Annons

Debatt: Nej till nytt amorteringskrav

En snabbt växande befolkning kombinerat med låg rörlighet, urbanisering och otillräckligt byggande har lett till en utbredd bostadsbrist i ett flertal av Sveriges kommuner. Tillsammans med minusräntor har detta inneburit att priserna ökat med 40 procent sedan 2014. Detta har i sin tur lett till att hushållens skuldsättning vuxit kraftigt.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson.
Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson.Bild:Jonas Eng

Moderaterna står bakom hittills vidtagna åtgärder mot skuldsättningen och vi står också bakom att ge Finansinspektionen ett brett mandat att föreslå ytterligare åtgärder till regeringen, i fall det skulle anses vara nödvändigt.

Det är samtidigt viktigt vara tydlig med att de åtgärder som vidtagits också medför negativa effekter. När möjligheten att få lån begränsas och kraven på amortering skärps blir det samtidigt svårare för dem som står utanför bostadsmarknaden att komma in. Även med en bra lön tar det lång tid att spara ihop till kontantinsatsen när priserna blir allt högre. Det gör att de som inte har föräldrar eller andra anhöriga som kan låna ut flera hundra tusen kronor får svårt att flytta till ett jobb eller studier. Lånebegränsningar förstärker den orättvisa som finns mellan de som är inne på bostadsmarknaden och därmed har kunnat dra nytta av prisökningarna och de som står utanför.

Samtidigt befinner vi oss nu i ett osäkert läge där den fleråriga uppgången av bostadspriserna kanske bryts. Indikationerna på att nyproducerade lägenheter är svårare att sälja blir allt fler och priserna har sjunkit något i hela landet den senaste månaden. Det är allt för tidigt att säga att priserna nu kommer att börja sjunka men utvecklingen måste följas noga. Politiken ska inte bidra till ökad skuldsättning, men politiska åtgärder ska inte heller förvärra problem och förstärka nedgångar. I exempelvis Nederländerna gjorde politiska beslut vid fel tillfälle att prisnedgången blev betydligt värre än vad den hade behövt bli annars, med kraftiga, negativa effekter på den reala ekonomin som följd.

Behovet av, och val av tidpunkt för, åtgärder för att motverka ökad skuldsättning behöver också vägas mot andra negativa effekter som kan följa. Den helhetsbedömningen ska regeringen göra och det är därför vi har en ordning där Finansinspektionen förslår åtgärder som regeringen godkänner eller avslår. I det läge där vi står i nu, med en stor osäkerhet kring var bostadspriserna är på väg och med ett amorteringskrav som införts relativt nyligen bör regeringen vara försiktig med att införa ytterligare åtgärder om man inte samtidigt tar ett helhetsgrepp för att lösa de problem som finns på svensk bostadsmarknad. Först då bör ytterligare eventuella amorteringskrav övervägas.

Elisabeth Svantesson

Ekonomiskpolitisk talesperson Moderaterna


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?