ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Debatt: Låga löner är ingen framgång

  • Lars Bäckström. Foto: Pressbild

DEBATT. På Di Debatt med rubriken ”Små löneökningar bakom den låga inflationen” skrev vi (6/6) att: ”till följd av den svaga löneutvecklingen blir inflationen låg, därför håller Riksbanken räntan nere, vilket ytterligare försvagar kronkursen och stärker bytesbalansen. Sverige får negativ ränta och fallande krona.”

Teknikföretagens chefsekonom Mats Kinnwall skriver i en replik (9/6) att ”den typ av bakvända resonemang som Bäckström och Börjesson för antyder att de inte förstår hur svensk ekonomi fungerar.”

Vad är det som vi inte förstår? Låga löneökningar ger låg inflation. Det är den låga inflationen som gör att Riksbanken håller räntan låg. Den låga räntan gör att kronan försvagas. Mats Kinnwall får gärna berätta för oss vilka av dessa påståenden han anser vara fel.

Mats Kinnwall skriver att ”enligt Industriavtalet ska löneförhandlingarnas fokus vara på att stärka industrins internationella konkurrenskraft”. ”Låga löneökningar globalt kräver låga svenska löneökningar för att konkurrenskraften ska kunna förbättras.” Det är sant till en viss gräns. Men vad säger att gränsen måste vara så låg som det satta märket?

Ingenstans i Mats Kinnwalls replik nämns den svaga kronan. Kronans kurs borde väl också ha betydelse för industrins möjligheter att konkurrera?

För 50 år sedan, kostade en dansk krona knappt 70 öre. I dag kostar en dansk krona närmare 1 krona och 40 öre, alltså dubbelt så mycket. För två år sedan kostade en dansk krona runt 1,25. Den danska kronan följer euron. Om lönerna i Sverige utvecklades snabbare än i andra länder skulle försvagningen av kronan vara möjlig att förstå. Men nu är det inte så.

Hur mycket behöver kronan försvagas innan industrin kan tänkas diskutera högre löneökningar? Hur ska inflationen kunna nå upp till Riksbankens mål om en inflation på 2 procent om lönerna på den övriga arbetsmarknaden inte får öka mer än det av industrin satta märket?

Att konkurrera med låga löner och en allt svagare valuta är ingen väg till framgång, varken för svensk ekonomi eller för svensk industri. Den utveckling som pågår är inte bra. Bättre vore om lönerna steg så att inflationen stabiliserades runt 2 procent. Detta samtidigt som Riksbanken höjde räntan och kronan upphörde att försvagas.

 

Lars Bäckström, före detta landshövding i Västra Götaland och tidigare ekonomisk-politisk talesperson (V)

Per-Lennart Börjesson, ekonom, tidigare verksam på finansdepartementet

 

Läs Lars Bäckströms och Per-Lennart Börjessons debattartikel här. 

Läs Mats Kinnwalls debattreplik här.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies