1515
Annons

Debatt: Mp ska vara ett parti för grönt näringsliv

DEBATT. Utvecklingskraften i den gröna omställningen ligger i näringslivet. Därför behöver ledare för Miljöpartiet i vår tid ha djupa kunskaper och förståelse för det som driver innovation och utveckling i företagen. Per Bolund är rätt person för uppgiften, vid sidan av Isabella Lövin, skriver Paulo Silva, tidigare stabschef i Miljöpartiet.

Det behövs ett nytt ledarskap vid sidan av Isabella Lövin. Per Bolund har kunskap om finansieringsfrågor, innovation och näringslivets villkor i vidare bemärkelse, skriver Paulo Silva.
Det behövs ett nytt ledarskap vid sidan av Isabella Lövin. Per Bolund har kunskap om finansieringsfrågor, innovation och näringslivets villkor i vidare bemärkelse, skriver Paulo Silva.Foto:Erik Simander / TT

Näringslivet är av fundamental betydelse för den gröna omställningen av samhället. Politiska reformer behöver därför införas på ett sätt som skapar incitament för både utsläppsminskningar och användning av ny teknik. Det är något som Isabella Lövin bejakar som klimatminister. Hon har genom Industriklivet etablerat ett projekt tillsammans med basindustrin för både minskad klimatpåverkan och stärkt konkurrenskraft för industrins produkter och tjänster. Projektet välkomnas av LKAB, Vattenfall och SSAB SSAB A -1,59% Dagens utveckling som menar att denna typ av insatser är nödvändiga för att nå deras mål om en fossilfri stålindustri.

Därtill har Isabella Lövin, genom initiativet Fossilfritt Sverige, visat på ett bredare politiskt ledarskap. Fossilfritt Sverige engagerar näringslivsorganisationer, företag och branscher att bejaka visionen om Sverige som det första fossilfria välfärdslandet. Bredden i initiativet är imponerande: transportsektor, byggsektor, livsmedelsindustri, skogsindustrin, energisektorn, återvinnings- och fordonsindustrin deltar. Detta sker genom dialog där staten aktivt bjuder in näringslivet att presentera reformer som både stärker företagens konkurrenskraft och minskar utsläppen. Denna dialogbaserade metod är en bra väg framåt för ett litet och exportberoende land med ambitionen att vara världsledande i utvecklingen av nya material, produkter och tjänster.

Miljöpartiet behöver dra slutsatser av att partiet tappar i opinionsstöd samtidigt som att hotet från klimatförändringarna växer och näringslivets och medborgarnas engagemang för hållbara lösningar är starkare än någonsin. Det har ett politiskt pris att ta ansvar och fatta obekväma beslut i regeringsställning, men det ger också möjlighet att leda utvecklingen och ta politiska initiativ som andra behöver förhålla sig till. Ett modernt grönt parti behöver prioritera åtgärder som leder till konkreta resultat, vilket i sin tur förutsätter samarbete med näringslivet. Det behövs ett nytt ledarskap vid sidan av Isabella Lövin. Per Bolund har som biolog en djup förståelse för miljö- och klimatfrågor och en gedigen politisk erfarenhet. Han har dessutom som biträdande finansminister och finansmarknadsminister kunskap om finansieringsfrågor, innovation och näringslivets villkor i vidare bemärkelse. Därtill har han ett genuint engagemang för innovation och företagande.

Miljöpartiet har historiskt spelat en viktig roll för näringslivsklimatet i Sverige, bland annat genom förändringen i turordningsreglerna för småföretag, avskaffande av arvs- och gåvoskatten samt breddning av Rut 2015 och 2016. Partiet avvisade 2010 Socialdemokraternas idéer om återinförd förmögenhetsskatt och välkomnade 2015 Liberalernas förslag om en skattereform med sänkta skatter på arbete och höjda miljöskatter. Miljöpartiet var då berett att även diskutera sänkta marginalskatter. Per Bolund har utvecklat politiken ytterligare med åtgärder för att främja en mer cirkulär ekonomi och gröna obligationer. Det handlar om att skifta från en linjär till en cirkulär affärsmodell, något som i dag bejakas av H&M och Ragn-Sells bara för att ge två exempel.

Även välfärden står inför betydande utmaningar som kräver mer samarbete mellan näringsliv, regioner och kommuner. Det samarbetet behöver utgå från verkliga problem som finns i välfärden. En viktig fråga kommer då att bli hur ny teknik kan användas brett i välfärden för att fördjupa välfärden för alla. Hemtjänsten, äldreomsorgen, skolan, vuxenutbildningen, universiteten, vården, ja praktiskt hela den offentliga sektorn står inför introduktion av teknik som kommer förändra verksamheter och organisationer. Det handlar om nya hjälpmedel, digitala plattformar, automatiserade tjänster och system, robotar, medicinteknik och teknisk utrustning som både förbättrar arbetsmiljö för medarbetare och vård och omsorg för brukare.

Miljöpartiet behöver ledande företrädare som förstår samverkan med näringslivet och värdet av innovationer som förbättrar välfärd och samhälle. Miljöpartiets politiska projekt, att modernisera Sverige, kräver ett nytt ledarskap.

Paulo Silva, tidigare stabschef i Miljöpartiet, delägare i konsultföretaget New Republic


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?