha, säger Taleb. De enorma problem vi ser idag för globala försörjningskedjor skulle kunna vara ett exempel på ett sådant instabilt system. En störning i en fabrik som tillverkar datorchip eller i en viktig hamn kan snabbt fortplanta sig och ge upphov till extrema effekter för mängder av företag och länder. Men det finns faktiskt ännu värre djur än svanar att oroa sig för.

Vid sidan om svanarna har det tillkommit ett nytt djur, den svarta elefanten. Den skiljer sig från svanarna i att den är lätt att upptäcka men trots det så ignoreras den av marknaden. En bland flera kandidater till svart elefant idag är den enorma skulduppbyggnaden vi har i många länder. Vi kan alla se de potentiella problemen med att skulderna växer så snabbt. Men frågan är för stor och spänner över för många marknader och tillgångsslag för att den ska gå att greppa för de allra flesta. Dessutom har ju systemet funkat så länge att det säkert funkar bra ett tag till.

Oavsett om vi pratar om svanar eller elefanter känns den här typen av risker mer angelägna än på länge att fundera kring. Sen är det upp till var och en att avgöra om det faktiskt kan göra oss bättre förberedda för framtida kriser eller om det bara handlar om en mänsklig drift att göra framtiden mer förutsägbar genom att leta efter mönster trots att kanske inga finns. I våras satte sig ett fartyg från rederiet Evergreen på tvären i Suezkanalen vilket ledde till stora problem. Nu är det fastighetsjätten Evergrande som skapar rubriker. Är det fler än jag som börjar ana ett mönster i kaoset…?


Innehåll från Newbury PharmaceuticalsAnnons

Newbury Pharmaceuticals – entreprenöriellt nytänk för receptbelagda läkemedel

Karl Karlsson, Founder & Executive Chairman, och Fredrik Hellqvist, Vice President Sales & Marketing.
Karl Karlsson, Founder & Executive Chairman, och Fredrik Hellqvist, Vice President Sales & Marketing.

Receptbelagda läkemedel kan rädda liv. Men kostnaderna för dessa specialläkemedel som används för att behandla till exempel olika typer av cancer och sällsynta sjukdomar är ofta höga. Något som kan hindra patienter att få den vård de behöver. Det här vill det nystartade läkemedelsföretaget Newbury Pharmaceuticals ändra på genom att erbjuda kostnadseffektiva läkemedel inom dessa områden.

– Vi vill och kan bidra till att fler får tillgång till värdeskapande och innovativa läkemedel, säger Fredrik Hellqvist, Vice President Sales & Marketing, på Newbury Pharmaceuticals med huvudkontor i Lund. 

Företaget är ungt, grundades 2020 av entreprenören Karl Karlsson, som har lång erfarenhet av att implementera tillväxtstrategier bland annat som VD och styrelseledamot i läkemedelsföretaget Bluefish Pharmaceuticals. Det nya bolaget, Newbury Pharmaceuticals, fokuserar på den skandinaviska marknaden med en produktportfölj inom onkologi, sällsynta sjukdomar och ett antal egna varumärken. 

Forskning och utveckling ligger utanför bolaget vilket Fredrik Hellqvist menar är grunden för att de ska kunna erbjuda specialläkemedel med hög kvalitet till en rimlig kostnad. 

– Vi har ingen egen forskning och utveckling utan det gör våra partners. Men vi har rättigheter till att sälja dessa produkter och att ta hand om registreringen och kommersialiseringen för den skandinaviska marknaden. Det är där vår expertis ligger, säger han. 

Det här ger enligt Fredrik Hellqvist Newbury Pharmaceuticals möjlighet att vara en snabbväxande entreprenör med god lokalkännedom och kunskap med korta beslutsvägar. 

– Vi kan kombinera våra samarbetspartners styrkor med vår djupa kunskap om sådant som sjukvårdssystem och att nå rätt kunder. Det handlar om att vara ute och träffa, hjälpa och utbilda vården i hur dessa läkemedel bäst används. Vi blir det vi kallar en ”lokal champion”, säger han. 

Trots att Newbury Pharmaceuticals bara har varit igång i drygt ett år har de fått mycket på plats: alla nyckelfunktioner i företaget, samtliga nödvändiga tillstånd och kvalitetssystem samt utökat sin produktportfölj från 11 till närmare 20 produkter. Nästa steg är att bygga upp en marknads- och säljorganisation.

– Det ligger mig varmt om hjärtat att hitta medarbetare och tillsammans med dem skapa en kultur som bygger på öppenhet, eget ansvar och snabba beslutsvägar med en stark entreprenöriell anda. Om man, som jag, har jobbat en lång tid inom ett stort bolag och känner till för- och nackdelar med det så kan jag definitivt säga att vi erbjuder något annat, säger Fredrik Hellqvist som bland annat har arbetat på några av ett världens ledande läkemedelsbolag så som Abbvie och Astra Zeneca. 

Den första produktlansering är planerad till kvartal ett 2022 sedan följer fler produkter under året. Något som Fredrik Hellqvist ser fram emot. 

– Vi har ambitionen att bli den lokala experten och alternativa partnern till de multinationella företagen. Vi strävar efter att ha en positiv inverkan i samhället, med produkter och teknik som bidrar till det övergripande hälso- och sjukvårdssystemet och patientens välbefinnande samt ge våra partners den lokala uppmärksamhet de förtjänar, avslutar han. 

Om Newbury Pharmaceuticals
Newbury Pharmaceuticals är ett svenskt företag som tillhandahåller receptbelagda läkemedel till patienter och vårdgivare på den skandinaviska marknaden. Newbury Pharmaceuticals, som grundades 2020, fokuserar på specialläkemedel och egna varumärken med ett starkt fokus på onkologi, sällsynta sjukdomar och neurologi.

Läs mer om Newbury Pharmaceuticals här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Newbury Pharmaceuticals och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?