ANNONS:
Till Di.se

Debatt: Låt företagen ta ännu mer samhällsansvar

  • Sofia Brax och Morgan Olofsson

DEBATT. Integrationen ställer stora krav på Sverige, men företag och ideell sektor saknar förutsättningar att fullt ut kunna bidra till att nyanlända kommer in i samhället. Nu behövs bättre ekonomiska möjligheter. Vi måste återinföra gåvoavdraget för privatpersoner och utöka det till att gälla också företag.

Nu lanseras ett integrationsprojekt i Göteborg där företag stöttar elever i Lövgärdesskolan, en skola som återkommande har vandaliserats och haft fall av misshandel. I mycket handlar det om att få in fler i samhället. Det är bra att såväl alliansen som regeringen har fokus på att via jobb få in nyanlända i samhället, men bara hälften av flyktingarna har jobb efter nio år i landet. Nyanlända behöver därför mer stöd att bygga upp nätverk och kontakter. Det är inte statens uppgift att göra detta, men staten måste skapa förutsättningarna.

Integrationsprojektet kring Lövgärdesskolan går ut på att företag i samverkan med ideell sektor och kommunen skapar nätverk som ger nyanlända vägar in i samhället.  Vi som skriver lägger själva fritid på att hjälpa nyanlända att få tillgång till nätverk.  Varannan svensk jobbar gratis med någon form av sådant ideellt arbete. Totalt arbetar vi svenskar 800 miljoner timmar per år gratis till ett värde av över 100 miljarder kronor.  En fantastisk resurs, som dock begränsas av bristen på pengar till organisationer och projekt.  

Gåvorna till ideella organisationer är avgörande. Ändå var Sverige ett av de sista länderna i Europa att införa ett skatteavdrag på gåvor från privatpersoner. Från det att det infördes 2012 till dess att det avskaffades 2016 ökade gåvorna med över 40 procent från 5,2 miljarder kronor till 7,3 miljarder. 

Det är dags att återinföra avdraget för gåvor och utvidga det till att också gälla företag, som i dag ger blygsamma 1,3 miljarder. Mer pengar skulle hjälpa fler nyanlända in i samhället. Det skulle också vara en inkörsport för företag att ta ett större samhällsansvar.

Med ett avdrag i dagens högkonjunktur skulle företag och privatpersoner ge ännu mer pengar. Samtidigt saknar företag arbetskraft i många bristyrken och i fallet med projekt som det kring Lövgärdesskolan tjänar företagen på att få svårhittad arbetskraft. Det är ytterligare en vinst. Därför brådskar det, men allra mest brådskar det för att integrationsutmaningen, för nyanlända såväl och för Sverige.

Sofia Brax, integrationsentreprenör och fd HR- och hållbarhetsdirektör på Lindex 
Morgan Olofsson, riksdagskandidat för Liberalerna och fd kommunikations- och insamlingschef på Svenska Röda Korset


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies