1515
Annons

Debatt: Lärdomen från Danmark: samarbeta med alla partier

DEBATT. När Dansk Folkeparti tog sig in i Folketinget var det många politiker som lovade att aldrig samarbeta med dem. I dag närmast konkurrerar Socialdemokraterna med Dansk Folkeparti om att vara partiet med de allra hårdaste nyporna i migrationspolitiken, skriver docent Ann-Sofie Dahl.

Statsminister Stefan Löfven och danska S-ledaren Mette Frederiksen.
Statsminister Stefan Löfven och danska S-ledaren Mette Frederiksen.Foto:Terje Bendiksby

Att Dansk Folkepartis, DF, företrädare någonsin skulle kunna bli rumsrena var en omöjlig tanke för Poul Nyrup Rasmussen, dansk socialdemokratisk statsminister 1993–2001. Nyrup Rasmussens uttalande – ”Stuerene, det bliver I aldrig!”, rumsrena blir ni aldrig – blev snabbt en klassiker och har citerats oräkneliga gånger i den danska debatten sedan han yttrade det 1999.

Men det skulle ju faktiskt nästan lika gärna kunnat ha uttalats av de flesta svenska politiker valåret 2018.

Flera gånger under den gångna valrörelsen har det sagts att ”vi måste lära av Danmark”. Well – här är en av flera läxor för svenska politiker att lära av Danmark: att den som sätter sig på höga moraliska hästar för det mesta förr eller senare tvingas klättra ned därifrån. Och då ofta under ganska oeleganta former.

Erfarenheterna visar nämligen att det är ganska så osannolikt att verkligheten ändras och problem försvinner bara för att man – eller i detta fall politiker – ignorerar dem, väljer att inte prata om dem, och i största allmänhet låtsas som om det regnar.

Eller betraktar dem – och de politiker och debattörer som inte lider av samma beröringsångest – med mer eller mindre synligt förakt. Och vägrar bemöta den oro som existerar i samhället över problemen ifråga.

Tvärtemot tenderar båda delar bara att växa. Allt enligt lärdomarna från Danmark, där man försökte sig på just den metoden en gång i tiden.

Inte för att Poul Nyrup Rasmussen själv har förflyttat sig från sin höga position, men så är han sedan länge ute ur dansk politik. Att han dessutom är gift med en politiker från Det Radikale Venstre, Danmarks allra mest politiskt korrekta parti, dock numera reducerat till en ynklig spillra av sin forna storhet – och det just på grund av sin världsfrånvända position vad gäller invandringen – är säkerligen en del av förklaringen till att han satt där uppe på sin häst, i alltmer påtaglig otakt med landets befolkning.

Nyrups socialdemokrater har däremot gjort en u-sväng som heter duga både i invandringspolitiken och i förhållandet till Dansk Folkeparti. I dag närmast konkurrerar S med DF om att vara partiet med de allra hårdaste nyporna i ”udlændingepolitikken”. Understundom är det rentav svårt att identifiera vilket av de båda partierna som egentligen är avsändare bakom olika budskap om ytterligare åtstramningar och om att värna ”det Danmark du kender”.

Under det gångna året har danskarna dessutom med stigande förvåning kunnat bevittna ett allt intensivare och ohämmat politiskt flirtande mellan just precis S och DF. Det har varit den ena utsträckta handen efter den andra mellan socialdemokraternas Mette Frederiksen, som har fört sitt parti åtskilliga snäpp till höger i invandringsfrågan, och Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl, som i sin tur alltmer har rört sitt i motsatta riktningen i välfärdspolitiken.

På DF:s partikongress i jylländska Herning förra helgen gick uppvaktningen ännu ett steg längre. Om ni ringer så lyfter vi luren, meddelade där Kristian Thulesen Dahl, med tydlig adress till socialdemokraterna.

För Mette Frederiksens del handlar det enligt uppgift om ett brutalt uppvaknande i invandringsfrågan under hennes tid som justitieminister på sluttampen av Helle Thorning-Schmidts regering (2011–2015), när hon kom gängkriminalitet och gettoproblem nära in på livet.

Det folketingsval som nu närmar sig och som ska hållas senast i juni nästa år – fast sannolikt redan under våren, men det avgör landets statsminister, Lars Løkke Rasmussen – blir det första för Mette Frederiksen som socialdemokratisk partiledare. Och kanske även det första när de gamla blockindelningarna sprängs för ett samarbete med dem som hennes företrädare för inte så länge sedan alltså räknade bort som inte varandes rumsrena.

Nu är det inte helt okomplicerat, för Dansk Folkeparti räknas ju fortfarande in i det borgerliga ”blå blok”, och har agerat ”støtteparti” till samtliga borgerliga regeringar alltsedan Anders Fogh Rasmussens första dag som statsminister hösten 2001. Att DF åtminstone delvis är sprunget ur Glistrups gamla skattesänkargäng ter sig dock inte helt begripligt när man lyssnar på partiet i dag. Thulesen Dahls vänsterretorik i välfärds- och skattefrågor står i rätt tydlig kontrast till den icke-socialistiska linje som hans svenska kollega, Jimmie Åkesson, i mångt och mycket står för.

En röst på DF är därmed rena rama lotteriet – för vem vet om det leder till fortsatt borgerlig regering eller comeback för Socialdemokraterna i statsministeriet på Borgen.

I det borgerliga lägret skiftade balansen vid det senaste folketingsvalet 2015, när Kristian Thulesen Dahl lyckades med det som Jimmie Åkesson just gick bet på: att knipa platsen som landets näst största parti. De framgångarna handlade i och för sig en hel del om borgerliga väljares irritation på det liberala Venstres partiledare, och den långa rad av skandaler som på något vis alltid tycks följa i Lars Løkke Rasmussens spår.

Statsminister blev Løkke ändå, med DF:s stöd. Först för en smal Venstre-regering som ett år senare därefter utökades med Det Konservative Folkeparti – en gång Danmarks största borgerliga parti som nu kämpar mot den låga ”spærregrænsen” på bara 2 procent till Folketinget – och regeringsdebutanterna Liberal Alliance.

Det är ännu ett tips till svenskarna: det existerar faktiskt inte någon orubblig kardinalregel i politiken om att ett lands största parti automatiskt ska ha förstatjing på regeringsmakten. Och det kan också det vara klokt att ta en titt på de stora överenskommelser – ”forlig” – på kors och tvärs över blockbildningarna som de pragmatiska danskarna är mästare på att få ihop.

Trots att det alltså är Danmarks näststörsta parti och störst i ”blå blok” har DF däremot nogsamt avhållit sig från att ingå i regeringen. Den möjligheten har i och för sig först infunnit sig under den senaste mandatperioden, när DF också alltmer har kritiserats för taktiken att hålla sig borta från det ansvar som följer med ministerbilarna.

Något sådant dilemma har inte SD, som trots sina nästan 18 procent av väljarkåren fortsätter att bemötas som något katten släpat in. Samtidigt som de mer eller mindre avdankade kommunisterna i Vänsterpartiet, med nog så mycket brutalitet på sitt politiska samvete, under fyra år har getts en nyckelroll som stödparti för Löfvenregeringen.

Det är med andra ord hög tid att klättra ned från de höga hästarna innan man själv sparkas av. Lär i stället av Danmark, där alla pratar och samarbetar med alla. Och gör det gärna liksom danskarna – med et smil.

 

Ann-Sofie Dahl, docent i internationell politik och sedan många år bosatt i Köpenhamn.

Innehåll från InyettAnnons

Brister inom internkontrollen ökar risken för bedrägeriförsök

För att identifiera fel, misstag och i värsta fall bedrägerier behöver ett företag kontrollera varje faktura. Problemet är att tiden ofta inte räcker till.

– Mycket går på slentrian när man godkänner leverantörsbetalningar, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

En faktura godkänns av någon i organisationen, som kanske inte alls har det som primär uppgift, och sedan ska den attesteras av ekonomiavdelningen där man inte ser någon anledning att ifrågasätta en godkänd faktura. Betalningen skickas iväg – och förhoppningsvis är allt i sin ordning. Men tyvärr är så inte alltid fallet.

– Betalar man in många fakturor per dag är det omöjligt att till exempel kolla upp om leverantören är ett aktivt bluffbolag eller precis har blivit av med sin F-skatt. Det tar alldeles för lång tid, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett, som har en plattform inom säkra betalningar.

Magnus Månsson, vd på Inyett.
Magnus Månsson, vd på Inyett.

Kollar upp leverantören i realtid

Enligt en undersökning från Inyett, som varje år läser av 60 miljoner transaktioner, ligger kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Då handlar det om allt från betalningar till bluffbolag och gironummer som inte längre är aktiva till betalningar med avvikande betalmönster och leverantörer som har gått i konkurs.

– Hela idén med vår automatiserade lösning är att se till att våra kunder undviker misstag, risker och bedrägerier i samband med leverantörsbetalningar. Vårt system får tillgång till all viktig information på bara någon sekund.

”Det knöt sig i magen”

Magnus Månsson lyfter ett exempel med en kund som hade klickat iväg en betalning på över 30 000 kronor till fejkat annonsbolag, men som tack vare en varning från Inyetts tjänst lyckades stoppa transaktionen innan den gick igenom.

– Kunden berättade hur det knöt sig i magen när systemet varnande för bolaget med en röd flagga. Det är ingen som vill behöva stå till svars för att man har slösat bort tusentals kronor.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Omstritt beslut om omval i Falun

Omvalet på söndag kan förändra hela maktbalansen i Faluns kommunfullmäktige.

Beslutet att hålla valet chockade många när det kom i februari. Inte minst de väljare och lokalpolitiker vars partier nu riskerar att förlora makten.

Foto:Ulf Palm/TT

”Luften gick först ur en och jag tänkte, nej, det får inte vara så. Men det var bara att ta tag i saken och nu är det in i kaklet en gång till”, säger Vanja Ottewall (M), som sitter i Faluns kommunfullmäktige efter septembervalet.

Omvalet i Falun på söndag hålls då en postsäck med röster försenades, hanterades fel, och sedan inte fick räknas.

De uteblivna rösterna påverkade inte riksdagsvalet eller regionvalet. Men 126 oräknade röster i kommunalvalet hade i teorin kunnat ge en annan politisk balans i kommunfullmäktige då det var väldigt snäv marginal som gav ett mandat till Moderaterna i stället för till Vänsterpartiet.

I september var valdeltagandet på 87 procent i Falun. I omvalet på söndag väntas ett betydligt lägre valdeltagande.

”Hamnar vi 20 procentenheter lägre (67 procent) skulle jag vara jättenöjd. Hamnar vi över det är det bara bonus”, säger valsamordnaren och kommunjuristen Ellen Gräfnings.

”Det är bara att hoppas att det är tillräckligt högt för att inte folk ska känna att det blir ett orättvist val”, tillägger hon.

Camilla Sparring (C), som inför omvalet är ordförande i Faluns omvårdnadsnämnd, tyckte att beskedet var tufft efter allt slit i det ordinarie valet och så tätt inpå EU-valet, som ska hållas om sju veckor.

Rösträkningen borde ha gått att lösa trots den felaktiga hanteringen, kanske hade det gått med hjälp av utländska rösträknare, enligt Sparring.

”Det här är ju en jätteapparat”, säger hon och påminner om att det inte bara är i Falun som det går att rösta utan i alla svenska kommuner och på svenska ambassader runt om i världen.

Hon tillägger att hon trots allt respekterar beslutet.

”Det är ju ett demokratiskt beslut som har fattats, så det är bara att bita i det sura äpplet och kavla upp ärmarna. Det blir som, det blir, som vi säger här i Dalarna”, säger Sparring.

För Faluns oppositionsråd Jonas Lennerthson (S) var beslutet om omvalet samtidigt mycket välkommet. Han hoppas nu på en ny mandatfördelning som gör att han kan peta moderaten Mats Dahlberg från posten som kommunalråd.

”Det här är andra chansen för oss, så är det”, säger han.

Enligt Lennerthson hade det troligen räckt med ett mandat till de rödgröna i stället för till allianspartierna för att stoppa dagens minoritetsstyre i Falun.

”Då hade C troligen varit mer intresserade av att sy ihop en uppgörelse med oss, tror jag”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera