ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Debatt: Jag skäms för Sverige

  • Det är först nu – när det drabbat en person i min egen närhet – som jag till fullo inser hur inhuman och farlig för Sverige den rådande ordningen är, skriver Carl Fredrik Sammeli.

Självklart går det att utforma och tillämpa regler på ett sådant sätt så att människor som faktiskt behövs också välkomnas till Sverige. Fallet med Miranda Andersson är ett övergrepp på en person som försökt och gjort allt rätt, skriver CARL FREDRIK SAMMELI.

Som många andra har jag tidigare reagerat på absurda fall där människor som jobbar i Sverige plötsligt får besked att de ska utvisas, för att något tillsynes mindre formaliafel har begåtts. Men det är först nu – när det drabbat en person i min egen närhet – som jag till fullo inser hur inhuman och farlig för Sverige den rådande ordningen är.

Det gäller Miranda Andersson, 24 år, från USA, som läser sista terminen på en mastersutbildning i Uppsala. Familjen är från Minnesota och har rötter i Småland. De lämnade Sverige för att söka en bättre framtid i Amerika men har alltid varit stolta över sitt svenska ursprung. Mirandas pappa lärde sig svenska på sjuttiotalet och det bidrog till att Miranda när hon skulle plugga utomlands valde Uppsala universitet för att få möjlighet att lära känna Sverige och Europa och också utveckla de band som hennes familj har vårdat i generationer.

Hon har bott i Sverige i ett och ett halvt år, under denna tid har hon lärt sig svenska och skaffat sig en svensk pojkvän. Min koppling till henne är att hon vid sidan av studierna jobbar extra på Prime, en konsultkoncern som jag själv varit med och grundat. Häromdagen fick hon besked från Migrationsverket att hon måste lämna i Sverige. Hon ska inte ens få slutföra sina studier. Varför? Jo, för att det under ett par månader i somras fanns för lite pengar på hennes personliga bankkonto.

Reglerna säger att den som har uppehållstillstånd för studier måste kunna bevisa sin egen försörjningsförmåga. Därför måste ett tillräckligt stort belopp – 80 640 kronor per år – stå avsatt på ett särskilt personligt konto. I somras förde Miranda över pengarna till sina föräldrars konto i USA, för att de skulle vara i säkert förvar. Det skulle hon aldrig ha gjort. Att hon senare snabbt rättade till misstaget spelar ingen roll. För den som vill ha uppehållstillstånd för arbete eller studier är felsteg oförlåtliga. Därför måste Miranda portas från Sverige – det bara är så.

I Expressen 5/2 uttalar sig en expert på Migrationsverket att han inte alls tycker att detta är stelbent. Verkets tjänstemän tillämpar bara lagen. För alla som jobbar med Miranda, och som känner henne, är det svårt att förstå varför ett litet misstag ska få så allvarliga konsekvenser. Om pengarna har återförts till kontot är väl problemet ur världen.

Låt oss lyfta blicken. I Sverige råder det brist högutbildad arbetskraft. Miranda är bevisligen en begåvad ung kvinna med universitetsutbildning som hon dessutom har finansierat med egna medel. Hon har betalat totalt sett närmare 200 000 kronor i skolavgifter. Hon har haft drivkraften att ta sig hit, hon och hennes familj gillar vårt land och hon kan bevisligen både försörja sig under studietiden och skaffa sig ett jobb. Vad är problemet? 

Tyvärr är Mirandas fall inte unikt. Många andra som är i Sverige för att arbeta eller studera har utsatts ett liknande trångsynt bemötande. Vad gör det med vårt samhälle om vi låter snarstucken byråkrati segra över förnuftet. 

Självklart går det att utforma och tillämpa regler på ett sådant sätt så att människor som faktiskt behövs också välkomnas till Sverige. Vi som företag har som ambition att anställa medarbetare från olika delar av världen för att våra kunder – de stora företagen och den offentliga sektorn – behöver rådgivare med olika bakgrunder och erfarenheter. De stora företagen med rötter i Sverige blir allt mer internationella, då måste vi också kunna erbjuda internationell kompetens. 

Jag är uppvuxen i Luleå med arbetarföräldrar från Tornedalen. Jag var först i min familj om att ha drivkraft och kanske möjlighet att läsa vidare på universitet. Min farfar utvandrade precis som Mirandas förfäder med sin familj till Amerika, men återvände då hans far blev sjuk av det hårda arbetet på andra sidan Atlanten.

Världen blir bättre om alla som vill får chansen att resa, studera och arbeta i andra länder. Själv bor jag och min familj sedan 2012 i Kapstaden i Sydafrika. Mina erfarenheter av att jobba i städer som Johannesburg, Lagos och London har gjort mig ödmjukare och vidgat mina vyer. 

Jag skäms när Sverige som land slår igen dörren för Miranda när Amerika öppnade dörren för hennes förfäder och för min farfars familj. Jag skäms när Sverige som land slår igen dörren för Miranda när Sydafrika, ett fantastiskt land, men med många tunga samhällsutmaningar har öppnat dörren för mig och min familj.

Sverige har som land stolta traditioner när det gäller tolerans, öppenhet, fri rörlighet för människor, kapital och företag. Detta har tjänat oss väl genom åren, det har bidragit till framgångsrika företag och ett omfattande välstånd. I synnerhet nu när intoleransen, populismen och protektionismen sprider sig som en löpeld över världen är det viktigt att vi benhårt står fast vid de värden som gör Sverige så fantastiskt. Sverige kan bättre.

Carl Fredrik Sammeli

Serieentreprenör och grundare av bland annat Prime.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies