Hoppa till innehållet

Annons

Debatt: Koppla ihop militär och civil forskning

Det råder en organisatorisk och kulturell skiljelinje mellan försvar och civila verksamheter vilket gör att den fulla potentialen inom teknik och innovation inte utnyttjas, skriver Klas Wåhlberg vid Teknikföretagen och Robert Limmergård vid Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF).

Foto:Eva Lindblad/1001bild.se
Foto:Per Myrehed

Sverige har inte råd att fortsätta indelningen i ett civilt och ett försvarsinriktat innovationssystem. Dessa två grenar måste snarast tvinnas ihop för att öka Sveriges totalförsvarsförmåga. Det skulle bland annat resultera i en ökad resurseffektivitet med mer effekt per investerad forskningskrona, accelererad teknologiutveckling och potential för nya innovationer med breda tillämpningar.

I dag råder en organisatorisk och kulturell skiljelinje mellan försvar och civila verksamheter. Den fulla potentialen inom teknik och innovation utnyttjas därmed inte. Dessutom diskvalificerar regelverk för sekretess och immaterialrätt många gånger företag i upphandlingar och samarbeten. För att samla resurserna krävs politiskt ledarskap. Därför välkomnar vi inbjudan från regeringen för samtal om åtgärder för att stärka Sveriges innovationsförmåga.  

Den kunskap som behövs för att stärka totalförsvaret, konkurrenskraften och ställa om är liknande oavsett vilken samhällsutmaning det gäller. Ett litet land som Sverige kan inte ha två separata innovationssystem som åtskilt jobbar med att ta fram samma kunskap. 

Försvarsförmåga präglas idag av variabler som hastighet och anpassningsbarhet. Övertag ges till den som innovativt kan förändra förutsättningarna och förnya sig snabbare än motståndaren. Områden som cybersäkerhet, kommunikation, robotik och artificiell intelligens är helt avgörande för försvaret av Sverige – men också lika viktiga för att stärka Sveriges konkurrenskraft i stort. Det finns därför mycket att vinna på att koppla samman den civila forskningen med försvarsforskningen. 

Vid samtalet kommer vi föreslå att regeringen vidtar fyra åtgärder: 

Ge Försvarsmakten en tydligare roll i det civila. Ett konkret sätt att sammanlänka försvarsforskning med civil forskning är att ge Försvarsmakten en tydligare roll i det civila forsknings- och innovationssystemet. På så vis skapas förutsättningar för produkter, mjukvara och teknologi som kan användas för både civila och militära syften. Så kallad dual use. Försvarsmakten bör få i uppdrag att identifiera kunskapsområden av särskild vikt och bemyndigande av riksdagen att kunna avsätta en del av sin forskningsbudget till sektorsöverskridande innovationsprogram. Myndigheten bör oaktat ges plats i dessa program.

En nationell teknik- och innovationsstrategi. Ta fram en nationell teknik- och innovationsstrategi i syfte att stötta de kunskapsområden Sverige ska bli bäst på. Dessa kunskapsområden bör bygga på de industriella styrkeområdena, ha potential att kunna användas i både civilt syfte och i försvarssyfte samt vara vägledande för de prioriteringar som görs. För att skapa rätt förutsättningar behövs också en finansiell ambitionshöjning med mer pengar till forskning och innovation i kommande proposition om forskning och innovation. Det är viktigt att innehållet i strategin är industridrivet, men politiken spelar en viktig roll i att ge legitimitet och synka arbetet. 

Ge industridrivna innovationsprogram förutsättningar att utvecklas. En teknik- och innovationsstrategi bör omsättas i nationella strategiska innovationsprogram. Även deltagandet i internationella program är viktigt. Olika former av innovationsprogram, exempelvis kommande Impact Innovation, är viktiga verktyg för att företagen ska kunna samverka och måste därför ges långsiktiga och bra förutsättningar för att vidareutvecklas och skalas upp. Särskilt viktigt är att finansieringen är tillräcklig. 

Säkerställ att de säkerhetsvårdande myndigheterna, särskilt Säkerhetspolisen, har resurser att arbeta med tillsyn, prevention och brottsutredning. Detta bör inkludera ett ökat fokus på att informera universitet och forskningsinstitut om den hotbild som finns, de värden som står på spel och hur spionage kan undvikas. Det statsunderstödda spionaget har växt dramatiskt de senaste tio åren. Vi oroas över att staten har otillräckliga resurser och verktyg för att identifiera vilka åtgärder som krävs för att möta den nya hotbilden, varför tillsynsuppdraget hos berörda myndigheter behöver förstärkas.

Efter årtionden med hyfsad stabilitet och fred i västvärlden har vi i stället upplevt pandemi och ett angreppskrig mot ett land i vårt närområde. Om inte förr så är det nu uppenbart att såväl civila som försvarsmässiga styrkor måste utnyttjas till fullo och samverka. Allt som stärker Sveriges konkurrenskraft och totalförsvarsförmåga är välkommet och måste genomföras.

Klas Wåhlberg, vd Teknikföretagen 

Robert Limmergård, generalsekreterare, Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF)

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från LexusAnnons

Komfort och kvalitet – allt viktigare för elbilar

Elbilsbranschen har ökat kraftigt de senaste åren – och snart är varannan bil i Sverige elektrifierad.

På en mognare marknad fokuserar konsumenterna inte bara på räckvidd och batteriprestanda.

Nu pekar trenden på att kvalitet, komfort och hantverk blir allt mer prioriterat – och Lexus satsar på att ta täten.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

Under 2022 har elbilsmarknaden i Sverige nått nya höjder och under året var 33 procent av alla nya bilar som såldes en elbil. Det innebär att antalet nyregistrerade elbilar ökade med hela 65 procent 2022 jämfört med året innan, enligt Mobility Sweden.

Men med en allt mer mogen marknad följer också allt högre krav från konsumenterna.

Trenden är tydlig: det räcker inte längre att erbjuda bilar med lång räckvidd och god batteriprestanda – kvalitet, komfort och hantverk blir allt viktigare.

Ett exempel på detta är nya Lexus RZ, som sätter en ny standard för elbilar i premiumsegmentet. Den japanska biltillverkaren gör det genom att kombinera banbrytande teknik och, just, hög komfort.

Lexus nya elbil kryllar av innovationer

Lexus RZ introducerar innovativa funktioner som panoramatak med dimmer – Dimoramatak – och en kupévärmare som inte påverkar batteriets prestanda.

Dessutom är RZ byggd på den nya e-TNGA-plattformen, vilket ger förbättrat vridmoment, väghållning och chassikonstruktion. Lexus Link-systemet har en mängd uppkopplingsfunktioner och reseplaneringsverktyg, medan Lexus Safety System+ ger avancerade säkerhetsfunktioner för att upptäcka och undvika faror.

Med en batterigaranti på 10 år eller 1 000 000 kilometer ger Lexus RZ trygghet för konsumenterna, samtidigt som den höga kvaliteten och komforten gör den till en framtida konkurrent bland elbilsmodeller i premiumsegmentet.

När Lexus utvecklade nya RZ skapade de även ett nytt revolutionerande styrsystem med en Yoke-ratt. Detta system med steer-by-wire-teknik kommer att fortsätta utvecklas och går att välja som extrautrustning till Lexus RZ från våren 2025.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ  

 

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera