1515
Annons

Debatt: Klimatet kan inte vänta på långa handläggningstider

För att klara energiförsörjningen, jobben och tillväxten behöver Sverige fungerande tillståndsprocesser. Ett stort ansvar vilar på MP och Socialdemokraterna som har misslyckats, skriver Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Cementa, LKAB – vilken blir nästa att adderas till listan över rättshärvor som hämmar svensk tillväxt och svenska jobb?

Kafkaartade tillståndsprocesser, underlag på tusentals sidor och handläggningstider på flera år som kan omintetgöras av minsta processmiss – en verklighet som numera är vardagsmat för många entreprenörer. Den genomsnittliga tiden för att få ett miljötillstånd är fyra år. För större investeringar är tider på tio år inte ovanliga. Kostnaderna för samhället av att nödvändiga investeringar på detta sätt försenas eller uteblir räknas årligen i miljardbelopp.

Från flera håll höjs nu röster om att ändra den svenska lagstiftningen för att skynda på tillståndsprocesserna. Det är positivt – och kommer inte en dag för tidigt. Men det brådskar.

Ska vi lösa elkrisen behöver elproduktionen och elnäten byggas ut, både för att få bukt med skenande elpriser och för att el ska kunna ersätta fossila bränslen. Men detta bromsas av långa och utdragna tillståndsprocesser. I dag tar det i snitt mellan 10 och 15 år, och den största orsaken till dröjsmålet är långa handläggningstider kring tillstånd. Det är helt orimligt. Det hotar jobben och klimatomställningen.

På samma sätt ställer nyindustrialiseringen och den gröna omställningen höga krav på investeringar. Det är därför alarmerande att framtiden för svensk cementförsörjning fortfarande är oviss, och möjligheten att förse den växande batteriindustrin med råvaror hotad.

Problemets kärna är den svenska miljötillståndsregleringen, som i grunden är olyckligt konstruerad. Åratal av lappande och lagande har förvandlat miljöbalken till ett svårhanterligt lapptäcke.

Sverige ska ha en lagstiftning som hindrar miljöförstöring. Men att kräva att investeringar inte ska ha en miljöpåverkan, är att göra såväl miljön som klimatet en björntjänst. Att verksamheter inte leder till miljöförstöring ska garanteras genom tillståndsprocessen som sådan, aldrig genom att den blir för dyr eller tar för lång tid och därigenom bakvägen omöjliggör verksamheten.

Miljöbalken bör göras föremål för en genomgripande översyn. Men det krävs också åtgärder för att här och nu lösa de akuta problemen med alltför långdragna och dyra processer. Liberalerna föreslår därför i dag följande reformer:

Inför tidsfrister för prövning. Långa handläggningstider ska aldrig bero på att myndigheter drar ut på processen. Det bör införas en tidsfrist för prövning av miljötillstånd. Ett sådant system finns bland annat i Nederländerna. Om myndigheter eller domstolar inte håller tidsgränsen, kan sökanden enligt nederländsk rätt under vissa förhållanden erhålla skadestånd. Tidsgränserna gäller dock inte om det finns brister i beslutsunderlaget från sökanden.

Inför en avgift för överklagande efter dansk modell. Allmänhetens tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor ska värnas. Samtidigt går det inte att blunda för att överklaganden av miljötillstånd på lösa grunder i dag utgör ett problem, som i onödan förlänger och fördyrar tillståndsprocesser. Sverige bör därför, likt Danmark, införa en avgift för överklagande i miljömål som säkerställer att godtyckliga överklaganden undviks. I linje med den danska modellen ska avgiften återbetalas om domstolen helt eller delvis bifaller överklagandet.

Snabba på handläggningen av ärenden. Erfarenheterna av Cementa-härvan talar sitt tydliga språk: Den svenska miljöprocessen fungerar inte. Den miljökonsekvensbeskrivning som slutligen underkändes i domstol i augusti 2021, skickades in för prövning 2017. Att allvarliga brister upptäcks så sent är iögonfallande. Kvalitetsgranskningen bör istället tidigareläggas, så att denna sker i början av tillståndsprocessen.

Det vilar ett stort ansvar på Socialdemokraterna och Miljöpartiet för den misslyckade politiken. Den totala avsaknaden av reformer kostar Sverige jobb och tillväxt. Svenska folket känner en berättigad frustration över att det politiska spelet och regeringskaos sker på bekostnad av handlingskraft. Det är genuint dåligt för vårt land. Sverige förtjänar bättre än så här.

Liberalerna söker nu stöd för dessa förslag i Riksdagen. Vi är beredda att sätta oss vid förhandlingsbordet för att finna en lösning. För att klara energiförsörjningen, jobben och tillväxten behöver Sverige fungerande tillståndsprocesser. Liberalernas budskap är tydligt: vårt fokus är på Sverige.

Nyamko Sabuni (L)

Partiledare

Mats Persson (L)

Ekonomisk-politisk talesperson


Innehåll från EKNAnnons

Knepet som gör att banker kan hjälpa fler företag till större affärer

Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.
Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.

SEB:s företagsrådgivare Mats Granberg arbetar för att stötta sina kunder på bästa sätt – och till minsta risk för banken. Ett av hans bästa verktyg är statliga EKN, som kan dela bankens risk när exportföretagen behöver lånefinansiering. Så här tog SEB hjälp av EKN för att hjälpa ett svenskt bärföretag till en bättre buffert.

Läs mer om hur banken kan använda EKN:s garantier för att göra fler exportaffärer 

Som företagsrådgivare på SEB i Sundsvall vill Mats Granberg att hans kunder ska kunna uppfylla sin fulla potential. Krediter är ett viktigt verktyg i arbetet, och här gäller det för Mats Granberg att balansera företagens behov mot den risk som banken tar på sig.

En av bankens kunder är Medelpadsföretaget Blåtand, som säljer sylt och frysta bär från de svenska skogarna. Företaget omsätter vanligtvis 60-70 miljoner kronor årligen och har en stabil tillväxt. Men de har en utmaning som de delar med många säsongsföretag: ojämn likviditet. Under bara två månader varje år ska alla bär plockas och betalas för, medan intäkterna från skörden kan komma långt senare under året.

En rejäl checkkredit

– Blåtand arbetar med vilda bär och det innebär att deras verksamhet måste läggas upp på det här sättet. Samtidigt är det tufft för likviditeten och de behöver därför ha en ordentlig buffert. Tillsammans med Almi och Norrlandsfonden ger vi Blåtand en rejäl checkkredit i början av säsongen som de sedan betar av under året, säger Mats Granberg.

Storleken på Blåtands checkkredit ses över årligen och baseras bland annat på läget inför säsongen, det vill säga hur mycket bär företaget tror att de kommer plocka.

– Det kan handla om uppemot 30 miljoner kronor i kredit, och av den står vi på SEB för hälften. Det här är en stor kredit i relation till företagets omsättning. Därför är det viktigt att vi kan reducera risken som krediten innebär för oss, och där spelar EKN en väldigt viktig roll.

EKN tar halva risken

En så kallad rörelsekreditgaranti från EKN innebär att de täcker hälften av bankens risk när de ger Blåtand en checkkredit. 

– Det gör såklart en otrolig skillnad för oss på SEB. Att EKN är med som långsiktig affärspartner är en förutsättning för att vi ska kunna ge krediter av den här storleken till Blåtand, säger Mats Granberg.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?