Hoppa till innehållet

Annons

Debatt: Magdalena Andersson, varför vill du stänga 900 skolor?

Magdalena Andersson och (S)-regeringen borde välkomna att populära friskolor kan öppna nya skolor i fler delar av landet. I stället driver man i praktiken fram en nedläggning som gör att 225 000 elever riskerar att förlora den skola de valt, skriver Gunnar Hökmark och Stefan Stern.

Efter Januariöverenskommelsens upplösning har Socialdemokraterna gjort frågan om politisk kontroll över alla välfärdsverksamheter till sin främsta prioritet. På (S)-kongressen i höstas fattades beslut om att förbjuda vinstuttag för friskolor. Effekterna i människors verklighet och vardag av ett sådant förbud skulle bli mycket långtgående.

Vi kan ta (S)-ledaren Magdalena Anderssons egen hemkommun Nacka som exempel. 33 procent av alla skolplatser i Nacka finns i friskolor som drivs i bolagsform. Därmed skulle närmare 7 000 barn och ungdomar drabbas av förbudet. Men inte bara tusentals elever och föräldrar bland statsministerns grannar i Nacka berörs. Vid en samlad granskning framgår att utbildningen för hundratusentals elever i hundratals av Sveriges kommuner nu äventyras. 

I den rapport som Valfrihetskommissionen presenterar i dag har vi sammanställt omfattningen av de stängningar som blir konsekvenserna för den svenska skolan:

 

·         Totalt handlar det om runt 900 fristående grundskolor och gymnasier över hela landet som drivs som aktiebolag och därmed riskerar att försvinna vid ett förbud mot vinstuttag. 

·         I dessa skolor går i dag runt 225 000 elever. De går där därför att de själva och deras föräldrar har valt just dessa skolor.

·         De cirka 900 skolorna finns i 134 av landets kommuner. I dessa skolor går elever från landets samtliga 290 kommuner, eftersom en viktig del av friskolereformen var att möjliggöra skolval över kommungränser. 

 

Om de som satsat pengar på att starta och driva dessa skolor inte kan få ränta på sin kapitalförsörjning, så försvinner möjligheten att driva verksamheten vidare. Det är att jämföra med att andra företag förbjöds att betala ränta på sina lån. Den genomsnittliga vinstnivån är låg inom skolsektorn, drygt tre procent före skatt. Det kan jämföras med exempelvis tillverkningsindustrin där vinstmarginalerna ofta uppgår till 10–20 procent. Det mesta av överskotten inom skolsektorn återinvesteras i befintliga verksamheter eller i att öppna nya skolor, eftersom allt fler föräldrar år efter år valt friskolor för sina barn. Den vinst som går till skolornas ägare motsvarar 10 öre för varje 100-lapp som läggs på landets grundskolor och gymnasier. Menar man att detta är den svenska skolans problem blundar man för dess bristande resultat.

En sammanställning över de kommuner där flest elever skulle drabbas ser ut så här:

Flest drabbade elever:

Täby 52 % (8413 elever)

Upplands Väsby 41 % (2599 elever)

Solna 38 % (3310 elever)

Nacka 33 % (6990 elever)

Strängnäs 32 % (1820 elever)

Nyköping 30 % (2970 elever)

Helsingborg 29 % (7645 elever)

Sundsvall 29 % (4507 elever)

Älvdalen 28 % (297 elever)

Österåker 28 % (1831 elever)

Vellinge 27 % (1638 elever)

Bollnäs 27 % (1059 elever)

Stockholm 26 % (39299 elever)

Falun 26 % (2716 elever)

Sollentuna 25 % (3482 elever)

Gävle 24 % (4109 elever)

Södertälje 23 % (3385 elever)

Sundbyberg 23 % (1540 elever)

Mörbylånga 23 % (440 elever)

Landskrona 22 % (1359 elever)

Vi två undertecknare av denna artikel har närmat oss frågan om elevers och föräldrars rätt att själva få välja skola från varsitt politiskt håll. Vi vet att individens egen beslutanderätt och valfrihet i dag är en omistlig, uppskattad och bärande del av den svenska välfärden. Efter mer än trettio år av kontinuerlig individualisering av välfärdstjänsterna är nu denna rätt i praktiken hotad i en svensk valrörelse. Detta kan inte kallas för annat än ett systemskifte. 

För kvar efter förbudet blir de kommunala skolorna och ett mycket litet antal mindre friskolor som drivs av stiftelser och kooperativ. Dessa friskolor fyller visserligen en mycket viktig roll i det svenska skolsystemet, men har ett begränsat intresse av att växa och har regelmässigt inte heller de finansiella möjligheter som krävs för att starta nya skolor. 

Konsekvenserna blir också att landets kommuner snabbt måste lösa den akuta skolbrist som kommer att uppstå. Om friskolorna försvinner måste varje kommun enligt lag ordna nya skolplatser åt sina invånare. Mängder av nya skolor behöver byggas. I delar av landet kommer vi att se akut brist på lärare. I den analys som i dag presenteras har inte förskolor som drivs i bolagsform räknats in. Till det stora antal drabbade elever ska därför ytterligare 61 000 barn läggas. Förbudet skulle medföra köer till förskolan som vi inte sett i Sverige på decennier.

Värst riskerar det att bli för mindre kommuner, som inte sällan redan har en utsatt ekonomisk situation. Många mindre kommuner är beroende av att kunna ha elever i friskolor i närliggande större kommuner. Om den möjligheten försvinner måste de snabbt hitta nya alternativ, vilket blir dyrt och skapar stor osäkerhet hos hundratusentals elever och föräldrar. Ett ansvarsfullt regeringsparti borde nu börja tala öppet om hur man ska hantera problemen, konsekvenserna för medborgarna och effekterna för den svenska skolan. 

Den svenska skoldebatten handlar väldigt mycket om de väl fungerande skolor som hotas av stängning eftersom de är fristående. En mer rimlig utgångspunkt för den svenska skoldebatten borde vara att hjälpa de elever som tvingas lämna skolan nätt och jämnt godkända eller utan godkänd gymnasiekompetens, inte att stjälpa dem som valt en skola som de uppskattar och trivs i. 

Inget barn i Sverige ska behöva gå i en dålig skola, men tyvärr är det alldeles för många som gör det. Förra året redovisade Skolinspektionen en granskning av de 28 grundskolor i Sverige som under tio år haft en hög andel elever utan godkända betyg i alla ämnen. 26 av de 28 skolorna är kommunala. Enligt Skolverkets statistik drivs 95 av de 100 skolor i Sverige som har lägst andel elever med godkända betyg i årskurs 6 av kommuner.

Mot bakgrund av detta kan vem som helst se att det varken är friskolornas vinster eller friskolornas kunskapsförmedling som utgör den svenska skolans största problem.

Med tanke på de köer som i dag finns till fristående skolor borde (S)-regeringen därför snarare välkomna att populära friskolor kan öppna nya skolor i fler delar av landet.

Men i stället driver Magdalena Andersson i praktiken fram en nedläggning som gör att 225 000 elever riskerar att förlora den skola de valt, som de tycker om och som lyckas med deras utbildning. 

 

Gunnar Hökmark, ordförande i Valfrihetskommissionen, tidigare bl  a Europaparlamentariker och partisekreterare (M)

Stefan Stern, ledamot i Valfrihetskommissionen, tidigare bl a statssekreterare och bitr. partisekreterare (S)

 

 

 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från Mia FemtechAnnons

Snabbväxande FemTech: ”Vi skapar en ny bransch som sätter kvinnor i första rummet”

Juan José Chacón-Quirós, VD och grundare av Establishment Labs.
Juan José Chacón-Quirós, VD och grundare av Establishment Labs.

Från ett litet garage i Costa Rica till ett globalt företag. Establishment Labs resa startade 2004. Idag är företaget börsnoterat och har som mål att nå 500 miljoner dollar i omsättning år 2026.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Establishment Labs

Establishment Labs (NASDAQ:ESTA) är ett globalt medicinteknikföretag fokuserat på att förbättra kvinnors hälsa och välbefinnande genom vetenskap, ingenjörskonst och teknik. Det företaget gör är att erbjuda FemTech-lösningar för brösthälsa, bröstestetik och bröstrekonstruktion. Sedan noteringen 2018 har aktien stigit över 300 procent och i dag har bolaget 970 anställda världen över.

– Sektorn var i behov av ett paradigmskifte, och vi har lyckats skapa banbrytande teknik baserad på vetenskap. Detta gör att vi kan erbjuda lösningar med en solid säkerhetsstandard och alternativ för människor i olika livssituationer, säger Juan José Chacón-Quirós, VD och grundare av Establishment Labs.

Mångsidig portfölj

Sedan starten har målet varit att förändra den etablerade bröstimplantatbranschen genom att erbjuda något nytt, säger Juan José Chacón-Quirós.

– Vi fokuserar nu på en ljus framtid för att normalisera bröstestetik och demokratisera tillgången till bröstrekonstruktion. Vi har sett höga frekvenser av omoperationer på grund av dålig kvalitet på enheterna, eller dålig biokompatibilitet, vilket ledde till att vi vidareutvecklade våra produkter. Idag har vi en mångsidig och växande portfölj av produkter fokuserade på kvinnor, varierande biologiska parametrar, personliga motiv och förändrade livsförhållanden, säger han.

”Minimal påverkan på kroppen”

Establishment Labs produkter har funnits på den svenska marknaden sedan 2015 med Motiva® för brösthälsa, bröstestetik och bröstrekonstruktion. Företagets senaste innovation är Mia Femtech™.

– Mia Femtech™ är Establishment Labs banbrytande minimalinvasiva bröstharmoniseringsupplevelse. Den patenterade teknologin som används i Mia® ger harmoni och balans till kvinnors kroppar genom att forma bröstet en till två kupstorlekar större i en 15-minuters¹ procedur. Ingreppet kan utföras under lokalbedövning och medveten sedering², vilket innebär betydligt färre risker än med generell anestesi³ och gör att du kan fortsätta med ditt vanliga liv samma dag*.

Lansering i Sverige

Företaget har nu valt att lansera Mia Femtech™ i Sverige, där marknaden ser ut att växa. En undersökning med 2000 svarande visar att bara hälften av kvinnorna känner sig trygga och bekväma i sitt naturliga utseende*. Mer än 2 av 3 av dem som har genomgått någon skönhetsbehandling eller makeover säger att det har förbättrat deras välbefinnande.

Den svenska plastikkirurgen Dr Charles Randquist har varit en del av teamet som utvecklade Mia Femtech™.

– Mia Femtech™, som jag har haft nöjet att utveckla med Establishment Labs sedan 2016, är inget mindre än en revolution inom bröstkirurgi. Det är framtiden för kvinnor som vill ha bättre harmoni och proportioner.

– Denna teknik är utvecklad för att säkerställa säkerheten med minsta möjliga risk för komplikationer, vilket innebär att patienten även får ett garantiprogram med lång uppföljning, för att säkerställa kvalitet och optimera ett långsiktigt säkert resultat för kvinnor i Sverige och runt om i världen.

För den svenska lanseringen är strategin att arbeta tillsammans med de mest trovärdiga klinikerna i de största städerna.

– Vi samarbetar med noga utvalda toppmoderna kliniker och de som är mest respekterade i den här branschen. Andra länder där Mia Femtech™ har lanserats är Japan, Spanien, Frankrike, Schweiz och kommer att lanseras inom en snar framtid i Tyskland och Storbritannien.

Företaget har expanderat fort och växer snabbt.

– Nu ligger vårt fokus på att främja kopplingen mellan fysiskt och psykiskt välbefinnande. Att skapa produkter med bättre ergonomi för daglig komfort, samt minimalt invasiva teknologier som möjliggör en snabbare och bekvämare återhämtning, säger Juan José Chacón-Quirós.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Establishment Labs 

 

Mer från Mia Femtech

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mia Femtech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera