1515
Annons

Debatt: Kapitalskatten borde höjas - inte sänkas

REPLIK. Timbro skriver att skatterna på kapital borde sänkas i samband med  Januariavtalets  stora skattereform. De menar att högre skatter riskerar att kraftigt minska investeringarna och företagandet i landet. Vi menar att de borde höjas, dels för att säkra välfärdens finansiering, dels för att göra beskattningen mer effektiv och minska klyftorna.

Foto:Hasse Holmberg / TT

För det första föreslår skribenterna Jacob Lundberg och Karin Svanborg-Sjövall kraftiga skattesänkningar. Detta skulle slå hårt mot välfärden, samtidigt som SKL räknar med att vi behöver ökade anslag om  43 miljarder kronor  fram till 2022 för att hålla kvar dagens nivåer av välfärd. Med tanke på Sveriges låga beskattning av kapital relativt arbete vore det naturligt att öka skattesatserna för just kapital.

Samtidigt har Jacob Lundberg och Karin Svanborg-Sjövall rätt i att man måste se upp för minskade investeringar, men högre skatter på fastigheter, arv och på stora kapitalvinster skulle hjälpa oss att finansiera den offentliga sektorn utan att kraftigt skada ekonomin. Detta gäller i synnerhet för fastigheter, vilka är internationellt sett lågt beskattade i Sverige.

En skatteväxling från arbete till kapital skulle göra ekonomin mer effektiv på åtminstone två sätt. För det första verkar de höga marginalskatterna på arbete leda till att människor väljer att jobba betydligt mindre och väljer mindre arbetstunga karriärer. En motsvarande skattehöjning på kapital skulle inte få sådana effekter.

För det andra ser vi att de rika blir allt rikare. Detta riskerar att skapa demokratiska problem med starka lobbygrupper. Därför bör man vara orolig mot höga toppinkomster även om man inte har något emot ojämlikhet i allmänhet. Eftersom Sverige idag har låg skatt på de rekordrika kan vi begränsa dessa problem genom progressiva skatter på arv och fastigheter.

De senaste decennierna har präglats av att de med högst inkomster tar en allt större del av kakan och att de rekordrika kapitalägarna samtidigt kommer undan med låg beskattning. Medan flit och ansträngning ska löna sig finns det en anständighetens gräns när en liten grupp kraftigt drar iväg från resten av samhället. Ett modernt skattesystem måste också ta i beaktning hur inkomster påverkas. Högre skatt på kapital skulle kunna bidra till att minska klyftorna, särskilt vad gäller skillnaden mellan de som får inkomst genom kapital eller arbete.

Lundberg och Svanborg-Sjövall kommer med en sund varning: höjda skatter är ingen gratis lunch, inte ens höjda skatter på kapital. Trots detta menar vi att välfärdens behov, vinsterna från ett mer effektivt skattesystem samt ett mer jämlikt samhälle, överväger de potentiella kostnaderna. Nyttan från högre kapitalskatter är så stora att vi uppmanar de fyra partierna att ta med detta i den kommande skattereformen.

Emil Bustos, doktorand i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm

Nils Lager, ordförande för Socialdemokratiska ekonomklubben vid Handelshögskolan i Stockholm

 

Läs tidigare inlägg:

Timbro: Målet måste vara att sänka kapitalskatten


Innehåll från NibeAnnons

Nibes investering i skolelever säkrar företagets framtid

Lina Simonsson är verksamhetsledare på Vetenskapshuset. Utställningen Energi och balans ger elever kunskap om energi och hållbarhet. Utställningen har tagits fram av Nibe i samarbete med Tekniska museet i Stockholm.
Lina Simonsson är verksamhetsledare på Vetenskapshuset. Utställningen Energi och balans ger elever kunskap om energi och hållbarhet. Utställningen har tagits fram av Nibe i samarbete med Tekniska museet i Stockholm.

Skolungdomars svaga intresse för naturvetenskap och teknik är ett problem för näringslivets kompetensförsörjning. I Markaryd har värmepumpstillverkaren Nibe och kommunen bestämt sig för att lösa problemet. I höstas invigde de därför Vetenskapshuset. 

Nibe startade sin verksamhet för 70 år sedan och är bland husägare välkänt för varmvattenberedare och värmepumpar. Under åren har Nibe dessutom utvecklats till ett globalt innovationsföretag med kunder över stora delar av världen. Men tillverkning och produktutveckling är kvar där allt började – i småländska Markaryd. 

Den senaste satsningen på orten är Vetenskapshuset där syftet är att öka skolelevers kunskap inom naturvetenskap och teknik. På sikt är målet att säkra det lokala näringslivets kompetensförsörjning med bland annat nya ingenjörer.

– Vetenskapshuset är en mötesplats för skola, företag och akademi. Det vi gör är att skapa tillväxt för nya idéer och kompetens. Det är en investering i samhället, säger Lina Simonsson, verksamhetsledare på Vetenskapshuset. 

Lokalerna är på nästan 3 000 kvadratmeter och besökande elever får på ett pedagogiskt och lekfullt sätt lära sig om bland annat fysik och kemi, med fokus på energi och hållbarhet. Den interaktiva utställningen ”energi i balans” är utformad så att eleverna tävlar mot varandra samtidigt som de lär sig saker. Ett av momenten går ut på att eleverna ska fördela ett hushålls kilowattimmar på till exempel varmvatten i duschen, värme i huset och, inte minst, den egna skärmtiden.

– Det gör att eleverna får en förståelse för sin energiförbrukning. Responsen på aktiviteterna har varit fantastisk och en kommentar vi fått är att Vetenskapshuset bidrar till ”hållbart samhällsbyggande på riktigt”, säger Lina Simonsson.

I en annan del av byggnaden finns Nobelprismuseets utställning ”För mänsklighetens största nytta”. Här får eleverna lära sig om upptäckter som belönats med Nobelpriset och hur dessa har påverkat samhället.

Vetenskapshuset samarbetar samtidigt med Tekniska museet i Stockholm som bidrar med material både inför och efter elevernas besök i Markaryd. Det förlänger utbildningstiden och ökar förståelsen ytterligare. Vetenskapshuset har även ett toppmodernt labb för kemilektioner. 

– Det är en väldigt stor resurs för skolorna. Det är få i Sverige som har ett så här bra labb och vi är även på gång med att bygga ett tekniklabb. 

En annan pedagogisk tillgång är att Vetenskapshuset sitter ihop med Nibes värmepumpsfabrik. Det gör att besökarna bara behöver öppna en dörr för att gå från teori till praktik – och hållbarhetstänkandet stannar inte vid tröskeln till fabriken.

– Nibes värmepumpar är klimatsmarta produkter och det är något företaget jobbat med redan från början. Hållbarhet är inte en vision för Nibe, det är ett varumärkeslöfte. 

Fakta Nibe
Nibe Group är en global koncern som bidrar till ett minskat klimatavtryck och bättre utnyttjande av energi. Bolaget utvecklar och tillverkar ett brett utbud av miljövänliga och energieffektiva lösningar för inomhuskomfort samt komponenter och lösningar för intelligent uppvärmning och styrning inom industri och infrastruktur.

Läs mer på nibe.com

Mer från Nibe

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nibe och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?