1515

DEBATT: Låt inte riksdagsvalet fördumma debatten

Trots pandemin är de offentliga finanserna goda och om de 74 miljarder kronor som finansministern presenterat i den kommande budgeten är lite eller mycket beror på hur de används, skriver Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Foto:Berit Roald

Med en kris i ryggen och valår runt hörnet är det lockande att både stimulera ekonomin och driva igenom partipolitiska visioner. Regeringens handlingsutrymme är betydande då de offentliga finanserna är goda och krismedvetenheten hög efter pandemin. Det behöver inte vara fel att göra reformer, men det gäller att använda skattebetalarnas pengar klokt– som finansministern själv brukar hävda.

Vad som är klok politik kan diskuteras. Sett ur ett samhällsekonomiskt perspektiv beror det dels på konjunkturläget och på de offentliga finanserna, dels på hur svensk ekonomi behöver rustas för framtiden. Då konjunkturen är stark och det finns utrymme i de offentliga finanserna bör fokus ligga på det sistnämnda, det vill säga långsiktigt kloka investeringar som skapar framtida möjligheter för ett hållbart samhälle och ett ökat välstånd.

Dessvärre hamnar debatten alltför sällan här. För tillfället är mantrat från politiskt håll att inte dra tillbaka stimulanserna för tidigt, utan i stället dra lärdom av tidigare kriser. Det kan låta klokt, men den här krisen är något helt annat än de vi tidigare har varit igenom. Inbromsningen var visserligen mer dramatisk än någonsin, men återhämtningen var också mycket snabb. Efterfrågestimulanser i nuvarande goda konjunkturläge riskerar att leda till överhettning och därmed vara skadliga.

Svensk ekonomi går redan på högvarv, efterfrågan är stark och vi har lämnat såväl de mest påtagliga ekonomiska konsekvenserna av pandemin som återhämtningen bakom oss. BNP och resursutnyttjandet är tillbaka på nivåer vi såg före pandemin. Inte minst har återhämtningen på arbetsmarknaden kommit imponerande långt. Det har varit mycket fokus på hög arbetslöshet och långtidsarbetslöshet, men mindre på att arbetslösheten toppade redan förra sommaren och att långtidsarbetslösheten nu visar tecken på förbättring. Efter en så djup kris som vi har varit igenom tar det tid att få ned arbetslösheten, men det finns få tecken på att den biter sig fast. Vakanserna ligger på rekordhöga nivåer och varslen är historiskt låga. Det jag hör från företagen är att de har svårt att hitta den kompetens de söker och att det är ett utbrett problem.

Att försörja samhället med den arbetskraft som efterfrågas är centralt då det skapar sysselsättning, nya skatteinkomster och högre välfärd. Matchningen på arbetsmarknaden är dessvärre ett problem som kräver andra åtgärder än generella efterfrågestimulanser. Arbetsmarknadspolitiken står därmed inför två helt olika utmaningar. Å ena sidan utbildning och omskolning för de som behöver det, å andra sidan fokus på att behålla och locka till sig den kompetens som efterfrågas. Det sistnämnda handla om allt från att göra det attraktivt att utbilda sig till att skapa förutsättningar för personer med spetskompetens, och dess familjer, att vilja verka i Sverige. Här finns en hel del mer att önska.

Trots pandemin är de offentliga finanserna goda. Ett viktigt skäl är att den globala handeln kom i gång snabbt, redan förra senvåren. Stora delar av svenskt näringsliv kunde producera och såväl företag som de anställda betalade skatt samtidigt som de inte behövde ta del av stödpaketen.

Om de 74 miljarder kronor som finansministern presenterat i den kommande budgeten är lite eller mycket beror på hur de används. Än så länge vet vi inte alla detaljer, men helt klart är att allmänna stöd och efterfrågestimulanser är överspelade. I stället är det läge att rusta för framtiden.

I den miljön har Sverige alla möjligheter att bidra till att ställa om till en mer hållbar utveckling. Fokus bör i första hand vara på global omställning då det är där vi kan göra skillnad på riktigt. För det krävs forskning och utveckling i samarbete med näringslivet. Det behövs alltifrån begåvade studenter, forskare, entreprenörer och företagare till spetskompetens och riskkapital. Politikernas uppgift är att skapa väl fungerande strukturer som gör att Sverige lockar till sig hubbar som är ledande i den utvecklingen. Långsiktiga och förutsägbara spelregler är A och O. För att det ska fungera behövs dessutom infrastruktur som vägar, järnvägar och inte minst en miljövänlig och stabil energiförsörjning. Mycket av detta tar lång tid att genomföra. Det kräver samarbete, långsiktighet och inte minst goda finansieringsmöjligheter.

Samtidigt som vi ställer om till en mer hållbar värld pågår digitaliseringen. Även den påverkar vårt samhälle och människor kan kontinuerligt behöva hjälp att ta sig vidare. Det finns inget viktigare för ett land än att investera i sin befolkning. Det livslånga lärandet som en kontinuerlig och naturlig del av arbetslivet bör bejakas och skalas upp. Utbildning minskar dessutom klyftor och kan på sikt motverka politisk instabilitet när människor känner sig mer inkluderade.

Med hög vaccinationsvilja, stark konjunktur och goda offentliga finanser finns alla förutsättningar att göra rätt. Låt inte riksdagsvalet fördumma debatten. Nu gäller fullt fokus på långsiktigt kloka investeringar.

Annika Winsth,

Chefsekonom på Nordea


Innehåll från 24sevenOfficeAnnons

24SevenOffice: Vi hjälper HSB att spara mer än 25 000 timmar per år i fakturahantering

Genom en fullt ut automatiserad AI-lösning i molnet kan företag nu effektivisera sina bokföringsfunktioner och ta nästa steg i digitaliseringen. Vi har pratat med Ståle Risa, VD i 24SevenOffice, som förklarar hur deras AI Assistant mer än halverar tidsåtgången vid fakturahantering i jämförelse med lösningar utan AI och ger 90% tidsbesparing i snitt per bokförd verifikation. 

För att få full effekt av automatiseringen behövs en äkta AI-lösning. Man behöver ta steget från robotic process automation, RPA, till en fullskalig AI lösning med machine learning, där systemet utvecklar sig och lär sig företagets behov längs vägen. Ett företag som verkligen har sett den positiva effekten av detta är HSB som använder sig av 24SevenOffices AI-lösning.

– Vi är på väg att spara över 25 000 timmar årligen genom att automatisera manuell fakturahantering när AI Assistenten är implementerad i alla våra regioner. Detta är en otrolig tidsbesparing som gör att de anställda kan lägga mer tid på andra värdeskapande uppgifter i verksamheten, såsom företagsstrategi, fastighetsbehov och kapitalinvesteringar. AI Assistant förändrar våra anställdas vardag och även hur vår verksamhet fungerar, säger Fredrik Wiktor, Applicant Management Lead i HSB Affärsstöd.

AI skapar bättre underlag för affärsbeslut

AI Assistant kan enkelt integreras med alla kända svenska redovisningssystem eller användas separat, och effektivitetsvinsterna är stora. 

– AI har många fördelar, det effektiviserar verksamheten så att du kan använda din personal för mer värdeskapande uppgifter. I tillägg frigör du tid och sparar pengar samt minskar felmarginalen. Datadriven redovisning gör också att du får tillgång till mer kvalitativ data och uppdaterade nyckeltal, som genererar mer relevanta prognoser och underlag för bättre affärsbeslut, berättar Ståle Risa, VD på 24SevenOffice.

Stark tillväxt i Norden

24SevenOffice, som grundades i Norge 1997, är marknadsledande i Norden när det kommer till att automatisera ekonomifunktioner. Med företagets affärssystem kan kunderna skräddarsy moduler, funktioner och integrationer, för att automatisera fler processer inom administration.

– Innovation och automatisering ligger i vårt DNA, vi är pionjärer inom branschen och levererar nu det första AI-baserade systemet för fakturahantering på marknaden. Vi utvecklar våra tjänster hela tiden för att hjälpa företag att fullt ut automatisera administrativt arbete, säger Ståle Risa.

24SevenOffice ser idag en stark tillväxt i både Sverige och Norge, och förutom HSB i Sverige använder sig även bland annat PwC och BDO i Norge av företagets AI Assistant. 

– Vi vänder oss främst mot medelstora och stora redovisningsbyråer och företag som hanterar stora fakturavolymer. De är dem som kan göra de största vinsterna, avslutar Ståle Risa. 

Läs mer

Om 24SevenOffice

Vi är Nordens ledande molnbaserade affärssystem med över 62 000 nordiska företag på kundlistan. 24SevenOffice är noterad på Spotlight Stockmarket i Sverige och har över 150 anställda. Bolaget föddes i molnet och är i framkant inom teknologi gällande AI och digitalisering av ekonomistyrning både för företag och redovisningsbranschen.

Mer från 24sevenOffice

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med 24sevenOffice och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?