1515
Annons

Debatt: Näringslivet måste inse att det är hotat

Omfattande kriminella strukturer har etablerats i Sverige och dessa utgör ett hot mot det offentliga såväl som näringslivet. Många företag underskattar dock riskerna och vidtar inte adekvata förebyggande åtgärder, skriver kriminologen och före detta polisen Fredrik Kärrholm.

Foto:Christine Olsson/TT

Sverige har på några få decennier förvandlats från ett sammanhållet högtillitssamhälle med en marginell organiserad brottslighet till ett av Europas mest utsatta länder. Utvecklingen har gått så fort att många inte korrigerat sin verklighetsbild, trots en lång rad larmrapporter från myndigheter, fackföreningar och journalister. 

Vid årsskiftet konstaterade en docent och två professorer i statsvetenskap (DN 28/12 -21) att den offentliga korruptionen och organiserade brottsligheten i Sverige kan liknas vid situationen i södra Italien. Denna samhällsutveckling påverkar i högsta grad även företag.  

Brottslighet som drabbar företag genererar dock sällan tidningsrubriker, aldrig blåljusutryckningar och oftast lägger drabbade bolag locket på. Problemen är i stor utsträckning osynliga. Statistiken är desto tydligare och polisanmälningar för relaterad brottslighet uppgick förra året i tiotusental: utpressning, förskingring, trolöshet mot huvudman, tagande av muta, behörighetsmissbruk, penningtvätt med mera. Samtidigt är det bara en mindre del av brottsligheten som avslöjas och anmäls.

Varje år publicerar Polismyndigheten tillsammans med elva andra myndigheter en lägesbild över den organiserade brottsligheten. I den senaste rapporten konstateras att problemen fortsätter att öka. Företag utsätts för utpressning, korruption och infiltration. Syftet kan vara att ingå avtal, få investeringar, tvätta pengar eller tillskansa sig värdefull information. 

Fokus kan vara olika och flera: kapital, kunder och krediter. Målet är ekonomisk vinning, på bekostnad av det utsatta företaget.  

Utpressning kan ske på olika sätt. Det kan drabba såväl enskilda medarbetare som den samlade ledningsgruppen. Riskerna ökar om kopplingar finns till kriminella aktörer, om anställda av sociala eller ekonomiska skäl är sårbara eller om affärsrelationer finns till bolag som kontrolleras av kriminella nätverk. Det finns många mellanformer där utpressningsliknande situationer leder till att företaget på annat sätt utnyttjas. 

Korruption kan uppstå både när det finns relationer sedan tidigare eller genom en medveten rekrytering av en tidigare okänd person. Vanligen inventerar nätverk bekantskaper för att hitta ingångar och anpassar brottsupplägget därefter; i Sverige i dag finns många, även högutbildade, som har förbindelser till grovt kriminella, genom skolgång, släktskap eller annat. 

Det förekommer även mer utstuderad målsökning: först hittas ett brottsobjekt, sedan identifieras relevanta personer och därefter inleds en kontaktfas mot den eller dem som uppfattas mottagliga för påverkan. Är personal ekonomiskt sårbar eller generellt inte pålitliga från säkerhetssynpunkt, ökar risken för bestickning och dylikt. 

Infiltration kan ske både kortsiktigt och långsiktigt. Oftast syfte infiltration till att insidern ska bistå gärningspersonerna med råd och dåd. Mindre sällan är målet att ta över eller på annat sätt utöva kontroll över bolag, men sådana ambitioner finns.

Den organiserade brottsligheten är multikriminell och har hög adaptiv förmåga. Polisen använder begreppet projektbaserad brottslighet, för att beskriva tillfälliga konstellationer som skapas för att genomföra olika brottsupplägg. Den övergripande trenden är att kriminella nätverk blir mer professionella. I en IFFS-rapport från 2018 identifierades över 5 000 grovt kriminella som hade bolagsengagemang.

Dessvärre underskattas riskerna. Detta avspeglas i de summor som företagen investerar i säkerhetsåtgärder. Totalt satsas det miljardbelopp på fysisk säkerhet och bevakningstjänster, men en bråkdel så mycket på personalsäkerhet och bakgrundskontroller. Det bygger på felaktiga uppfattningar om risk.

Till exempel anmäldes i fjol 2 186 inbrott på kontor, att jämföra med 13 911 fall av förskingring och andra trolöshetsbrott. För det senare är alltså sannolikheten större – och konsekvenserna ofta allvarligare – men ändå investeras betydligt mindre i personalsäkerhet jämfört med inbrottsskydd.

För över fem år sedan, 2016, publicerade Brottsförebyggande rådet (Brå) rapporten Kriminell infiltration av företag. I rapporten understryks vikten av att förebygga och motverka denna form brottslighet. Sedan dess har problemen förvärrats ytterligare, men alltjämt släpar säkerhetsåtgärder efter. Fler i näringslivet måste uppdatera sin analys avseende hotbild och risker.

Fredrik Kärrholm

Kriminolog, tidigare polis och VD för Svensk Bakgrundsanalys 

 


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?