Annons

Debatt: Låt företagen ta ännu mer samhällsansvar

DEBATT. Integrationen ställer stora krav på Sverige, men företag och ideell sektor saknar förutsättningar att fullt ut kunna bidra till att nyanlända kommer in i samhället. Nu behövs bättre ekonomiska möjligheter. Vi måste återinföra gåvoavdraget för privatpersoner och utöka det till att gälla också företag.

Sofia Brax och Morgan Olofsson
Sofia Brax och Morgan Olofsson

Nu lanseras ett integrationsprojekt i Göteborg där företag stöttar elever i Lövgärdesskolan, en skola som återkommande har vandaliserats och haft fall av misshandel. I mycket handlar det om att få in fler i samhället. Det är bra att såväl alliansen som regeringen har fokus på att via jobb få in nyanlända i samhället, men bara hälften av flyktingarna har jobb efter nio år i landet. Nyanlända behöver därför mer stöd att bygga upp nätverk och kontakter. Det är inte statens uppgift att göra detta, men staten måste skapa förutsättningarna.

Integrationsprojektet kring Lövgärdesskolan går ut på att företag i samverkan med ideell sektor och kommunen skapar nätverk som ger nyanlända vägar in i samhället.  Vi som skriver lägger själva fritid på att hjälpa nyanlända att få tillgång till nätverk.  Varannan svensk jobbar gratis med någon form av sådant ideellt arbete. Totalt arbetar vi svenskar 800 miljoner timmar per år gratis till ett värde av över 100 miljarder kronor.  En fantastisk resurs, som dock begränsas av bristen på pengar till organisationer och projekt.  

Gåvorna till ideella organisationer är avgörande. Ändå var Sverige ett av de sista länderna i Europa att införa ett skatteavdrag på gåvor från privatpersoner. Från det att det infördes 2012 till dess att det avskaffades 2016 ökade gåvorna med över 40 procent från 5,2 miljarder kronor till 7,3 miljarder. 

Det är dags att återinföra avdraget för gåvor och utvidga det till att också gälla företag, som i dag ger blygsamma 1,3 miljarder. Mer pengar skulle hjälpa fler nyanlända in i samhället. Det skulle också vara en inkörsport för företag att ta ett större samhällsansvar.

Med ett avdrag i dagens högkonjunktur skulle företag och privatpersoner ge ännu mer pengar. Samtidigt saknar företag arbetskraft i många bristyrken och i fallet med projekt som det kring Lövgärdesskolan tjänar företagen på att få svårhittad arbetskraft. Det är ytterligare en vinst. Därför brådskar det, men allra mest brådskar det för att integrationsutmaningen, för nyanlända såväl och för Sverige.

Sofia Brax, integrationsentreprenör och fd HR- och hållbarhetsdirektör på Lindex 
Morgan Olofsson, riksdagskandidat för Liberalerna och fd kommunikations- och insamlingschef på Svenska Röda Korset


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från MyntAnnons

Redovisningsbyrån tog digitalt kliv – “Sparar tid för oss och kunderna”

Alexandra Baresso, redovisningskonsult på Elite Accounting.
Alexandra Baresso, redovisningskonsult på Elite Accounting.

Istället för att lägga tid på att manuellt knappa in kvitton gick den svenska redovisningsbyrån över till automatiserade rutiner och processer. Med hjälp av en digital allt-i-ett-plattform frigör de nu tid och resurser både för sig själva och för sina kunder.

– I min roll som redovisningskonsult sitter jag ner med varje bolag individuellt och ser över vilka processer vi kan effektivisera. Där ser vi nästan alltid att det finns ett stort behov av att effektivisera just kvittoredovisningen, säger Alexandra Baresso som är redovisningskonsult på Elite Accounting.

Realtidskoll på redovisningen

Till sin hjälp använder byrån fintechbolaget Mynt, som erbjuder en allt-i-ett-plattform för utgiftshantering och bokföring. Med hjälp av smarta företagskort som skickar kvitton direkt in i bokföringen ges full insikt och kontroll över allt som spenderas, i realtid. Direktintegrationer med marknadens ledande bokföringssystem gör det till en smidig lösning, menar Lucas Lindholm, som är VD på Elite Accounting:

– Mynt sparar tid för oss, men även för våra kunder, då inte vi behöver sitta och knappa in kvitton manuellt. Kvitton kan smidigt och enkelt fotas, skickas in och så hamnar de direkt i bokföringen.

”Hjälper oss att göra det vi faktiskt ska göra”

Genom att digitalisera redovisningen kan Elite Accounting minska antalet arbetstimmar som läggs på administration och istället lägga större fokus på att skapa mervärde för kunderna. Det uppskattas från båda håll.

– Mynt hjälper oss att göra det vi faktiskt ska göra – det som våra kunder vill att vi gör, vilket är att lägga tid på det som kommer främja deras verksamhet bäst. Tjänsten har hjälpt oss att spara tid och pengar, men framförallt att positionera oss som en modern redovisningsbyrå, säger Alexandra Baresso.

Nyfiken på Mynt? Besök mynt.com för mer information. 

Mer från Mynt

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mynt och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera