Redan innan vi passerat den första halvan av 2022 har 34 personer mist livet i dödsskjutningar. Offren återfinns såväl i som helt utanför gängkriminella miljöer. Det här är siffror som saknar motstycke. Men även andra typer av brott har ökat explosionsartat de senaste åren, ett sådant exempel är förnedringsrånen där det ofta är flera personer som angriper en ensam tonåring. Den nya otryggheten tillåts äta sig in i alla samhällsskikt och situationens allvar märks inte minst bland landets företagare.
Enligt Svenskt Näringsliv har kriminalitetens utveckling föranlett 80 procent av svenska företag att vidta brottsförebyggande åtgärder och nästan hälften har vidtagit säkerhetshöjande åtgärder i form av kamerabevakning, väktare eller extra bemanning. Vidare beräknas kostnaderna för kriminaliteten mot företagen till 89,5 miljarder kronor det senaste året. Det är stora belopp som spenderas, inte för att utveckla eller expandera verksamheten, utan för att freda den verksamhet man redan bedriver.
Socialdemokraterna har de senaste åren gärna blickat mot företagen när det är nya skatter och pålagor som planeras men tittar bort när företag blir måltavlor för stölder, rån, utpressning eller krävs på beskyddarpengar av kriminella gäng. Det märktes inte minst förra veckan när justitieminister Morgan Johansson (s) kommenterade fördubblingen av dieselstölder som plågar Sveriges lantbrukare, åkerier och andra verksamheter med att företagen ändå tjänar pengar och att de har en skyldighet att på egen hand bekämpa brottsligheten.
Moderaterna är mycket bekymrade över utvecklingen. När man avstår från att starta en verksamhet, investera i en befintlig verksamhet eller kanske till och med avvecklar ett företag är det inte bara en enskild som drabbas. Resultatet är att många förlorar sitt jobb eller inte ens kommer in på arbetsmarknaden samtidigt som det blir svårare att finansiera offentlig verksamhet när färre ska försörja fler.
Ge Brå i uppdrag att kartlägga brottslighet mot juridiska personer – Brå för en, på många sätt, bra statistik över kriminaliteten i Sverige. Men det saknas ett väldigt viktigt perspektiv när brottsutsatta företag inte är en tydlig del av statistiken. Moderaterna vill ge Brå i uppdrag att föra statisk kring brott mot företag kontinuerligt över tid för att på så sätt få en tydlig bild av hur brottsligheten ser ut och utvecklas.
Skärpta straff för systematisk utpressning – Många företagare vittnar om hur kriminella gäng genom hot och påtryckningar tvingar dem att betala för att deras verksamhet ska vara ”skyddad”. Vägrar man betala riskerar man att bli en måltavla för personer som gärna låter berätta att de har ett omfattande våldskapital. Moderaterna vill dubbla straffen för gängkriminella och ersätta dagens system för mängdrabatt. Vårt förslag innebär att de tre grövsta brotten ska räknas fullt ut vilket innebär att en gängkriminell som kräver beskyddarpengar av ett företag och döms till grov utpressning riskerar minst nio år i fängelse för tilltaget.
Stärkt rätt för butiksägare – Förra året trädde en lag om tillträdesförbud till butiker i kraft. Den hade kunnat vara ett bra verktyg för att stävja ordningsstörningar och otrygghet, men det har dessvärre redan blivit uppenbart att den inte fungerar som det var tänkt. Bara var tredje ansökan om tillträdesförbud beviljas. Vår slutsats är att modellen med att butiksägare måste ansöka hos åklagare för att kunna utöva sin rätt att bestämma vem som får vara i butiken är bakvänd. En enklare, mer effektiv och på många sätt rimligare lösning är i stället att butiksägare själva får besluta vilka som får vistas i lokalen, på samma sätt som en person får bestämma vem som får vistas i hennes bostad. Vi vill med andra ord att det ska vara olaga intrång att inte lämna en lokal efter tillsägelse av den som äger eller hyr lokalen. Självklart föreslår vi ingen ändring i diskrimineringslagstiftningen vad gäller rätten till tillträde till lokaler.
Det är en fantastisk sak att vi har så många företagare i Sverige och näringslivet är en central del när det kommer till att förebygga och bekämpa brott. Men vi får inte ta det svenska företagandet för givet eller glömma bort att de många gånger är måltavlan för de kriminella gängens systemhotande angrepp på Sverige. En moderatledd regering som tillträder efter valet kommer inleda den största offensiven mot de kriminella gängen i svensk historia därför att den nya otryggheten är vår tids stora frihetsfråga.
Johan Forssell (M)
Rättspolitisk talesperson